Chciałem poruszyć temat przesadzania naszych większych roślin dwu, trzy letnich i większych, do odpowiednich większych doniczkach.
Jeśli nasze drzewko ma dość duże i długie korzenie musimy je posadzić tak aby odpływ wody był odpowiedni i napowietrzanie rośliny i korzeni było dobre. Stosujemy doniczki w doniczkach, co to znaczy. Musimy przygotować pewną ilość małych doniczek aby potem je wstawić do naszej doniczki właściwej. Nacinam ostatnią doniczkę na dole wg zdjęcia aby można było odprowadzić wodę i przez te otwory dobrze napowietrzało się podłoże.
Następnie nawiercam otwory w górnej doniczce również po to aby dobrze napowietrzyć nasze podłoże. Podłoże zarówno użyte tylko mineralne jak i podłoże mieszane. Często zdarza się że kiedy sadzimy drzewko do podłoża zmieszanego z ziemią to zdarza się że je tracimy albo przez przelanie lub niedotlenienia go.
Doniczkę właściwą (główną) dokładnie nawiercamy na dole i po wstawieniu w nią doniczek górnych możemy dopiero nasypać na dno małą ilość keramzytu lub zeolitu czy drobnego styropianu. Doniczki wstawiane wewnątrz powinny być mniej więcej równe z doniczka właściwą.
Stawiamy drzewko na wierzchu i rozkładamy korzenie równo potem dosypujemy ziemię lub inne podłoże.
To już rok po posadzeniu, w ten sposób posadziłem już prawie 50 drzewek.
Inny przykład.
Skąd brałem przykład, oczywiście z internetu w jednym przypadku od
Romana Martina dawał przykład ale nie każdy mi jego przykład pasował.
Być może zastosował on doniczkę ceramiczną ze względu na to że roślina oddycha przez doniczkę, ja ją ustawiał bym na dnie właściwej doniczki i nie bezpośrednio na ziemi, widocznie była za krótka. Roślina byłaby łatwiej wtedy dotleniona moim zdaniem doniczki plastikowe są lepsze.
Wziąłbym raczej przykład od
Eliasa Mutula ale nawiercanie górnych doniczek i dolnych dodałem sam, rośliny są bardzo zadowolone z dotlenienia górnych i bocznych.