Ewciu to masz okazję zjawić się na spotkaniu Małopolanek (będzie jeden M plus mój). Nie wiem dlaczego liście borówek są złote, ale nie wszystkich, może nawet nie zauważyłam że to inna odmiana
Mój wiejski świat
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mój wiejski świat
Iwonko rozrywałam się dzisiaj na sympatycznym spotkaniu w ramach Święta Ogrodów w Krakowie
Po powrocie sporo wyplewiłam. Jutro też zamierzam wyciągnąć M na zwiedzanie ogrodu
Maluchy tracą już puszek i zaczynają mieć piórka, a sa pocieszne
Krzewuszka na 3 zdj. to Bristol Ruby w na dalszym to prezent od Ewy Kory
Obydwie są śliczne, jak chcesz to patyczki będą Twoje
Kapusty jeszcze nie degustowane, bo można je jeść całą zimę a poza tym chcę zebrać nasiona
Oczywiście jak mi zasmakują
Pozdrawiam cieplutko
Ewciu to masz okazję zjawić się na spotkaniu Małopolanek (będzie jeden M plus mój). Nie wiem dlaczego liście borówek są złote, ale nie wszystkich, może nawet nie zauważyłam że to inna odmiana
Ubiegłoroczna susza i obfitość plonów na pewno ich nie oszczędziła, a poza tym mocno je odmłodziłam
może za mocno. Dzisiaj skończyłam plewienie i wyłożyłam korą, a wcześniej kupiłam nawóz do borówek. Wcześniej też już zakwasiłam glebę, co roku to czynię zakwaszaczem i wysypuję kwaśny torf na wiosnę o po zbiorach
Bardzo się cieszę na nasze spotkanie, bo chyba byłaś jedną z pierwszych forumek w moim ogrodzie....a może pierwszą?
A co ja mogę chcieć jak Ty ogród przed nami zamknęłaś na zawsze 
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu, czy jest coś z roślinek czego nie masz?
Stale coś nowego i ślicznego pokazujesz w ogrodzie.
Zdjęcie kwoki z małymi
Stale coś nowego i ślicznego pokazujesz w ogrodzie.
Zdjęcie kwoki z małymi
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj, Maryś.
Króciutko: śliczna biała lewizja, śliczna biała kocimiętka, śliczne wszystkie krzewuszki, kalina też śliczna, a kwoka z kurczaczkami urocze.
Baw się dobrze.

Króciutko: śliczna biała lewizja, śliczna biała kocimiętka, śliczne wszystkie krzewuszki, kalina też śliczna, a kwoka z kurczaczkami urocze.
Baw się dobrze.
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Maryś ale mi zadałaś zadanie muszę szukać pomocy u wujka Google
Rapini warzywna
Kulcacki wspaniałe.
A w ogóle to ogród Twój botanikiem staje się, co ja piszę już jest.
Moja ,Twoja krzewuszka z patyczka jeszcze u mnie nie kwitnie .
Kulcacki wspaniałe.
A w ogóle to ogród Twój botanikiem staje się, co ja piszę już jest.
Moja ,Twoja krzewuszka z patyczka jeszcze u mnie nie kwitnie .
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Marysiu cudowna piwonia znasz jej imię lecz mnie zaciekawiła ta krzewuszka czy ona ma pomarańczowe kwiaty http://images75.fotosik.pl/650/59adc703ea532bae.jpg .Masz tyle odmian kapust
i różniste rośliny które pierwszy raz widzę
.Śliczności malutkie jak cudnie wyglądaja z mamą aż łezka zakręciła sie w oku
Fajna ta Lewizja i gdyby spotkała to z pewnoscią byłaby również moja
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Marysiu śliczny ten skalniak!
Ja lewizje mam jedną a kupiłam już co najmniej z 6... jednak u mnie ma trudne warunki bytowe.
Już na pewno jej nie kupię. Jest zbyt wymagająca jak na moje nerwy
Ja lewizje mam jedną a kupiłam już co najmniej z 6... jednak u mnie ma trudne warunki bytowe.
Już na pewno jej nie kupię. Jest zbyt wymagająca jak na moje nerwy
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Maska

