Ogródek Gosi cz.15
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Gosi cz.15
Gosiu rododendron ma przepiękny kolor i ile kwiatów.
Wyjątkowo piękna ta rabata przy ścieżce, ile kolorów i faktur, świetnie skomponowana.
Tulipany jeszcze nie przekwitły, a irysy i powojniki już cudnie kolory pokazały. Ładnie wygląda powojnik, jak ma zasłonięty dół.
Miło, że nasza forumowa rodzina umie się dzielić roślinami.
Miałaś sporo pracy z sadzeniem darów.
Spokojnego świętowania. 
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Goś, świetna jest ta rabata z Nutkajem
I kolorystycznie i fakturą, taka elegancka.
Omoshiro jak co roku, będziesz wszystkich kuła w oczy
Moja bida nie rośnie, tyle że jeszcze nie umarł
Jakoś powojniki mizernie się u mnie sprawują poza Sommer Snow. Dlatego dokupiłam kolejne trzy sadzonki tej odmiany
Klonik piękny, a więc palmowy...bo się zastanawiałam jaki klonik,.....Zidentyfikujemy
Drzewka szczepione u ciebie to strzał w dziesiątkę
Dodatkowe piętro robi super perspektywę.
Omoshiro jak co roku, będziesz wszystkich kuła w oczy
Klonik piękny, a więc palmowy...bo się zastanawiałam jaki klonik,.....Zidentyfikujemy
Drzewka szczepione u ciebie to strzał w dziesiątkę
- alexia

- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i ta Twoja walka o trawnik
Uda Ci sie moze w tym roku wypad na Pomorze Zachodnie? Wiem, ze Justyna planuje cos w sierpniu.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ale się dzieje. Wczoraj wróciłam po zmroku. Padłam od razu.
Zakupiłam masę roślin. Jetsem w szoku jaki mają w Zielonych Progach wybór.
Bardzo polecam tę szkółke.
Kupiłabym jeszcze więcej, ale kasa i bagażnik ograniczony

Za chwilę pokażę co kupiłam, ale najpierw odpowiem na posty
Lucynko, dziękuję, że taki masz pogląd na mój ogród.
Jak zaczną kwitnąć róże, to może się do mnie wybierzesz?
Aga, gratulację dla syna. Mój zdaje maturę za 2 lata. Na razie się nie denerwuję, ale pewnie już w przyszłym roku zacznę. Jak już syn skończył, nerwy Ci przeszły to zakładaj wątek nie czekaj. Tylko daj znać.
Zasilić rosliny możesz, jeśli będziesz podlewała. Ja też mam bardzo sucho, całe popołudnie zajmuje mi podlewanie. Musze w końcu dokończyć rozkładanie linii kroplujących.
Dorotko, ja czekam u siebie na kwitnienie Comte i chyba potem Edena. Jestem ciekawa, czy kwieciak i u mnie buszował, bo mam wrażenie, że kilka pączków zostało skasowanych, ale tylko na niektórych różach.
Rodek to GoldBykett. Jak pisałam wcześniej jest raczej cytrynowy.
Ewelinko, coraz bardziej lubię tę część ogrodu. Jak jeszcze dokończę trawnik, to już będę szczęliwa.
Powojnik rzeczywiście jest okazały. To chyba najlepiej rosnący u mnie powojnik. W tym roku zapomniałam im dać nadmanganianu potasu. Mam nadzieje, że nie będą chorowały
Trawnik nie musi być idealny, najważniejsze, żeby był, a u mnie są pojedyncze źdźbła, pełno pustych miejsc. Musze jeszcze troszeczkę powalczyć.
Iguś, dzięki
Już zaczynam odpuszczać. Jak widać na razie jeszcze nie skończyłam tak małego kawałeczka. Powoli uzupełniam ziemię, ale najpierw chcę położyć obrzeże, żeby do niego wyrównać poziom ziemi. Bardzo pwoli to robię.
Marusiu, nie wszystko mi się udało. Tyle się napracowałam nad trawnikiem i co? I jeszcze muszę. Jestem trochę zdołowana i zniechęcona. Ale muszę dokończyć to co zaczęłam. Ale dopiero jak zrobię tę nową część trawnika.
Jak na razie nie narzekam na clemki, chociaż dzisiaj zauważyłam, ze chyba jeden ma uwiąd. Nie dałam im nadmanganianu
Fabi, tak to będzie nowy trawnik. Wiem, że dla wielu osób byłaby to idealna rabata, ale nie dla mojego m. Nie chcę już walczyć o kolejne rabaty. Na razie będzie trawa. Zresztą wydaje mi się, że bardzo podkreśli te rabaty, które są.
Nie kuś tymi rózyczkami
Najlepiej pokaż swoje. Kiedy w końcu uchylisz rąbka tajemnicy jak wygląda Twój nowy ogród?
Soniu, to jedyny rodek, który w miarę ładnie kwitnie w tym roku. Jestem w szoku jak zeszłoroczne lato dało im w kość. A ja planuję kolejne rodki. Czy dobrze?
Powojniki muszą mieć zasłonięte nogi. Lepiej rosną. Zawsze staram się coś przed nimi sadzić.
Mam bardzo dużo darów od naszych forumek. To jest niesamowite jak ludzie potrafią się dzielić.
Jolu, będziemy identyfikować. Ostatnio widziałam podobnego i zapomniałam się spytać. Czy Ty jeździsz po zakupy do Zielonych Progów? Masz niedaleko. Polecam, tylko najlepiej tam w soboty w godzinach przedpołudniowych przyjechać.
U mnie JPII wygląda kiepsko. Musze koniecznie zaaplikować mu nadmanganian. Teraz choruję na włoskie, bo są bezproblemowe i fajnie się rozsiewają
Alexio, jak miło, że się odezwałaś.
Ty masz swoje balkonowe róże, nie jesteś bylinowa.
Ja się zakochałam w bylinach. Sadzę na potęgę.
Muszę koniecznie zapoznać się twoją uprawą, bo niedługo ja zacznę sadzić do donic, a nie mam za dobrego doświadczenia w tym.
Chętnie się z Justynką wybiorę. Tylko zależy w jakim terminie, bo w pierwszej połowie to niestety nie będę mogła wziąć urlopu.
Ale byłoby fajnie się spotkać
Napisałam, a teraz pokażę co zakupiłam
Bodziszek Derrich Cook , chyba dobrze napisałam nazwę? Spodobały mi się olbrzymie kwiaty

