Balkonowe Rosarium / 2.

Zablokowany
x-al-ia

Re: Balkonowe Rosarium / 2.

Post »

alexio, cieszę się, że nie czujesz się rozczarowana. ;:168 Jak wychodzę na balkon i patrzę na tę różę, to nazywam ją Alexia, nie żadna Rosengräfin... ;:87
Róże gościły na moim balkonie od 15 lat, ale dopiero teraz przygoda z nimi zaczęła tworzyć "prawdziwy scenariusz". Twoje Rosarium i doświadczenie ukazało mi zupełnie inne oblicze fascynacji jaką daje uprawianie róż. Ludzie pokazują tu piękne ogrody, ale ja nie mając go, szukam wzoru u Ciebie, na Twoim tarasie, a jest on bez wątpienia - najpiękniejszy jaki widziałam. ;:167

Przyznam szczerze, że sama poczułam się trochę zawiedziona, że moja Rosengräfin, nie ma "Twoich kwiatów"... Ma jeszcze pięć pąków, ale coś mi się zdaje, że obecna faza kwitnienia nie będzie okazalsza. Może kiedy wypuści nowe pędy... Kwiat ze zdjęcia powyżej nieco się zmienił - kolor jest jaśniejszy i średnica kwiatu większa, lecz stracił trochę na świeżości, więc nie robiłam kolejnego. Jednak żebyś wiedziała ile fotek natrzaskałam temu jednemu kwiatowi, żeby wybrać najefektowniejszy... ;:306
Na razie jest u mnie pięć róż. Tę piątą ukryję... :D
No tak, "Pink Floriland" jest francuską. Pamiętam nawet kto Cię obdarował, ale przeoczyłam jej metryczkę. :D
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

alexia pisze:Obrazek

King George I, kolor jak zwykle przeklamany, ta toza jest czerwona.
alexia pisze:Jak kupowalam Kinga G.I. wiedzialam, ze jest czerwony..., ja tylko nie umiem opisac tego odcieniu.
alexia pisze:King George I, wiem, ze to nie moj kolor, kupilam go dla pomponikow. na zdjeciach jesst duzo jasniejszy, nie ma wybielen w srodku. Kwiat ma kolor jak pak na zdjeciu. Mozliwe, ze jest mgielka rozu... Jest to jednak czerwony, nazwalabym go "matowy", sprzedawcy podaja "royal"...
Wczoraj odbyło się u mnie małe "konsylium" :wink: w sprawie koloru tej róży . King Georg I przyjechał do mnie w postaci bukiecika, którym obdarowała mnie Alexia ;:196 i okazało się, że ma identyczny kolor jak... Laguna ;:oj . No i kto teraz zgadnie, kto? które kwiaty są czyje? :heja

Obrazek

Obrazek
x-al-ia

Post »

King Georg I przyjechał do mnie w postaci bukiecika, którym obdarowała mnie Alexia ;:196
Ojej, jaki piękny prezent... :wink: Nie dziwię się, że nagradzasz Ją buziakiem, bo jak najbardziej na to zasługuje. Ja dałabym Jej nawet 10... :D

Pedrowa :), super wymśliłaś tę zagadkę! Obie róże rzeczywiście bardzo do siebie podobne. W pierwszym odruchu miałam wskazać na różę z pierwszego zdjęcia stwierdzając, że jest to King Georg I, ale... czepiłam się szczegółów i ostatecznie orzekam, że King Georg I widnieje na fotce nr 2. Porównałam tę różę ze zdjęciem alexii, u niej odcień jest jaśniejszy, ale pączek róży ma ten sam lekko "przybrudzony" odcień. Ciekawa jestem jak inni będą typować i czy okaże się, że celnie strzeliłam (?). :wink:
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

;:7
Pedrowa, ;:180 za zdjecia..., wrescie moj watek zyskal troche koloru... ;:224 .
Dobry pomysl z zagadka!
Laguna jest znana i lubiana odmiana, ale nasza koronowana glowa pozostaje skromnie w cieniu, wiec nie mozemy sie chyba spodziewac wielu odpowiedzi ;:131 .

Alegorio, obie odpowiedzi sa prawidlowe..., tylko gdzie jest Laguna ;:109 .

;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-al-ia

Post »

:;230 alexio, niby zgadłam, a jednak się nabrałam...
Będzie więcej takich zagadek? :wink:
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7 Alegorio, nie wiem czy beda kolejna zagadki ;:218 .
Na obu zdjeciach sa obie odmiany ;:108 . Pedrowa robila foty, a ja trzymalam Kinga na tle Laguny... :lol: .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-al-ia

Post »

Fajnie to wymyśliłyście... :wink:

Kwiat Laguny to ten zaznaczony, prawda?

Obrazek
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, prawda :!:

Obrazek

Lavender F.C.

