Biotit- Piotrze to nie zawody, ja nie prowadzę wyścigów kto pierwszy bób do gara wrzuci, sam wiesz co ja myślę o uprawie bobu z rozsady

nie potępiam tej metody, ale ja jej nie stosuję i nie zamierzam bo nie mam czasu na zabawę, i tak wiele warzyw uprawiam z rozsady i to mi wystarcza. Nie zależy mi na wczesnych zbiorach, dlatego też nie sieje wczesny odmian, zależy mi na wysokości i jakości plonu, a patrzeć na Twój bób jakoś nie widzę by rośliny były obsypane strąkami czy kwiatami

Nie zgadzam się też z nawożeniem jakie stosujesz pod uprawę bobu mam tu na myśli dolistne opryski, efektów nie widzę

mój jest ekologiczny, wysiany w 2 roku po oborniku a kwitnie jak szalony. Piotrze czasami można przedobrzyć z nawożeniem weź to też pod uwagę...w kwestii nawożenia jakie stosujesz nigdy się nie zgodzę. Ale każdy ma prawo stosować co uważa za stosowne.
Seba1999- Sebciu dzięki za komplementy, jakos ładnie na razie wszystko rośnie, oprócz selera

Co do konstrukcji, moje wigwamy są na ogórki, ze względy na to że zdecydowałam się na uprawę kilku sadzonek ogórka japońskiego, którego owoce mają ponoć mieć długość 50 cm, postanowiłam aby rosły przy podporach, tak aby owoce się nie wykrzywiały, zobaczymy co z tego będzie i czy w ogóle te ogórki będą miały takie rozmiary. Reszta grunciaków pełza sobie po ziemi

Wigwamy też zrobiłam pod pomidory koktajlowe w gruncie, i też pierwszy raz, mam nadzieję ze będzie i dobrze przy takich podporach, są prowadzone przy sznurku, ale wigwamy dodatkowo mają dawać roślinie stabilność