W. o...zwierzętach gospodarczych cz.4
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.4
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim

Nadwyżki z domu i ogrodu
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
szarotka66 ile jest wszystkich jajek ? 

- 
				szarotka66
- 1000p 
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Araukany jest 16 jajek, 10 gęsich i 5 kaczych. Są to jajka po selekcji, prześwietlone, odrzucone "czyste" i zostawione tylko zalężone.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu

Nadwyżki z domu i ogrodu
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Jolek, dzięki za wskazówki. Kurczaczki są dwa, w dzień siedzą w ciepłym miejscu w papuziej klatce, w nocy idą do mamy  Kurka wysiaduje pozostałe jajka. Do środy czekam. Już tylko trzy dni...
 Kurka wysiaduje pozostałe jajka. Do środy czekam. Już tylko trzy dni...

Kurka wysiaduje pozostałe jajka. Do środy czekam. Już tylko trzy dni...
 Kurka wysiaduje pozostałe jajka. Do środy czekam. Już tylko trzy dni...Pozdrawiam

- seba1999
- Aquaforta
- Kontakt:
Dumna mama, piękne kurczaczki   . U mnie wykluły się tylko dwa maluchy zielononóżki, dokupiłam 8 szt brojlerków, kwoka wszystkie przygarnęła i jest szczęśliwa.
 . U mnie wykluły się tylko dwa maluchy zielononóżki, dokupiłam 8 szt brojlerków, kwoka wszystkie przygarnęła i jest szczęśliwa.

. U mnie wykluły się tylko dwa maluchy zielononóżki, dokupiłam 8 szt brojlerków, kwoka wszystkie przygarnęła i jest szczęśliwa.
 . U mnie wykluły się tylko dwa maluchy zielononóżki, dokupiłam 8 szt brojlerków, kwoka wszystkie przygarnęła i jest szczęśliwa.Pozdrawiam

- koniczynka2014
- 1000p 
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam problem z gęśmi kubańskimi. Najpierw na jajach usiadła jedna, a potem wszystkie 4.Usiadły koło siebie i ciągle mają bałagan w jajach.Jest chyba za dużo jaj ( około 50 naniosły ) i ciagle jakieś jaja są obok gniazd.Macie jakieś sposoby żeby one nie zabierały sobie wzajemnie jajek i żeby nie wszystkie siadały ?

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota

Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Moja babcia a potem i moja mama, dzieliły jaja do gniazd a na delikwentki zakładały kosze druciane. Do jedzenia wychodziły pojedynczo 

- seba1999
Aquaforta wstaw zdjęcie Twoich kurczaków  

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dawno mnie tu nie było, a doczekałam się kurcząt. Co prawda zachęcona na FO kupiłam parę kochinów w nadziei że kochinka chętna jest do wysiadywania jaj. Jednak para jest typowo nowoczesna i gdzie im tam do obowiązków. Za to dwie nioski zaczęły siedzieć na jajkach. Ponieważ jajek było niedużo to podłożyłam pod jedną, a druga jej towarzyszyła  Z 12 jaj wylęgło się 8 kurczątek. Na początek arystokracja
  Z 12 jaj wylęgło się 8 kurczątek. Na początek arystokracja

i maluchy pierwsze zdjęcia 26 - 28 maja.

i wczoraj

i maluchy pierwsze zdjęcia 26 - 28 maja.

i wczoraj

- seba1999
Jakie fajne   
   A czy kochin nie jest za ciężki na wysiadywanie jajek ?

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie ma to jak pisklaczki  , u mnie co tydzień przyjeżdżają z jakiejś odchowalni i sprzedają drób pod kościołem, niestety nigdy nie udaje mi się trafić w ustaloną godzinę aby zobaczyć co mają
 , u mnie co tydzień przyjeżdżają z jakiejś odchowalni i sprzedają drób pod kościołem, niestety nigdy nie udaje mi się trafić w ustaloną godzinę aby zobaczyć co mają  , dzisiaj widziałam że wujek chyba zakupił od nich indyki bo chodzą nabytki po zagrodzie
 , dzisiaj widziałam że wujek chyba zakupił od nich indyki bo chodzą nabytki po zagrodzie  , wybrali sobie idealne miejsce na styku kilku gospodarstw.
 , wybrali sobie idealne miejsce na styku kilku gospodarstw.
Niestety sroka nie chce zostawić nas w spokoju, ostatnio było trochę spokoju, a wczoraj znalazłam rodziubane i pozostawione jajko, jestem zaskoczona tym że moje modelki nawet nie myślą o ich wypijaniu, co każda "normalna" kura by zrobiła (a może nienormalna ). Codziennie jest batalia od rana w zbieraniu jajek, tak aby nie miała szans ich zniszczyć (w sumie tęsknię za tym miłym uczuciem zastania pełnego gniazda w południe
 ). Codziennie jest batalia od rana w zbieraniu jajek, tak aby nie miała szans ich zniszczyć (w sumie tęsknię za tym miłym uczuciem zastania pełnego gniazda w południe  , teraz ciężko o osobiste zebranie dwóch jajek).
 , teraz ciężko o osobiste zebranie dwóch jajek).