Obrazek

Obrazek

Ventilo, mimo, ze walcze z ustawieniami aparatu, nie umiem uchwycic koloru (salatka z czerwonej kapusty), ale ksztalt kwiatu sie zgadza.
x-al-ia

Post »

alexio, kolejne, różane damy, których w tym sezonie jeszcze w takim rozkwicie u Ciebie nie było... i jest francuska... ;:oj Rozwinęła w całości kwiat i od razu przebiła urokiem wcześniejszy swój widoczek. Piękna jest Ventilo. Na moim monitorze jej kolor, to klasyczny róż z lekkim pudrem. ;:167 Myślę, że nigdy tak dokładnie nie uchwycisz koloru, by wszystkim dogodzić, gdyż każdy na swoim monitorze, zobaczy kolor inaczej. Najważniejszy jest kadr, to on decyduje o tym, czy fotka podbije serce, czy też nie... :wink: Mnie za każdym razem uwodzą Twoje różane portreciki. Mogę powiedzieć jeszcze tak: dzięki nim, "przechodzę na drugą stronę lustra... " ;:180
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7 Alegorio, dla mnie Ventilo, mniej romantycznie, jest w kolorze "salatki z czerwonej kapusty... ;:306 .

Byl juz "Maly Ksiaze", teraz "Alicja w krainie czarow". ;:113
x-al-ia

Post »

alexio, ja mało jem dlatego o sałatce z kapusty nie pomyślałam. :;230 Jednak gdybym miała porównać Ventilo do czegoś, co moża skonsumować, to byłby to truskawkowy koktajl. :wink:

No tak, był "Mały Książę", teraz "Alicja..." Widzisz co Twoje róże potrafią wyprawiać z człowiekiem... ;:306 Odrealniają i jest tak błogo... ;:19

Ps.
alexio, obiecuję, że więcej nie będę Ci śmiecić w Twoim temacie, jeszcze tylko ten jeden raz, bo... wyobraź sobie wychodzę na balkon i widzę taki oto pocałunek dwóch kwiatów:

Obrazek

To Rosengräfin Marie Henriette - nasza róża. :;230
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ventilo śliczny ma układ płatków ;:215 I pomyśleć, że tak się nią zachwycałam, a w dalszym ciągu jej nie mam ;:223 Jak to się stało?
A moja Lavender Flower Circus zdechła i został po niej tylko suchy kikutek. Miejsce jest i zastanawiam się czy zrobić do niej przymiarkę po raz drugi, czy dać sobie spokój? Poczekam aż Twoja w pełni rozwinie kwiaty i jeszcze pomyślę. Tym bardziej, że wybieram się do Kamili ;:71
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7
Wczoraj przeszly 2 mega burze, dzis wycinanie ogryzkow, budowanie rusztowan bambusowych...
Nie ucierpialy te spoznialskie, a maluchy udalo mi sie wyniesc.

alegorio, widzisz , u Ciebie R. M.- H. ma coraz ladniejsze kwiaty.
Czy mozna rozami zasmiecac ;:131 .

Dorotko, Ventilo ma bardzo ciekawy kwiat, szmaragdowe liscie..., ale kiepsko buduje krzak, poklada sie.
U mnie po zimie jeszcze 2/3 krzaczka dopiero zaczyma rosnac, reszta kwitnie. Ciekawa jestem opimi innych posiadaczek tej odmiany. Z tego co wiem, u Majki tez nie jest "wyrywna".
L.F-C. u mnie tez podmarzl, ale juz ladnie rosnie. Czy ja kupisz czy nie podpowie Ci ;:167 nie rozsadek ;:306 .
Generalnie, fajna rozyczka.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie,
Ventilo posadziłam jesienią w zeszłym roku wraz z Minervą i Soul.
'Ventilo' zbudował, na razie, raczej mały krzaczek. Ma 6 pędów z pąkami. 5 z nich osiąga po 30 - 40 cm , a jeden centralny "wyrwał w górę" na ok 60 - 70 cm.
Pąki są wyjątkowo duże , grubaśne, jak na tak mały krzaczek i cienkie pędy. Jeszcze nie kwitnie, ale niebawem będą kwiaty.

PS Czy Majka 411 otworzyła nowy wątek? Nie mogę jej odnaleźć.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

alexia pisze:Tak, prawda :!:

Obrazek

Lavender F.C.

Obrazek

Obrazek

Ventilo, mimo, ze walcze z ustawieniami aparatu, nie umiem uchwycic koloru (salatka z czerwonej kapusty), ale ksztalt kwiatu sie zgadza.

Jeżeli Ventilo ma taki kolor, to czeka ją eksmisja z fioletowej rabaty.
Pąki ma coraz większe i nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć co z niej za jedna. Krzaczek zbudowała zadowalający, a nawet bardzo dobry w porównaniu z innymi różami z jesiennego zakupu.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”