Pomidory i krzyżówki MORANGO

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

pomidormen- Artur niestety kapusta chińska jest rośliną dnia długiego i szybko wybija w pędy kwiatostanowe na wiosnę, dlatego zasadznicze uprawy powinny być prowadzone na jesieni, optymalny termin siewu to 10 sierpnia, ja uprawiam ją jako poplon, wówczas bardzo rzadko wybija w kwiaty, chyba, że są upały jesienne :)

Z braku czasu i natłoku prac nie tylko ogrodniczych nie mam nawet kiedy wstawić kilka fotek, ale obiecuję, że dziś postaram się o małą sesję foto moich upraw, czasami nie nadążam ze zdjęciami tak wszystko szybko rośnie, w chwili obecnej pomidory już pięknie kwitną a ja przymierzam się do krzyżowania :tan , zależy mi na stworzeniu kilku fajnych krzyżówek, ulepszeniu szczególnie mojej Starej Babcinej Malinówki muszę jeszcze dopracować technikę krzyżowania i kastrowania kwiatów, pierwsze ożenki planuję na najbliższy weekend :heja
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A oto mała sesja mojego inwentarza warzywnego, pomidorki rosną jak szalone, w weekend pierwsze zapylenia krzyżowe, z nadzieją na fajne potomstwo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio wreszcie spadł upragniony deszcz oszczędzając mój czas oraz portfel ;:306 ulewa była duża i był mały strumyk

Obrazek

Na warzywniaku wszystko dzieje się tak szybko, rośnie wszystko jak na drożdżach, sałaty (szczególnie te od Amanita ;:167 ), bób, fasolka szparagowa, ogórki też ruszyły z kopyta,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chrupiące, świeże i smaczne plony :tan
Obrazek

To na razie na tyle, na warzywniaku wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie, szczególnie teraz kiedy mocno popadało, mimo że rośliny były systematycznie nawadniane nie ma to jak deszczówka, najgorsze jest to że oprócz warzyw chwasty też całkiem ładnie rosną ;:306 czeka mnie zatem jutro porządne odchwaszczanie i pielegnacja ;:108
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MORANGO pisze: Obrazek
Kasiu, rzeczywiście wszystko rośnie u Ciebie jak na drożdżach, ale z bobem przegrałaś i nie tylko ze mną. Foty strąków i co jest w środku niebawem pokażę.U mnie nastał czas zbiorów :D
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Kasiu bardzo ładne warzywa ;:215 Czy te konstrukcje są na ogórki ? Bardz fajny pomysł ;:108
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biotit pisze:
MORANGO pisze:

Kasiu, rzeczywiście wszystko rośnie u Ciebie jak na drożdżach, ale z bobem przegrałaś i nie tylko ze mną. Foty strąków i co jest w środku niebawem pokażę.U mnie nastał czas zbiorów :D
Nie pamiętam, żeby ktoś ogłaszał tu wyścig, każdy orze tak jak warunki mu pozwalają. I nie przypominam sobie, żeby Morango pisała coś o systematycznym, cotygodniowym nawożeniu dolistnym itp.
Z jednej strony produkt eko ( Morango) a z drugiej......... zdrowy bo świeżo pryskany. :;230
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jak u Ciebie pięknie rośnie! ;:oj Fasolka koło sałat była do gruntu siana, czy z rozsady? U mnie wyszły pojedyncze, po dosianiu dalej zostały dziury, ale pogoda nie była dobra na siew (patelnia-palące słońce i ani kropli deszczu). Oczywiście podlewałam, ale po paru godzinach już ziemię wysuszyło. Zastanawiam się, jak to zrobić, żeby jej jednak więcej wyszło, czy problem w samej pogodzie, czy może nasiona są nie bardzo (jak pisałaś o grochu, że ma krótką zdolność kiełkowania), a może trzeba z rozsady? Jedną zaś sama sobie rozkopałam, jak szukałam robali, ale na tej grządce za słabe wschody niczego prócz siebie nie winię :D
A tak z ciekawości, na ostatnim zdjęciu ten szczypiorek to z siedmiolatki?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Biotit- Piotrze to nie zawody, ja nie prowadzę wyścigów kto pierwszy bób do gara wrzuci, sam wiesz co ja myślę o uprawie bobu z rozsady :!: :!: :!: nie potępiam tej metody, ale ja jej nie stosuję i nie zamierzam bo nie mam czasu na zabawę, i tak wiele warzyw uprawiam z rozsady i to mi wystarcza. Nie zależy mi na wczesnych zbiorach, dlatego też nie sieje wczesny odmian, zależy mi na wysokości i jakości plonu, a patrzeć na Twój bób jakoś nie widzę by rośliny były obsypane strąkami czy kwiatami :?: Nie zgadzam się też z nawożeniem jakie stosujesz pod uprawę bobu mam tu na myśli dolistne opryski, efektów nie widzę :?: mój jest ekologiczny, wysiany w 2 roku po oborniku a kwitnie jak szalony. Piotrze czasami można przedobrzyć z nawożeniem weź to też pod uwagę...w kwestii nawożenia jakie stosujesz nigdy się nie zgodzę. Ale każdy ma prawo stosować co uważa za stosowne. ;:108