Skalnica, bo do cienia, pięknie zadarnia i do tego ma super delikatne kwiatuszki

Paprocie

Jarzmianka

Rutewka kiusiańska

adiantum

parzydło blekotolistne

wielosił bressingham purple

rutewka ale nie Delavaya, zapomniałam jaka, a lista długa i po łacinie

Kukliki

Szałwia Evelina

Zakupiłam masę roślin. Jetsem w szoku jaki mają w Zielonych Progach wybór.
Bardzo polecam tę szkółke.
Kupiłabym jeszcze więcej, ale kasa i bagażnik ograniczony

Za chwilę pokażę co kupiłam, ale najpierw odpowiem na posty
Lucynko, dziękuję, że taki masz pogląd na mój ogród.
Jak zaczną kwitnąć róże, to może się do mnie wybierzesz?
Aga, gratulację dla syna. Mój zdaje maturę za 2 lata. Na razie się nie denerwuję, ale pewnie już w przyszłym roku zacznę. Jak już syn skończył, nerwy Ci przeszły to zakładaj wątek nie czekaj. Tylko daj znać.
Zasilić rosliny możesz, jeśli będziesz podlewała. Ja też mam bardzo sucho, całe popołudnie zajmuje mi podlewanie. Musze w końcu dokończyć rozkładanie linii kroplujących.
Dorotko, ja czekam u siebie na kwitnienie Comte i chyba potem Edena. Jestem ciekawa, czy kwieciak i u mnie buszował, bo mam wrażenie, że kilka pączków zostało skasowanych, ale tylko na niektórych różach.
Rodek to GoldBykett. Jak pisałam wcześniej jest raczej cytrynowy.
Ewelinko, coraz bardziej lubię tę część ogrodu. Jak jeszcze dokończę trawnik, to już będę szczęliwa.
Powojnik rzeczywiście jest okazały. To chyba najlepiej rosnący u mnie powojnik. W tym roku zapomniałam im dać nadmanganianu potasu. Mam nadzieje, że nie będą chorowały
Trawnik nie musi być idealny, najważniejsze, żeby był, a u mnie są pojedyncze źdźbła, pełno pustych miejsc. Musze jeszcze troszeczkę powalczyć.
Iguś, dzięki
Już zaczynam odpuszczać. Jak widać na razie jeszcze nie skończyłam tak małego kawałeczka. Powoli uzupełniam ziemię, ale najpierw chcę położyć obrzeże, żeby do niego wyrównać poziom ziemi. Bardzo pwoli to robię.
Marusiu, nie wszystko mi się udało. Tyle się napracowałam nad trawnikiem i co? I jeszcze muszę. Jestem trochę zdołowana i zniechęcona. Ale muszę dokończyć to co zaczęłam. Ale dopiero jak zrobię tę nową część trawnika.
Jak na razie nie narzekam na clemki, chociaż dzisiaj zauważyłam, ze chyba jeden ma uwiąd. Nie dałam im nadmanganianu
Fabi, tak to będzie nowy trawnik. Wiem, że dla wielu osób byłaby to idealna rabata, ale nie dla mojego m. Nie chcę już walczyć o kolejne rabaty. Na razie będzie trawa. Zresztą wydaje mi się, że bardzo podkreśli te rabaty, które są.
Nie kuś tymi rózyczkami
Najlepiej pokaż swoje. Kiedy w końcu uchylisz rąbka tajemnicy jak wygląda Twój nowy ogród?
Soniu, to jedyny rodek, który w miarę ładnie kwitnie w tym roku. Jestem w szoku jak zeszłoroczne lato dało im w kość. A ja planuję kolejne rodki. Czy dobrze?
Powojniki muszą mieć zasłonięte nogi. Lepiej rosną. Zawsze staram się coś przed nimi sadzić.
Mam bardzo dużo darów od naszych forumek. To jest niesamowite jak ludzie potrafią się dzielić.
