Szkoda, że obecnie mam nadzieję czasowo zaniechał udzielania się na Forach roślinnych oraz na w. wym. stronie - chętnie czytałem co nowego wymyślił.
"Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
Jurek miał zawsze ciekawe pomysły.
Szkoda, że obecnie mam nadzieję czasowo zaniechał udzielania się na Forach roślinnych oraz na w. wym. stronie - chętnie czytałem co nowego wymyślił.
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Nie jest to typowy E.leucantha. Może to jakaś jego forma, może jakaś hybtyda a może to jakaś Lobivia longispina. Fajnie jakbyśmy znali kwiaty. E.leucantha to dość oryginalny gatunek. Ostatnio został zaliczony do rodzaju Acanthocalycium, bo wydaje się, że jest nabliżej spokrewniony z A.spiniflorum a nie z pozostałymi echinopsami.tom_ek pisze:Oto ta rzekoma E. leucantha
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek

- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomku, dzięki za odpowiedź. Jak kwiatów się doczekam, to je pokażę, natomiast większy z odrostów wygląda tak:

- hen_s

Śmiem twierdzić, że jest ładniejszy od rośliny matecznej. 
- norbert76

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Niesamowicie wygląda. Czy możliwe jest, żeby odrost miał dłuższe ciernie od rośliny matecznej?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- tom_ek

Jak się okazuje - możliwe. Być może stąd się to bierze, że cała witalność rośliny matecznej "idzie" w odrosty? (Tylko dlaczego one nie rosną, lecz ich ciernie? Nie wiem). A skoro się podoba to wrzucę jeszcze kilka ujęć:norbert76 pisze:Czy możliwe jest, żeby odrost miał dłuższe ciernie od rośliny matecznej?

Z tego mniejszego nic chyba nie będzie - ciernie czarne, jakby suche, pęd skurczony. Za to z większego może jeszcze będą ludzie, trzymam za niego kciuki:

-
jandom1

- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Ja także trzymam za niego kciuki 
- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Długość cierni bardzo zależy od warunków w jakich rośnie dany kaktus.
- tom_ek

Ten rósł w szklarni (co jednak nie do końca wyjaśnia, dlaczego ciernie odrostu są zdecydowanie dłuższe od cierni rośliny matecznej). O ile się orientuję - zastrzegam jednak, że mogę się mylić - kaktusy w warunkach hodowlanych najładniej ucierniają się pod chmurką, nie w szklarniach.
- Farel

- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Dużo słońca oraz odpowiedni substrat to główne czynniki wpływające na długość cierni. Świerże powietrze też na pewno ma znaczenie.
- tom_ek

Czołem,
pomyślałem, że zamiast zakładać oddzielny wątek, zadam pytanie tutaj. Czy mogę ze spokojnym sumieniem trzymać na parapecie wewnętrznym rodzaje:
Ferocactus, Astrophythum, Echinofossulocactus, Eriocactus, Notocactus, Mammillaria (tzw. "zielone")? Ewentualnie co jeszcze?
Parapety południowe, kaktusy miałyby na nich co najmniej 7 godzin mocnego słońca i gorąc, tyle że często bez przepływu powietrza (w gorące dni okna nie są otwierane).
Czy może któreś z nich zupełnie się na parapet nie nadają? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
pomyślałem, że zamiast zakładać oddzielny wątek, zadam pytanie tutaj. Czy mogę ze spokojnym sumieniem trzymać na parapecie wewnętrznym rodzaje:
Ferocactus, Astrophythum, Echinofossulocactus, Eriocactus, Notocactus, Mammillaria (tzw. "zielone")? Ewentualnie co jeszcze?
Parapety południowe, kaktusy miałyby na nich co najmniej 7 godzin mocnego słońca i gorąc, tyle że często bez przepływu powietrza (w gorące dni okna nie są otwierane).
Czy może któreś z nich zupełnie się na parapet nie nadają? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wg mnie to dla wszelkich kaktusów parapety wewnętrzne nie są ideałem . Szyba okienna zabiera część widma co ponoć przy kaktusach jest bardzo istotne . Ale ważniejsza sprawa to dla mnie zbyt wysoka temp w nocy w mieszkaniu , jest to ważniejsze niż ten brak przepływu powietrza w dzień przy zamkniętych oknach. W nocy kaktusy muszą odetchnąć od upałów dziennych dlatego tak dobrze rosną w tunelach czy inspektach , które choć izolują też termicznie to jednak wychładzają się w nocy dużo bardziej niż mury mieszkań. Reasumując - południowy parapet ewentualnie tak ale w nocy musowo uchylone okna . Tak ja bym to widział.
- hen_s

i nie ferokaktusy - na parapet takich dużych roślin nikomu nie polecam! 
- norbert76

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Dokładnie, powinna być różnica w temperaturze między dniem, a nocą.
Poza tym, świeżym powietrze wpływa na lepszą kondycję cierni, w porównaniu do tych trzymanych w domu.
Poza tym, świeżym powietrze wpływa na lepszą kondycję cierni, w porównaniu do tych trzymanych w domu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta