Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Witam!

Czy się ktoś spotkał może z winoroślią Efiop? Bo kupilem dwie sadzonki na próbe a nie ma nigdzie infromacji o niej poza tym że jest w ofercie winnicy jednej. Interesują mnie też zdjęcia winorośli Charlie i Kazaciok bo informacje o nich widziałem a zdjęć nie bylo żadnych przy nich.

Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

O Kazacioku i Charlie znajdziesz trochę informacji na forum winogrona.org. O tym Efiopie nie słyszałem.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
weglowy
200p
200p

Post »

Poszperałem o efiopie to może to być etiop tylko zapisane fonetyczne bo to ukraińska odmiana jest, a sprzedawca mówił ze stamtad sprowadzał sobie odmiany jak zamieniłem parę zdań.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Witam. W tym roku Łora nie wystartowała, w ubiegłym dopadły ją mączniaki. Pryskałam czym sie da. Chyba że jeszcze ruszy...
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07

Post »

kapitan pisze:Różnie ludzie to robią. Ja np mam trzy druty. Są tacy, którzy określili to jako herezję, a dla mnie wystarcza bo mam inne priorytety. Okrywam szpalery w trakcie wiosennych przymrozków i druty mi przeszkadzają. https://www.facebook.com/Winnica-kapita ... page_panel W takiej wersji oczywiście trzeba wiązać ale nie jest to aż tak kłopotliwe.

OK - dzięki ale do końca nie wyczerpuje to moich wątpliwości a pojawiają się i nowe pytania.

1. Myślałem o prowadzeniu drewna nisko - tak by było łatwo przygiąć i zakopać na zimę. Jak sie zdażyłem zorientować - może to nie być łatwe po kilku latach jeśli jest to prowadzone wysoko. Natomiast przeciw prowadzeniu niskiemu przemawia możliwość brudzenia gron oraz utrudnione utrzymanie dobrej ziemi pod sadzonkami (plewienie). A jeśli będę miał pomiędzy krzewami agrowłókninę na ziemi to czy mogę je prowadzić nisko - np. poziomo 20cm nad włókniną? Kopczyk na 20cm to już nie jest wielki problem.
Co o tym sądzicie?

No i jeśli tak się to przedstawia - to może właśnie lepiej byłoby tą pierwszą linkę zawiesić na wysokości 25-30cm?

2. A teraz pytanie bardziej bieżące - jeśli z młodych sadzonek wyrasta mi po kilka latorośli to ile z nich zostawić:
- 1,2 ?
- które zostawić - te co wyrastają najniżen, najwyżej a może najmocniejsze?
- kiedy robić selekcję (jak mają po kilka cm czy czekać jak będą miały po 20-30 a może 50cm)?
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy można mieszać Kaptan zawiesinowy z Ridomil Gold ?
Mniej więcej jaka data pierwszego oprysku (wiem że przed kwitnieniem i podczas kwitnienia), ale nie wiem kiedy winorośl zaczyna kwitnąć
weglowy
200p
200p

Post »

Neki pisze:Czy można mieszać Kaptan zawiesinowy z Ridomil Gold ?
Mniej więcej jaka data pierwszego oprysku (wiem że przed kwitnieniem i podczas kwitnienia), ale nie wiem kiedy winorośl zaczyna kwitnąć
Tak wyglądają kwiatostany, ale jeszcze nie rozkwitły (tak myśle ale niech ekspert się wypowie)

Obrazek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Po co mieszać? Po co ten Kaptan?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kapitan pisze:Po co mieszać? Po co ten Kaptan?
Kaptan zamiast folpanu, a ridomil gold zamiast dithane bo tylko w dużych opakowaniach można kupić
Przed kwitnieniem chciałem dać amistar i kaptan , a w czasie kwitnienia kaptan i ridomil
coś źle robie ?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Neki pisze:
kapitan pisze:Po co mieszać? Po co ten Kaptan?
Kaptan zamiast folpanu, a ridomil gold zamiast dithane bo tylko w dużych opakowaniach można kupić
Przed kwitnieniem chciałem dać amistar i kaptan , a w czasie kwitnienia kaptan i ridomil
coś źle robie ?
W ub roku w okolicy 25 maja stwierdziłem pierwsze plamki infekcji pierwotnej mączniaka rzekomego. Resztę czytaj tutaj http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... komym.html
Oprysk w okresie kwitnienia wykonujemy głównie przeciw szarej pleśni ale nie Ridomilem, czy Kaptanem. Taki oprysk najlepiej zrobić Switchem ew Topsinem. Po kwitnieniu pojawi się groźba MP. Proponuję oprysk Amistarem Opti. Jak do tych zabiegów dołączysz co 2 tygodnie siarkol to powinno wystarczyć.
Piotr
weglowy
200p
200p

Post »

To na walkę z rzekomym dawać np microthiol 80 wg? Kapitanie powiedz mi też czy to pierwszy objaw rzekomego?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To nie jest MRz. To uszkodzenia mrozowe http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... chive.html . Na rzekomego Ridomil Gold.
Piotr
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Piotrze, jeśli wystąpił u mnie warunek konieczny (10:10:24) do pojawienia się Rzekomego to ładować już Ridomilem bez zbędnego zastanawiania się?
Jeśli tak, to czy wszystkie (mam kilka startujących sadzonek)? Czy tylko te rozwinięte powyżej 5-7 liści i z widocznymi kwiatostanami?
Piotrek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Noce są jeszcze bardzo zimne to nie sprzyja rozwojowi grzybów. Czy już pryskać? Moim zdaniem może to być strata w długości ochrony zapewnianej przez Ridomil. Jak stwierdzę u siebie ślady infekcji pierwotnej napiszę. Co nie znaczy, że u Ciebie może być wcześniej.
Piotr
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Krzewy będę oglądał codziennie więc jak coś to mam nadzieję zauważę infekcje pierwotną. W ubiegłym roku widziałem takie coś na własne oczy to może nie przegapię.
Jestem przed redukcją latorośli, więc może się uda wyłamać akurat te, które mają ochotę zachorować ;:224 :;230

Zatem uważasz, że lepiej zaczekać aż coś się pojawi?
Piotrek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”