Jolu, będziemy identyfikować. Ostatnio widziałam podobnego i zapomniałam się spytać. Czy Ty jeździsz po zakupy do Zielonych Progów? Masz niedaleko. Polecam, tylko najlepiej tam w soboty w godzinach przedpołudniowych przyjechać.
U mnie JPII wygląda kiepsko. Musze koniecznie zaaplikować mu nadmanganian. Teraz choruję na włoskie, bo są bezproblemowe i fajnie się rozsiewają
Alexio, jak miło, że się odezwałaś.
Ty masz swoje balkonowe róże, nie jesteś bylinowa.
Ja się zakochałam w bylinach. Sadzę na potęgę.
Muszę koniecznie zapoznać się twoją uprawą, bo niedługo ja zacznę sadzić do donic, a nie mam za dobrego doświadczenia w tym.
Chętnie się z Justynką wybiorę. Tylko zależy w jakim terminie, bo w pierwszej połowie to niestety nie będę mogła wziąć urlopu.
Ale byłoby fajnie się spotkać
Napisałam, a teraz pokażę co zakupiłam
Bodziszek Derrich Cook , chyba dobrze napisałam nazwę? Spodobały mi się olbrzymie kwiaty

Skalnica, bo do cienia, pięknie zadarnia i do tego ma super delikatne kwiatuszki

Paprocie

Jarzmianka

Rutewka kiusiańska

adiantum

parzydło blekotolistne

wielosił bressingham purple

rutewka ale nie Delavaya, zapomniałam jaka, a lista długa i po łacinie

Kukliki

Szałwia Evelina

- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
O kurcze, faktycznie bagażnik stanowczo za mały.
Ja bym przyczepkę podczepiła. Ale ile uroku teraz ogród nabędzie.
Parzydło super! Już kwitnie!
Ja bym przyczepkę podczepiła. Ale ile uroku teraz ogród nabędzie.
Parzydło super! Już kwitnie!
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Gosiu,zakupy fajne ,ale czemu sie nie odezwiesz tyle roślin mam z tych co kupiłaś,i byłyby Twoje ,może czasem warto coś powiedzieć ,rabata przy chodniczku super wygląda ,miłego dnia 
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Super zakupy
A szałwia evelina niezwykła.
I w ten właśnie spsób same sobie nadajemy robotę. Dopiero co wszystko posadziłaś, a teraz znowu zaczniesz od nowa
Ale my to po prostu kochamy
Świat byłby nudny bez takich działań, a tak zawsze coś sobie wymyślimy
i na nudę nie mamy czasu
I w ten właśnie spsób same sobie nadajemy robotę. Dopiero co wszystko posadziłaś, a teraz znowu zaczniesz od nowa
Gosiu ale super zakupy zrobiłaś
Brawo
Oby ładnie rosły 
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
- jolcia1212
- 500p

- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu, rododendron piękny. Taki chciałam upolować. Znasz może nazwę? Czy to nowy nabytek?
Zakupy udane, bagażnik jakby stworzony do takich celów.
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Gosiu, szałwia super.
Widziałam taką samą u Miłki. Pewnie jakaś nowość w tym roku. Ciekawe jak będzie z jej zimowaniem.
Sprawdziłam strefę- 4.
( na stronie kanadyjskiej
)
Widziałam taką samą u Miłki. Pewnie jakaś nowość w tym roku. Ciekawe jak będzie z jej zimowaniem.
Sprawdziłam strefę- 4.
- Margo2

Jak zwykle nie wyrabiam z niczym, a już z ogrodem w ogóle.
Dzisiaj ledwo podlałam posadzone roślinki, a nie miałam nawet czasu posadzić, tych co jeszcze czekają.
Nie mówię już o trawniku. Wiem, że powinnam odpuścić, ale tak bym chciała już to skończyć i mieć święty spokój i czas na typową pielęgnację ogrodu. Chwasty wołają, mszyce obsiadły o dziwo nie róże, ale naparstnice i czarny bez.
Może uda mi się jutro podziałać.
Monia, ja miałam skromne.
Żebyś widziała zakupy Izy Tamaryszka, to dopiero były zakupy. Może pokaże w swoim blogu.
Dorotko, pamiętam jak wracałyśmy z Lubelszczyzny z Izą Tamaryszkiem. Samochód był wyładowany po brzegi. Siedzenia opuszczone, bagaże na podłodze, bagażnik wyładowany był aż po dach, bo rośliny kładłyśmy na boku, więcej wtedy wchodzi
Jechały z nami jeszcze 2 drzewa. Teraz to pikuś.
Parzydło chciałam blekotolistne, bo małe. To leśnie jest chyba za duże, zbyt blisko poasdziłam ścieżki. Najwyżej będę przesadzała
Martuś, chyba nie widziałam ich w Twojej ofercie. Zresztą ja działam na wzrok. Coś mi wpadnie w oczy i kupuję. Następnym razem zamówie u Ciebie
Iwonko, mi też szałwia wpadła w oko, szczególnie, że uwielbiam takie kolorki w ogrodzie.
ja uwielbiam sadzenie nowych roślin, ale ostatnio mam wrażenie, ze za dużo wzięłam na siebie.
Chciałabym doprowadzić ogród do lepszego stanu, ale robię wszystko sama, więc nie wyrabiam
Całe szczęście, że m. spalił ostatnio pocięte tuje. Nareszcie mam porządek. Tylko przy okazji spalił pół trawnika
Nie zauważył, że popiół już się wysypuje z paleniska.
Teraz będę musiała wywieźć gdzieś ten popiół. Muszę się zapytać mądrzejszych, czy nadaje się on na rabaty rh
Maryniu, susza niemożebna, więc rośliny maja problem z adaptacją. Nie zawsze zdążę podlać. I najgorsze, ze na horyzoncie deszczu nie widać. Całe szczęście, że ta studnia naprawiona
Jolu, pytasz o tego cytrynowego?
Kupiłam go dawno, dawno temu w Auchanie. To Goldbukett.
Na zdjęciu barwa lekko przekłamana
Znalazłam zdjęcie z zeszłego roku, które lepiej oddaje kolor

Aniu, cieszę się bardzo, że jest taka wytrzymała. Kolor ma zabójczy jak dla mnie, więc liczę na to, że w przyszłym roku się rozrośnie. W sumie to warto ją sadzić na rabatach, bo bardzo je rozjaśnia.
No to teraz trochę mojego ogrodu
Ta rabata bardzo się zmieniła
Tak wyglądał jeszcze w tamtym roku. Prawdziwy gąszcz

A tak dzisiaj. Przejaśniało, prawda?
Co prawda za jakiś czas, mam nadzieje, że róże zagęszczą rabatę, ale na pewno nie będzie tak ciemno jak było.

W tym roku tamaryszek został bardzo podcięty

Dzisiaj już jest po tulipanach. Cudne były

bodziszek summer skies. Posadziłam koło lawendowego krwawnika i Lavender Ice.
Krwawnik chyba mi się wyrodził, bo w zeszłym roku kwitł na biało, jak poluch, a Lavender startuje od zera.