- Kontakt:
Dzień dobry w niedzielę!
Bea na pewno musiałabym zaorać resztę działki żeby posadzić czego jeszcze nie mam, ale ja raczej będę zagęszczać, żeby się nie nachodzić
Nie wiem kiedy złączyć kwokę i młode z pozostałymi kurami, ale tak żeby nie zrobiły krzywdy młodym
Mam dla Ciebie trzykrotkę o ciekawym kolorze liści i kwiatów, chyba to jest Sweet Katy

Lucynko jak krótko to krótko dziękuję za życzenia i miłe słowa pod adresem ogrodu i kurnika
Dobrego wypoczynku
i mam dla Ciebie takie cudo jakie mi wczoraj pierwszy raz zakwitło

Misiu po to wklejam różne ciekawostki, żeby rozbudzać apetyty
Ta krzewuszka ma chyba 3 lata to powinna być już duża. Ja mam taka jedną co ukorzeniałam i jest sporym krzewem obsypanym kwiatkami
Gdzie tam botanik, po prostu zgromadziłam trochę roślin
Misiu podoba Ci się czyściec wielkokwiatowy?

Jadziu to jest Souvenir de Maxime Cornau. Kwiaty są żółte z czerwonym brzeżkiem. Krzew który zwrócił Twoją uwagę to nie krzewuszka, to kolkwicja
Maluchy wzruszają, słodkie są te miniaturki kurek. Lewizja miała dwie cechy które zadecydowały: biały kolor i sporo pączków

Basiu postanowiłam zaryzykować, bo kiedyś bywały u mnie lewizje po dwa lata (też ich miałam trochę). Spróbuję zabezpieczyć na zimę i może za rok pokażą pełnie swojej urody, no albo potraktować jak kwiaty jednoroczne
W imieniu skalniaka dziękuję
dla Ciebie taka kwitnąca podusia

I jeszcze parę roślin

Raz posiane rumianki same się wysiewają, są urocze!

Kupowana Perowskia zawsze przepadała, ale teraz dzięki otrzymanym nasionom chyba zostanie w ogrodzie. Dziękuję Elu

Liliowiec majowy roztacza w ogrodzie zapach perfumerii

i ta posta kuklika zwisłego jest dekoracyjna!

Dziękuję za odwiedziny i życzę miłej niedzieli!
Bea na pewno musiałabym zaorać resztę działki żeby posadzić czego jeszcze nie mam, ale ja raczej będę zagęszczać, żeby się nie nachodzić
Nie wiem kiedy złączyć kwokę i młode z pozostałymi kurami, ale tak żeby nie zrobiły krzywdy młodym
Mam dla Ciebie trzykrotkę o ciekawym kolorze liści i kwiatów, chyba to jest Sweet Katy

Lucynko jak krótko to krótko dziękuję za życzenia i miłe słowa pod adresem ogrodu i kurnika
Dobrego wypoczynku

Misiu po to wklejam różne ciekawostki, żeby rozbudzać apetyty
Ta krzewuszka ma chyba 3 lata to powinna być już duża. Ja mam taka jedną co ukorzeniałam i jest sporym krzewem obsypanym kwiatkami

Jadziu to jest Souvenir de Maxime Cornau. Kwiaty są żółte z czerwonym brzeżkiem. Krzew który zwrócił Twoją uwagę to nie krzewuszka, to kolkwicja

Basiu postanowiłam zaryzykować, bo kiedyś bywały u mnie lewizje po dwa lata (też ich miałam trochę). Spróbuję zabezpieczyć na zimę i może za rok pokażą pełnie swojej urody, no albo potraktować jak kwiaty jednoroczne

I jeszcze parę roślin

Raz posiane rumianki same się wysiewają, są urocze!

Kupowana Perowskia zawsze przepadała, ale teraz dzięki otrzymanym nasionom chyba zostanie w ogrodzie. Dziękuję Elu

Liliowiec majowy roztacza w ogrodzie zapach perfumerii

i ta posta kuklika zwisłego jest dekoracyjna!

