Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Ależ pięknie, mam nadzieję, że ja też lada chwila doczekam się pierwszych kwiatów, pąki już takie duże...
Póki co podziwiam u Ciebie i wyobrażam sobie jak pachną.

Daysy, cena ogrodu zimowego jest taka na jaką właściciele mogą sobie pozwolić. My nie przekroczyliśmy mocno 10 tys., powierzchnia ok. 30 m2. Ale to dlatego, że mój mąż odkrył w sobie żyłkę budowlańca i sam wszystko zrobił (od konstrukcji po płytkowanie), tylko okna nam firma wstawiła.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:7 , piekna rzeczywistosc u Ciebie ;:224 .
Odpowiem, u Ciebie, zeby Ewci nie balaganic,
Z niedoboren azotu teoretycznie moze byc, ale musza wystapic inne objawy zaglodzenia.
Osobiscie wykluczam te opcje.
Moim zdaniem nie ma nic gorszego , jak przedawkowanie azotu...
A obcinasz tak jak napisalas..., ostatni lisc (jak przekwitniety kwiat). ;:196
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-ja-a

Post »

Ja też chcę się odnieść do tego co pisałaś u Ewy o tych pustych pędach. A macałaś je? ;:209 Bo w u mnie też kilka róż ma tylko listki do czubka, ale można palcami wyczuć zgrubienie powstającego pąka, więc po prostu czekam.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie tak ma jesienią przesadzana Rhapsody Przesadzania nie odczuła wcale lecz ma tylko 2 pąki reszta pusta .Ścięłam to wszystko i teraz mam nadzieje ,ze zbuduje pąki. Zauważyłam to na paru różach nie tylko tych przesadzanych lecz na tych najbardziej.Cudne zapachy powoli atakują nasze nosy i nie można się im oprzeć.Na angielkach za bardzo się nie znam Daysy lecz możliwe ,że to The Prince, bo on jest czarny w pąku i ma zielone oczko
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Wow tak Ci już róże kwitną , u mnie ledwo pąki małe , brawo ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy o widzę że twój duecik już daje popis :tan
Rozsiadam się więc wygodnie i będę cieszyć oko :wink:

Obrazek

Ta twoja NN na tym zdjęciu przypomina mi mojego Souvenir Du Docteur Jamain ;:108
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Jest pięknie, coraz piękniej a będzie już niedługo cuudownie w naszych ogrodach ;:173
Zbliża się najpiękniejszy okres, w moim ogrodzie sezon jak zawsze rozpoczyna Nevada, M.Hilling oraz Rosa Sp.Altaica, ale o nich będzie później. Teraz chciałam pokazać róże, na które czekam chyba najbardziej. Mimo, że mieszkają ze mną od ubiegłego roku, to dopiero w tym roku będę się mogła nimi cieszyć naprawdę. Większość z nich to róże historyczne a część z nich kwitnie tylko raz i dopiero w tym roku będę mogła zobaczyć je w pełnej krasie, myślę, że mogę tak powiedzieć widząc ilość nawiązanych pączków.
No to zaczynamy?

Variegata di Bologne serce bije mi bardzo mocno, jak patrzę na ilość zawiązanych pąków. Tutaj razem z Jenny Duvall

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Karolinko a ja czekam na Twoje różane "drzewa", to już chyba niedługo prawda?

Jadziu chyba musimy poczekać z rozpoznaniem, aż podrośnie mój maluszek/ciemna angielka/, Myli mnie rozmiar kwiatka, raczej średniej wielkości, a podobno The Prince ma duży kwiat. Moje nie były przesadzane, więc to chyba nie miało wpływu na dziwne zachowanie róż.

Jagna tam nie ma nic, nawet śladu po zawiązanym pąku, po prostu łodyga zakończona liściem i tyle.