Seba1999- Sebciu dzięki za komplementy, jakos ładnie na razie wszystko rośnie, oprócz selera ;:145 Co do konstrukcji, moje wigwamy są na ogórki, ze względy na to że zdecydowałam się na uprawę kilku sadzonek ogórka japońskiego, którego owoce mają ponoć mieć długość 50 cm, postanowiłam aby rosły przy podporach, tak aby owoce się nie wykrzywiały, zobaczymy co z tego będzie i czy w ogóle te ogórki będą miały takie rozmiary. Reszta grunciaków pełza sobie po ziemi :) Wigwamy też zrobiłam pod pomidory koktajlowe w gruncie, i też pierwszy raz, mam nadzieję ze będzie i dobrze przy takich podporach, są prowadzone przy sznurku, ale wigwamy dodatkowo mają dawać roślinie stabilność :)
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguss85 pisze:Jak u Ciebie pięknie rośnie! ;:oj Fasolka koło sałat była do gruntu siana, czy z rozsady? U mnie wyszły pojedyncze, po dosianiu dalej zostały dziury, ale pogoda nie była dobra na siew (patelnia-palące słońce i ani kropli deszczu). Oczywiście podlewałam, ale po paru godzinach już ziemię wysuszyło. Zastanawiam się, jak to zrobić, żeby jej jednak więcej wyszło, czy problem w samej pogodzie, czy może nasiona są nie bardzo (jak pisałaś o grochu, że ma krótką zdolność kiełkowania), a może trzeba z rozsady? Jedną zaś sama sobie rozkopałam, jak szukałam robali, ale na tej grządce za słabe wschody niczego prócz siebie nie winię :D
A tak z ciekawości, na ostatnim zdjęciu ten szczypiorek to z siedmiolatki?

Agnieszko :) fasolkę uprawiam tylko z siewu, w tym roku utrafiłam z pogodą i wysiałam ją już 10 maja wprost do gruntu, nasionka zbieram swoje niestety to co w sklepach czasami jest to skandal, w tym roku kupiłam odmianę tyczną Gazela, nasiona jakie były w opakowaniu może 2 nadawały się na siew, 2 opakowania poszły prawie w całości do śmieci, wieczorem poszukam fotki bo specjalnie zrobiłam zdjęcie.
A na ostatnim zdjęciu to szczypiorek z dymki, zostało mi dużo cebulek wiec powtykałam w tunel na szczypiorek. Ze wszystkich cebul jakie uprawiam najbardziej podoba mi się jednak kartoflanka, dziś zrobię jej kilka fotek :)
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Kasiu-Twój warzywnik jest godny podziwu ;:oj Zdrowe, piękne warzywa, tylko pogratulować ;:3 Napisz koniecznie co będziesz z czym krzyżować-to bardzo interesujące jest..
ja również mam sporo powysiewane, posadzone. A ponieważ w tym roku mam bardzo dużo pomidorów nasadzone w tunelach, zastosowałam po raz pierwszy u siebie, nawadnianie liniami kroplującymi. Super sprawa. Podłączam węża głównego do 1000 beczki i "samo" się podlewa :wink:
ellen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2016, o 22:38

