Identyfikacja - korzeń

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
ad_87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Identyfikacja - korzeń

Post »

Witam Wszystkich,

To mój pierwszy post. Zdecydowałem się na niego ponieważ podczas przekopywania ogródka natknąłem się na dziwne "korzenie" w ziemi. Generalnie jako laik mógłbym powiedzieć, że wygląda to jak bambus - w środku puste z zewnątrz wygląd tak jak wspomniałem "bambusowaty". Póki co, wykopałem tylko mały otwór ale wygląda na to, że w ziemi jest jakiś mały system tego korzenia. Na powierzchnie nic takiego nie wybija. Historia tej działki to, wcześniej uprawiana przez ogrodnika następnie teren kształtowany, dosypywano ziemi. Załączam zdjęcia, zdaje sobie sprawę, że niewiele można po nich wywnioskować ale być może ktoś z Was ma na tyle doświadczenia, że to wystarczy. W najbliższych dniach postaram się przekopać nieco więcej i wybadać co to takiego.

Pozdrawiam :D
Obrazek

Obrazek
Goryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2013, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Identyfikacja - korzeń

Post »

To kłącza trzciny pospolitej. Dziwne, że jeszcze nie wyrosły jej pędy.
Pozdrawiam Jacek
ad_87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Identyfikacja - korzeń

Post »

Bardzo dziękuje za odpowiedź ;:3

Jeśli chodzi o wyrastanie w kilku miejscach pojawiła się faktycznie trzcina - teren nie jest podmokły, ziemia jest wręcz bardzo sucha - co prawda pod spodem znajduje się glina i w czasie roztopów gleba długo jest mokra. Pytanie - co zrobić by ta trzcina nie zaczęły mi pożerać działki ? Glebogryzarka ? Rozkopanie terenu i usunięcie kłączy ?

Z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”