Alexio, jutro faktycznie przejdę i poobcinam ostanie liście, mam nadzieję, że to pomoże. Na szczęście nie wszystkie róże tak wyglądają, bo cięcie chyba zeszłoby mi do następnej wiosny ;:224
Alexio pytałaś o My Girl tak wyglądają aktualnie, cięte były naprawdę bardzo krótko

Obrazek

Danusiu zapraszam, możesz oglądać ile dusza zapragnie. No czyli na razie inwestycja zimowego ogrodu jest poza moim zasięgiem finansowym, ale warto pomarzyć ;:131

Basiu cieszę się, że sprawiłam Ci przyjemność i poprawiłam Twój stan zdrowia ;:333 Grace dla Ciebie ;:168

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NIe wiem co się stało, ale połowa postu uciekła, więc jeszcze raz piszę. To co zniknęło, dotyczyło kwitnących Nevady, M. Hilling i Rosy Sp.Altaica to do dzieła

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie tam różne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I słabo kwitnące w tym roku rododendrony

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tolinko ;:196 myślę, że to jednak jakaś angielka Doktorka mam, w ubiegłym roku widziałam kilka jego kwiatuszków, ale to zupełnie inna róża
Obrazek

Obrazek

A tak wygląda moja nn angielka

Obrazek

no i oczywiście to zielone oczko w środku ;:131
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy przepraszam fotosik spłatał mi figla ,chciałam wstawić Fishermans's u ciebie żebyś sobie porównała ,ale zapraszam do mnie.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam i na dobry początek dnia poranny widok z mojego okna ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tolinko niestety nie otwierają mi się Twoje zdjęcia ;:185 , może wklej u siebie, wpadnę podejrzeć. Dorotka też podejrzewa, że to jest właśnie Fisherman's, więc może faktycznie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Cudownie już kwitną u Ciebie róże, u mnie dopiero pierwsza rozkwitła, czy ta Twoja angielka to nie Otello, u mnie ona ma ten zielony środek.

-- Pt 27 maja 2016 11:59 --

Chociaż jak się przyjrzalam dokładnie budowie kwiatu to jednak chyba nie.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jestem zachwycona twoimi pustaczkami ;:1

To twój znak rozpoznawczy wiosną. Moje opóźnione bo w cieniu. Ale też się nie mogę doczekać. Obiecuję sobie że w tym roku zrobię im więcej zdjęć, tak krótko kwitną...
To musi być niesamowite wrażenie, mieć taki widok z okna ;:167
x-al-ia

Post »

daysy, chyba się nie pomylę, jeśli napiszę, że Twoje róże wiodą prym w kwitnieniu. :wink:
Róże piękne i "takie tam różne" też śliczne. :) Nie wiem dlaczego, nie mogę oderwać się od tej róży, która kwitnie na bordowo... ;:24 czaruje i przyciąga kolorem kwiatów. Wygląda jakby była zrobiona z aksamitu. :D
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Te białe... Ach, marzenie...
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyż świat nie można byłoby oglądać codziennie przez taki pryzmat? :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Orgia kwiatu, zapachu i uwijających się pszczół i trzmieli. Uwielbiam ten czas.
Niedługo rozkwitną Reine des Violettes i Rhapsody in Blue

Obrazek

Obrazek

Wczoraj rozkwitł pierwszy kwiat na Harrison's Yellow, ale zajęłam się podlewaniem i zapomniałam zrobić mu zdjęcie. MAm nadzieję, że wczorajsza dawka wody przyspieszy rozwój następnych kwiatów i po południu będzie co pokazać ;:108

Iza biała to Nevada cudna ;:167 a ta rosnąca samotnie to Altaica ;:173

Alegoria, może u mnie tylko większe skupisko krzaczków, przez to wydaje się, że obficiej kwitną ;:108
TA aksamitka to Souvenir dr du Jamain, tez ;:65 niecierpliwie czekam na jej kwiaty. W ubiegłym roku miała tylko kilka. W tej samej tonacji mam Tuscany i też widzę ładnie zapączkowana ;:173 Można głowę stracić dla nich oj można ;:108

April ;:180 , Oj tak, to prawda, widok jest niesamowity, wolę jednak tam siedzieć i czuć oszałamiający zapach róż, słyszeć brzęczące trzmiele i pszczoły. Patrzeć jak uwijają się zbierając pyłek i odlatują z grubymi, oblepionymi nim nóżkami. Czysta poezja móc oglądać to zjawisko. W taki m właśnie czasie doceniam te "pustaczki", nie tylko pięknie wyglądają, ale też zapewniają innym stworzeniom pożywienie i przetrwanie.

Reniu nie znam Otello, więc nie mogę nic powiedzieć, ale z tego co pamiętam Dorotka go ma i nie skojarzyła z moją różą,więc chyba to nie on. W końcu wcześniej czy później znajdziemy jej imię ;:333 .

Wieczorkiem pozwiedzam Wasze ogrody, tymczasem kończę :wit

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”