Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Moniczko , widzę że kompost produkujesz w taczkowych ilościach.Mam też wrażenie że stare odmiany irysów lubią się pokładać a nowe odmiany sa bardziej sztywne .Popraw mnie proszę jeżeli się mylę . ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zajrzałam do Twoich nadwyżek, a tu irysów brak
A tak podobają mi się te bladawce. Ja mam same ciemniejsze odmiany
Musze koniecznie uzupełnić o niebieskości.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Monika, pytałaś o nazwę nowego bodziszka. Tez go mam, jest świetny kwitnie bardzo długo a potem drugi raz. Ma w nazwie imię żeńskie tylko teraz uleciało mi z głowy ;:223
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

To jest bodziszek Patricia, będziesz z niego zadowolona. U mnie rośnie z Edenką i w tym roku muszę go rozmnożyć.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

AnaAn pisze:Monia, podziwiam irysy. Też mam do nich słabość.
Dzięki elementom małej architektury Twój ogród nabiera coraz więcej szlachetności.
PS Fotki też coraz ładniejsze :D
:D ;:196 W planach są kolejne murki, ale czasu brak na te roboty, bo non stop wychodzi coś innego ;:218 Może w lipcu coś ruszymy ;:224

Filemon24 pisze:wszystko jest obfite nie tylko chwasty których u ciebie w ogóle nie widać, kwiatów na iryskach masz od zatrzęsienia :)
Anitko, chwasty pielę na bieżąco, więc może nie widać, ale jest ich ogromna ilość. Pielimy niemal non stop, całymi wiadrami ;:222 Kompost+słońce+deszcz = plaga chwastów ;:222

Aga2016 pisze:U Ciebie Moni jest pięknie ;:167
jestem zauroczona irysami ;:87 a dopiero się rozkręcam obym tylko umiała się nimi opiekować :oops:
jak myślisz powinnam obciąć kwiaty przywrotnika :?: jako jedyna bylina jest gigantyczna i nie wygląda już tak ładnie jak na początku ;:185
Aga, ja tez uwielbiam irysy. Dzisiaj zakwitły kolejne ślicznotki i po prostu nie mogę się na nie napatrzeć ;:173
Przywrotnika tnę jak zaczynają przekwitać kwiaty, żeby nie szpecił i nie wysiewał się. Wycinam kwiaty aż do nasady. Zostają mi wówczas ładne kępy zielonych liści, które same w sobie tez są bardzo ładne.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:Monika, piszesz, że irysy lubią być z bulwami na wierzchu, a ja zawsze się boję, że takie nagie i odkryte i ciągle podsypuję :roll: jak przewrażliwiona mamcia :;230
Uwielbiam twoje ceglaste murki i idealne rabaty. Walczysz z chwastami? Ja tam tylko ład i porządek widzę, jak chcesz pooglądać chwasty to zapraszam do siebie :;230 Od przeszło tygodnia nie miałam czasu na swoje zakątki i teraz dopiero widzę jak się wszystko zachwaściło, a niby tak ciasno, że ciężko nogę włożyć między rośliny. Zielsko potrafi :evil:
Ja też przysypuję kłącza irysków, ale tak bardzo skąpo. Mam wrażenie, że chwatów jest więcej niż kiedykolwiek. W zasadzie codziennie przechodzi mały deszczyk, więc to im służy ;:219

clem3 pisze:Moniczko twoje łany irysów powalają na kolana ;:oj Jeśli chodzi o bodziszka to sprawdź sobie Ballerinę, wydaje mi się że to taki sam jak mój.
Muszę sprawdzić tego bodziszka, bo widzę, że podajecie dwie różne nazwy. Ciekawe, które imię będzie prawdziwe - Ballerina czy Patricia ;:224 ;:196 Dziękuję za pomoc ;:168

PEPSI pisze:Monia, wiem o czym piszesz. Kompost jest super, ale rzeczywiście pomaga też wzmocnić się i chwastom. Ja bardzo dużo stosuję kompostu, i już się przyzwyczaiłam do częstego plewienia. Podzieliłam ogród na strefy odchwaszczania. :lol:
:lol: strefy odchwaszczania ;:306 To coś jak u mnie - mamy wydzielone strefy i lecimy z robotą wg ustalonego planu ;:333 Po pieleniu jest ładnie, ale na parę dni ;:202
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Moniczko , widzę że kompost produkujesz w taczkowych ilościach.Mam też wrażenie że stare odmiany irysów lubią się pokładać a nowe odmiany sa bardziej sztywne .Popraw mnie proszę jeżeli się mylę . ;:167
Ja kupiłam 3 wywrotki kompostu. Jedna już jest rozwieziona na rabaty, a reszta czeka na wykorzystanie. Kompost jest doskonały. Mam nadzieję, ze moje roślinki troszkę odżyją dzięki takiemu papu ;:333
Co do irysów - masz rację. Nowe odmiany mają same zalety - pachną jak stare odmiany, mają znacznie większe i bardziej okazałe kwiaty, a mimo to bardziej sztywne łodygi ;:108

Margo2 pisze:Zajrzałam do Twoich nadwyżek, a tu irysów brak
A tak podobają mi się te bladawce. Ja mam same ciemniejsze odmiany
Musze koniecznie uzupełnić o niebieskości.
Ooo, tak, koniecznie uzupełnij. Ja uwielbiam bladawce i niebieskie ;:167

Pashmina pisze:Monika, pytałaś o nazwę nowego bodziszka. Tez go mam, jest świetny kwitnie bardzo długo a potem drugi raz. Ma w nazwie imię żeńskie tylko teraz uleciało mi z głowy ;:223
:D ;:196 Czy rośnie wysoki? U mnie na razie to miniaturka :D
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni, zmieniłam zdanie - chyba najbardziej podoba mi się jednak Venetian Glass ;:167
Niezależnie od moich sentymentów, wszystkie odmiany piękne i warte zaproszenia do ogrodu ;:180
Nie napisałaś mi, czy nowe nabytki kwitły Ci już w pierwszym roku?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na dobranoc zostawiam kilka fotek dzisiejszych irysów - muszę Wam powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z irysów. Jest ich tak dużo, że dzisiaj pachniał cały ogród ;:215
Venetian Glass
Obrazek

Sea Power
Obrazek

Obrazek

Queen of Angels
Obrazek

Au Contraire
Obrazek

Obrazek

Wintry Sky
Obrazek

Grecian Skies
Obrazek
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne odmiany irysów ;:138 U mnie w tym roku nie kwitną tak obficie pewnie muszę je odmłodzić. Może wstawisz zdjęcie z ogrodu jak teraz wygląda z irysami i piwoniami, no i róże zaczęły kwitnąć :)
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Piękne irysy :)

Forum uzmysławia mi kolejne braki w moich nasadzeniach - oprócz niebieściochów syberyjskich, nie mam żadnych irysów. Muszę to naprawić :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni masz cudne irysy,a błękitne to i ja bym sobie chętnie posadziła ;:333
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Witaj, Moniko. Chciałabym się dowiedzieć, skąd bierze się takie piękne irysy? Gdzie to kupić? Czy kwitną w następnym roku po posadzeniu? Wiem, ze można kupić w necie, ale co polecasz?
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Tak, tak dobij mnie tymi cudnymi zdjęciami ;:124 , patrzę na te cudeńka i nie mogę pracować ;:185
muszę mieć te irysy ;:145
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit
Moniko irysy przecudne. Gdybym mieszkała bliżej mojej mamy... :( ona ma takie ogromne podwórko do zagospodarowania :(
To chyba będzie plan na emeryturę ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”