Więcej czosnków, zdecydowanie więcej czosnków

Wychodzi na to, że Omoshiro to mój najlepszy powojnik. Reszta szkoda gadać

Zaczynają kolejne irysy. Kocham nawet te najstarsze

Dzisiaj ledwo podlałam posadzone roślinki, a nie miałam nawet czasu posadzić, tych co jeszcze czekają.
Nie mówię już o trawniku. Wiem, że powinnam odpuścić, ale tak bym chciała już to skończyć i mieć święty spokój i czas na typową pielęgnację ogrodu. Chwasty wołają, mszyce obsiadły o dziwo nie róże, ale naparstnice i czarny bez.
Może uda mi się jutro podziałać.
Monia, ja miałam skromne.
Żebyś widziała zakupy Izy Tamaryszka, to dopiero były zakupy. Może pokaże w swoim blogu.
Dorotko, pamiętam jak wracałyśmy z Lubelszczyzny z Izą Tamaryszkiem. Samochód był wyładowany po brzegi. Siedzenia opuszczone, bagaże na podłodze, bagażnik wyładowany był aż po dach, bo rośliny kładłyśmy na boku, więcej wtedy wchodzi
Jechały z nami jeszcze 2 drzewa. Teraz to pikuś.
Parzydło chciałam blekotolistne, bo małe. To leśnie jest chyba za duże, zbyt blisko poasdziłam ścieżki. Najwyżej będę przesadzała
Martuś, chyba nie widziałam ich w Twojej ofercie. Zresztą ja działam na wzrok. Coś mi wpadnie w oczy i kupuję. Następnym razem zamówie u Ciebie
Iwonko, mi też szałwia wpadła w oko, szczególnie, że uwielbiam takie kolorki w ogrodzie.
ja uwielbiam sadzenie nowych roślin, ale ostatnio mam wrażenie, ze za dużo wzięłam na siebie.
Chciałabym doprowadzić ogród do lepszego stanu, ale robię wszystko sama, więc nie wyrabiam
Całe szczęście, że m. spalił ostatnio pocięte tuje. Nareszcie mam porządek. Tylko przy okazji spalił pół trawnika
Nie zauważył, że popiół już się wysypuje z paleniska.
Teraz będę musiała wywieźć gdzieś ten popiół. Muszę się zapytać mądrzejszych, czy nadaje się on na rabaty rh
Maryniu, susza niemożebna, więc rośliny maja problem z adaptacją. Nie zawsze zdążę podlać. I najgorsze, ze na horyzoncie deszczu nie widać. Całe szczęście, że ta studnia naprawiona
Jolu, pytasz o tego cytrynowego?
Kupiłam go dawno, dawno temu w Auchanie. To Goldbukett.
Na zdjęciu barwa lekko przekłamana
Znalazłam zdjęcie z zeszłego roku, które lepiej oddaje kolor

Aniu, cieszę się bardzo, że jest taka wytrzymała. Kolor ma zabójczy jak dla mnie, więc liczę na to, że w przyszłym roku się rozrośnie. W sumie to warto ją sadzić na rabatach, bo bardzo je rozjaśnia.
No to teraz trochę mojego ogrodu
Ta rabata bardzo się zmieniła
Tak wyglądał jeszcze w tamtym roku. Prawdziwy gąszcz

A tak dzisiaj. Przejaśniało, prawda?

W tym roku tamaryszek został bardzo podcięty

Dzisiaj już jest po tulipanach. Cudne były

bodziszek summer skies. Posadziłam koło lawendowego krwawnika i Lavender Ice.
Krwawnik chyba mi się wyrodził, bo w zeszłym roku kwitł na biało, jak poluch, a Lavender startuje od zera.

Więcej czosnków, zdecydowanie więcej czosnków

Wychodzi na to, że Omoshiro to mój najlepszy powojnik. Reszta szkoda gadać

Zaczynają kolejne irysy. Kocham nawet te najstarsze

- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Małgosiu, byłaś tak blisko mnie, szkoda że się nie odezwałaś.
Kiedy ja byłam w tej szkółce, to też mi gały wychodziły na wierzch i nie wiedziałam już gdzie patrzyć. Teraz to bym wykupiła wszystkie bodziszki, jakie by były. Widzę, że masz już Summer Skies. To mój ulubiony, zobaczysz jaki cudny.
Kiedy ja byłam w tej szkółce, to też mi gały wychodziły na wierzch i nie wiedziałam już gdzie patrzyć. Teraz to bym wykupiła wszystkie bodziszki, jakie by były. Widzę, że masz już Summer Skies. To mój ulubiony, zobaczysz jaki cudny.
- Margo2

Wandziu, nie umawiałam się z nikim, bo wiedziałam, że mam mało czasu, a i tak byłyśmy za długo.
Miałam być wcześniej w domu, a wylądowałam w końcu wieczorem.
Bodziszka mam już drugi rok. Jestem nim zachwycona
Miałam być wcześniej w domu, a wylądowałam w końcu wieczorem.
Bodziszka mam już drugi rok. Jestem nim zachwycona
- Agatra
- 500p

- Od: 23 lis 2009, o 17:03
Gosia sadzę właśnie zakupy. Podpowiedz mi gdzie tę kokorycz w cień czy na słońce? Bardzo cię proszę.