, u mnie co tydzień przyjeżdżają z jakiejś odchowalni i sprzedają drób pod kościołem, niestety nigdy nie udaje mi się trafić w ustaloną godzinę aby zobaczyć co mają
 , u mnie co tydzień przyjeżdżają z jakiejś odchowalni i sprzedają drób pod kościołem, niestety nigdy nie udaje mi się trafić w ustaloną godzinę aby zobaczyć co mają  , dzisiaj widziałam że wujek chyba zakupił od nich indyki bo chodzą nabytki po zagrodzie
 , dzisiaj widziałam że wujek chyba zakupił od nich indyki bo chodzą nabytki po zagrodzie  , wybrali sobie idealne miejsce na styku kilku gospodarstw.
 , wybrali sobie idealne miejsce na styku kilku gospodarstw.Niestety sroka nie chce zostawić nas w spokoju, ostatnio było trochę spokoju, a wczoraj znalazłam rodziubane i pozostawione jajko, jestem zaskoczona tym że moje modelki nawet nie myślą o ich wypijaniu, co każda "normalna" kura by zrobiła (a może nienormalna
 ). Codziennie jest batalia od rana w zbieraniu jajek, tak aby nie miała szans ich zniszczyć (w sumie tęsknię za tym miłym uczuciem zastania pełnego gniazda w południe
 ). Codziennie jest batalia od rana w zbieraniu jajek, tak aby nie miała szans ich zniszczyć (w sumie tęsknię za tym miłym uczuciem zastania pełnego gniazda w południe  , teraz ciężko o osobiste zebranie dwóch jajek).
 , teraz ciężko o osobiste zebranie dwóch jajek)."Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"

- Ginka
Babcia widziała kartkę z kurami, jakby jej mało kur było bo powiedziała że jeszcze ze dwie by nie zawadziło  (szczególnie że nie podoba jej się ta która czasem w cienkich skorupkach znosi i chętnie by się jej pozbyła), przy jedzeniu niektóre (chyba dwie delikwentki) wydają z siebie matczyne dźwięki
 (szczególnie że nie podoba jej się ta która czasem w cienkich skorupkach znosi i chętnie by się jej pozbyła), przy jedzeniu niektóre (chyba dwie delikwentki) wydają z siebie matczyne dźwięki  , jedną dzisiaj przyuważyłam że znowu chciała spać w gnieździe i go pilnowała (oznaczyłam jej grzebień i zobaczę potem czy to ona próbuje karmić swoje towarzyszki
 , jedną dzisiaj przyuważyłam że znowu chciała spać w gnieździe i go pilnowała (oznaczyłam jej grzebień i zobaczę potem czy to ona próbuje karmić swoje towarzyszki  ).
 ).

(szczególnie że nie podoba jej się ta która czasem w cienkich skorupkach znosi i chętnie by się jej pozbyła), przy jedzeniu niektóre (chyba dwie delikwentki) wydają z siebie matczyne dźwięki
 (szczególnie że nie podoba jej się ta która czasem w cienkich skorupkach znosi i chętnie by się jej pozbyła), przy jedzeniu niektóre (chyba dwie delikwentki) wydają z siebie matczyne dźwięki  , jedną dzisiaj przyuważyłam że znowu chciała spać w gnieździe i go pilnowała (oznaczyłam jej grzebień i zobaczę potem czy to ona próbuje karmić swoje towarzyszki
 , jedną dzisiaj przyuważyłam że znowu chciała spać w gnieździe i go pilnowała (oznaczyłam jej grzebień i zobaczę potem czy to ona próbuje karmić swoje towarzyszki  ).
 )."Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.

- Aquaforta
- Kontakt:
Pewnie mamusią postanowiła zostać   

Nie chciałabyś mieć stadka własnych pisklaczków?

Nie chciałabyś mieć stadka własnych pisklaczków?
Pozdrawiam

- Ginka
Pisklaczki fajna rzecz, ale niestety nie w mojej okolicy, kilkanaście lat temu mieliśmy kupione chyba tygodniowe maluchy i nie pamiętam ile dożyło zrosolenia (większość oczywiście koguty a miały być kurki). 
Miałam dzisiaj denerwujący sen związany z babciną chęcią zakupu dwóch kur , wchodzę do zagrody a tam z dziesięć młodych dopiero opierzonych pstrokatych kokoszek, do tego kilka dorosłych też pstrokatych...i kogut zielononóżki
 , wchodzę do zagrody a tam z dziesięć młodych dopiero opierzonych pstrokatych kokoszek, do tego kilka dorosłych też pstrokatych...i kogut zielononóżki  
   , na domiar złego jeszcze mi we śnie chciała domieszać do mieszanki paszowej prosa...bo tak jej sprzedawca powiedział że lepiej się na nim niosą
 , na domiar złego jeszcze mi we śnie chciała domieszać do mieszanki paszowej prosa...bo tak jej sprzedawca powiedział że lepiej się na nim niosą  .
 .

Miałam dzisiaj denerwujący sen związany z babciną chęcią zakupu dwóch kur
 , wchodzę do zagrody a tam z dziesięć młodych dopiero opierzonych pstrokatych kokoszek, do tego kilka dorosłych też pstrokatych...i kogut zielononóżki
   , na domiar złego jeszcze mi we śnie chciała domieszać do mieszanki paszowej prosa...bo tak jej sprzedawca powiedział że lepiej się na nim niosą
 , na domiar złego jeszcze mi we śnie chciała domieszać do mieszanki paszowej prosa...bo tak jej sprzedawca powiedział że lepiej się na nim niosą  .
 ."Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.