Ogród na wichrowym cz.10
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród na wichrowym cz.10
Moniczko , widzę że kompost produkujesz w taczkowych ilościach.Mam też wrażenie że stare odmiany irysów lubią się pokładać a nowe odmiany sa bardziej sztywne .Popraw mnie proszę jeżeli się mylę . 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zajrzałam do Twoich nadwyżek, a tu irysów brak
A tak podobają mi się te bladawce. Ja mam same ciemniejsze odmiany
Musze koniecznie uzupełnić o niebieskości.
Monika, pytałaś o nazwę nowego bodziszka. Tez go mam, jest świetny kwitnie bardzo długo a potem drugi raz. Ma w nazwie imię żeńskie tylko teraz uleciało mi z głowy 

To jest bodziszek Patricia, będziesz z niego zadowolona. U mnie rośnie z Edenką i w tym roku muszę go rozmnożyć.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
AnaAn pisze:Monia, podziwiam irysy. Też mam do nich słabość.
Dzięki elementom małej architektury Twój ogród nabiera coraz więcej szlachetności.
PS Fotki też coraz ładniejsze

Anitko, chwasty pielę na bieżąco, więc może nie widać, ale jest ich ogromna ilość. Pielimy niemal non stop, całymi wiadramiFilemon24 pisze:wszystko jest obfite nie tylko chwasty których u ciebie w ogóle nie widać, kwiatów na iryskach masz od zatrzęsienia

Aga, ja tez uwielbiam irysy. Dzisiaj zakwitły kolejne ślicznotki i po prostu nie mogę się na nie napatrzećAga2016 pisze:U Ciebie Moni jest pięknie![]()
jestem zauroczona irysamia dopiero się rozkręcam obym tylko umiała się nimi opiekować
![]()
jak myślisz powinnam obciąć kwiaty przywrotnikajako jedyna bylina jest gigantyczna i nie wygląda już tak ładnie jak na początku

Przywrotnika tnę jak zaczynają przekwitać kwiaty, żeby nie szpecił i nie wysiewał się. Wycinam kwiaty aż do nasady. Zostają mi wówczas ładne kępy zielonych liści, które same w sobie tez są bardzo ładne.
- Alania
Ja też przysypuję kłącza irysków, ale tak bardzo skąpo. Mam wrażenie, że chwatów jest więcej niż kiedykolwiek. W zasadzie codziennie przechodzi mały deszczyk, więc to im służynifredil pisze:Monika, piszesz, że irysy lubią być z bulwami na wierzchu, a ja zawsze się boję, że takie nagie i odkryte i ciągle podsypujęjak przewrażliwiona mamcia
![]()
Uwielbiam twoje ceglaste murki i idealne rabaty. Walczysz z chwastami? Ja tam tylko ład i porządek widzę, jak chcesz pooglądać chwasty to zapraszam do siebieOd przeszło tygodnia nie miałam czasu na swoje zakątki i teraz dopiero widzę jak się wszystko zachwaściło, a niby tak ciasno, że ciężko nogę włożyć między rośliny. Zielsko potrafi

Muszę sprawdzić tego bodziszka, bo widzę, że podajecie dwie różne nazwy. Ciekawe, które imię będzie prawdziwe - Ballerina czy Patriciaclem3 pisze:Moniczko twoje łany irysów powalają na kolanaJeśli chodzi o bodziszka to sprawdź sobie Ballerinę, wydaje mi się że to taki sam jak mój.

PEPSI pisze:Monia, wiem o czym piszesz. Kompost jest super, ale rzeczywiście pomaga też wzmocnić się i chwastom. Ja bardzo dużo stosuję kompostu, i już się przyzwyczaiłam do częstego plewienia. Podzieliłam ogród na strefy odchwaszczania.

- Alania
Ja kupiłam 3 wywrotki kompostu. Jedna już jest rozwieziona na rabaty, a reszta czeka na wykorzystanie. Kompost jest doskonały. Mam nadzieję, ze moje roślinki troszkę odżyją dzięki takiemu papupela11 pisze:Moniczko , widzę że kompost produkujesz w taczkowych ilościach.Mam też wrażenie że stare odmiany irysów lubią się pokładać a nowe odmiany sa bardziej sztywne .Popraw mnie proszę jeżeli się mylę .

Co do irysów - masz rację. Nowe odmiany mają same zalety - pachną jak stare odmiany, mają znacznie większe i bardziej okazałe kwiaty, a mimo to bardziej sztywne łodygi

Ooo, tak, koniecznie uzupełnij. Ja uwielbiam bladawce i niebieskieMargo2 pisze:Zajrzałam do Twoich nadwyżek, a tu irysów brak

Pashmina pisze:Monika, pytałaś o nazwę nowego bodziszka. Tez go mam, jest świetny kwitnie bardzo długo a potem drugi raz. Ma w nazwie imię żeńskie tylko teraz uleciało mi z głowy

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moni, zmieniłam zdanie - chyba najbardziej podoba mi się jednak Venetian Glass
Niezależnie od moich sentymentów, wszystkie odmiany piękne i warte zaproszenia do ogrodu
Nie napisałaś mi, czy nowe nabytki kwitły Ci już w pierwszym roku?

Niezależnie od moich sentymentów, wszystkie odmiany piękne i warte zaproszenia do ogrodu

Nie napisałaś mi, czy nowe nabytki kwitły Ci już w pierwszym roku?
- Alania
Na dobranoc zostawiam kilka fotek dzisiejszych irysów - muszę Wam powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z irysów. Jest ich tak dużo, że dzisiaj pachniał cały ogród
Venetian Glass

Sea Power

Queen of Angels

Au Contraire

Wintry Sky

Grecian Skies

Venetian Glass

Sea Power

Queen of Angels

Au Contraire

Wintry Sky

Grecian Skies

- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne odmiany irysów
U mnie w tym roku nie kwitną tak obficie pewnie muszę je odmłodzić. Może wstawisz zdjęcie z ogrodu jak teraz wygląda z irysami i piwoniami, no i róże zaczęły kwitnąć 

Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Piękne irysy
Forum uzmysławia mi kolejne braki w moich nasadzeniach - oprócz niebieściochów syberyjskich, nie mam żadnych irysów. Muszę to naprawić

Forum uzmysławia mi kolejne braki w moich nasadzeniach - oprócz niebieściochów syberyjskich, nie mam żadnych irysów. Muszę to naprawić

Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Moni masz cudne irysy,a błękitne to i ja bym sobie chętnie posadziła 

- IzabelaS
- 500p
- Od: 15 cze 2010, o 23:21
Witaj, Moniko. Chciałabym się dowiedzieć, skąd bierze się takie piękne irysy? Gdzie to kupić? Czy kwitną w następnym roku po posadzeniu? Wiem, ze można kupić w necie, ale co polecasz?
Tak, tak dobij mnie tymi cudnymi zdjęciami
, patrzę na te cudeńka i nie mogę pracować
muszę mieć te irysy

muszę mieć te irysy

- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45

Moniko irysy przecudne. Gdybym mieszkała bliżej mojej mamy...

To chyba będzie plan na emeryturę