Dziękuję za odwiedziny i życzę miłej niedzieli!
- adamanna

- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Marysiu to jest taki rumianek na herbatkę??
- ewa w

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Właściwie to chyba masz wiele eksponatów roślinnych ale mam ukorzenioną alberich i podzielę się. O jakim spotkaniu mówisz? 17 czerwca? Nie wiem czy byłabyś zadowolona z gościa który cały dzień siedzi Ci na głowie
. Mój eM lubi podrzucać mnie i odbierać bez konkretnej godziny a to klops i dlatego wolę dostarczyć kwiatuszek i trzymać się środka transportu.... bo jeszcze o mnie zapomną wracając z Krakowa.
Mam jeszcze zielono białą calię i trawę Goliat-też mogę się podzielić lub coś kupię w tej leśnej szkółce, którą kiedyś pokazywałam.
Masz jakieś trawki ozdobne? nie pamiętam
Mam jeszcze zielono białą calię i trawę Goliat-też mogę się podzielić lub coś kupię w tej leśnej szkółce, którą kiedyś pokazywałam.
Masz jakieś trawki ozdobne? nie pamiętam
- Maska

- Kontakt:
Aniu tak to prawdziwy rumianek na herbatkę z nasion od tych co maja plantacje rumianku
Ewuniu nie wypuszczę Cię od razu nie licz na to
a M kiedy przyjedzie to Cię odbierze, zresztą gdzie pojedzie z synem z lotniska. Wie gdzie Cię ma dostarczyć i skąd odebrać i niech nie zapełnia bagażnika
Chętnie przytulę okrywówkę, bo bardzo je lubię
Nie pamiętam w jakim kontekście pisałyśmy o szkółce, ale las mam nieopodal więc może nie wstępuj. Traw mam kilkanaście, a Goliat to widzę miskant? może kawalątek, żeby długo się rozrastał, a za kallę dziękuję bo zdecydowanie ograniczam doniczkowe, bo korytarz wąski a piwniczka na bulwy i in. jeszcze mniejsza
Najważniejsze że się spotkamy
Na spotkanie przyjadą dziewczyny ogrodniczki z okolic
Ewuniu nie wypuszczę Cię od razu nie licz na to
Na spotkanie przyjadą dziewczyny ogrodniczki z okolic
- adamanna

- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Marysiu a powiedz jeszcze proszę czy cała roślinka rumianku pachnie rumiankowo czy tylko kwiaty?? dopytuję bo dostałam 3 sadzonki rumianku ale wygląda trochę inaczej niż ten który pamiętam z dzieciństwa, tylko tamten był chyba dziki taki łąkowy
mój kwiatki ma jakby większe i pachnące ale zielona część zupełnie nie pachnie rumiankowo i nie wiem jadalny on czy niekoniecznie 
- Maska

- Kontakt:
Aniu cała roślina pachnie, bo jak wyrastał to nas węch zostawiłam
Mam jeszcze rumian rzymski który tworzy inną kępę ale właściwości ma ponoć nawet lepsze. Może masz taki http://eko-swiat.blogspot.com/2013/11/r ... zy-to.html .
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marysiu - trzykrotka niebieściutka
Poziomki owocują, zlekceważyły sobie całkowicie te czarne środki. Już dzisiaj zebrałam kubeczek.
Rumianek aż u mnie pachnie
Poziomki owocują, zlekceważyły sobie całkowicie te czarne środki. Już dzisiaj zebrałam kubeczek.
Rumianek aż u mnie pachnie
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Marysiu
wróciliśmy, cali zmęczeni znowu, ale tym razem upałem
choć nad wodą było fajnie, biały bodziszek śliczny 
- Maska

- Kontakt:
Bea moje z czarnym środkiem i truskawki i poziomki są brązowe
Jedne i drugie będą niedługo, bo już się rumienią
Zbieram koszyczki rumianku i suszę, bo w tym roku wyjątkowo bez jednej mszycy
Witaj Iwonko
czyli wycieczka z wnukami udała się
U nas ciepło, ale przyjemnie. Nie zrealizowałam swojego planu i cały czas zajmowałam się kurzym przychówkiem
Na pewno będzie do podziału bo bodziszki szybko przyrastają 
Witaj Iwonko