Post »

Witajcie! Jestem pierwszy raz na forum (tzn czytam namiętnie od jakiegoś czasu ale piszę pierwszy raz) i wpadłam jak śliwka w kompot... Napatrzeć się nie mogę na te wszystkie warzywka, wypielęgnowane grządki i dochodzę do wniosku, że w końcu znalazłam swoje miejsce!!! Bo ja taka sama wariatka jeśli chodzi o uprawę wszystkiego co się da!!! I każdy kwiatek na pomidorze, ogórku czy papryce cieszy mnie tak, że co dzień jeszcze przed śniadaniem pędzę do ogródka sprawdzić co tam nowego. Tzn dzieci wcześniej karmię, a ja dopiero po obchodzie.
Świetny wątek Kasiu! Chyba zabawię na dłużej jeśli pozwolisz. Chętnie pooglądam co tam fajnego ci urosło! Ja mam spory areał (na upartego nawet kilka ha) ale mąż też się musi w czymś spełniać więc na własne potrzeby użytkuję ogródek koło domu. Sieje i sadzę wszystko co się da i za punkt honoru obiecałam sobie tak jak ty w przyszłym roku posiać kilkanaście albo kilkadziesiąt odmian pomidorów i papryk. Ciekawe co mi z tego wyjdzie????Liczę na pomoc kochanych forumowiczów!!
Pozdrawiam Helenka
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

MORANGO pisze: w tym roku kupiłam odmianę tyczną Gazela, nasiona jakie były w opakowaniu może 2 nadawały się na siew, 2 opakowania poszły prawie w całości do śmieci, wieczorem poszukam fotki bo specjalnie zrobiłam zdjęcie.
Ja również jestem ;:222 co do nasion Gazeli, będę je reklamował, bo skandal, żeby takie barachło wypuścili na rynek.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Muszę pomyśleć o takich konstrukcjach na ogórki a może jeszcze na tykwy ? Nie martw się, selery sobie poradzą. Ważne, że inne warzywa pięknie rosną i nie chorują :D
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

evluk pisze:Kasiu-Twój warzywnik jest godny podziwu ;:oj Zdrowe, piękne warzywa, tylko pogratulować ;:3 Napisz koniecznie co będziesz z czym krzyżować-to bardzo interesujące jest..
ja również mam sporo powysiewane, posadzone. A ponieważ w tym roku mam bardzo dużo pomidorów nasadzone w tunelach, zastosowałam po raz pierwszy u siebie, nawadnianie liniami kroplującymi. Super sprawa. Podłączam węża głównego do 1000 beczki i "samo" się podlewa :wink:
Też bym chciała założyć linie kroplujące, ale nie bardzo wiem, jak się za nie zabrać.Mam pytanie,czy robiła Ci firma,czy własnym pomysłem ?gdybyś miała jakieś rady, byłabym wdzięczna.
pozdrawiam
Alicja
luis90
200p
200p
Od: 8 maja 2016, o 21:49

Post »

Mam linie kroplujące w całym , niestety część linii z kapusty przechodzi do tunelu i o ile dlawarzywniki innych warzyw to świetna sprawa bo już bardzo długo u mnie nie padało to musze blokować przewody przed tunelem bo by mi zalało pomidory i papryki.

I jestem bardzo pozytywnie zaskoczona ilością pożytecznych informacji, szkoda tylko że nie znalazłam sie tutaj wcześniej, tzn zimą bo na pewno miałabym inne odmiany w tunelu i przykladalabym większą uwagę do tego co wysiewam :)
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
yummyyummy
100p
100p
Od: 8 wrz 2015, o 15:30

Post »

karool, zakładanie linii jest proste, zrobiłam sama, podłączona pod beczkę 200 l beczka stoi zaledwie 1m nad poziomem gruntu - działa bez przeszkód grawitacyjnie.
Jak chcesz napisz na pw, podam składniki jakich używałam.
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”