Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Moniś u Ciebie jest prawdziwa plantacja różnych roślin, 100 gatunków irysów ;:oj , a ja szczęśliwa bo jeden fioletowy, którego nie zdążyłam wykopać pokazał kwiatek :;230, cóż niedościgniony wzór ;:118,placyk będzie perfekcyjny jak wszystko w Twoim ogrodzie już nie mogę się doczekać zdjęć ;:65 i donic z kwiatami ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Moniko ;:196 . Ależ wszystko Ci się ładnie rozrasta i zazielenia :tan . Cudowne masz te pumilki, wszystkie wyjątkowe ;:108 . Kocimiętka od Ciebie jest bardzo ładna ;:168 . Ach mogę oglądać Twoje rabaty godzinami są takie uporządkowane i ładne. Podziwiam i gratuluję cudownego ogrodu :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

13* to całkiem przyjemna temperatura :;230 Za moim oknem zaledwie 8. Siedzę okutana w koc a ręce i tak mam lodowate ;:222
Ponad 100 odmian irysów? To prawdziwa kolekcja. Tyle to nawet nie zmieściłoby się na mojej działeczce ;:224 W takiej kolekcji, jest wiele pięknych odmian, ale Coca Pink i Riveting najbardziej mi się spodobały.
Edyta Maria
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 paź 2015, o 21:31

Post »

Moniu, ja też z wielką przyjemnością zaglądam do Twojego ogrodu. U mnie też już irysy w pąkach. Bardzo jestem ciekawa ich kolorów.
Mogłabyś mi powiedzieć, czy zasilać czymś irysy?
Edyta
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna kolekcja irysowa - wszystkie mi się podobają, widzę, że wybieramy kwiaty w podobnych kolorach.

PS. Różowy orlik od Ciebie już zakwitł :) Cieszę się, że przed tymi chłodami nie wsadziłam jeżówek, bo nie wiem czy by wytrzymały tą zimnicę i wiatry, a chyba bym się zapłakała, gdyby mi padły.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Violka33
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 20:31

Post »

;:300 ooo kurczątko,Monia nie mogę szczęki podnieść..zatkało mnie na widok tego murku z przejściem i zlewem.Muszę się otrząsnąć :;230
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Jest tak przecudnie jak w bajeczce ;:167 a te drzewka szczepione na pniu to śliwy Umbra?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Monika kocimiętka mnie też fascynuje, może kiedyś dowiesz się jaka to odmiana. Świetne połączenie z przywrotnikiem. ;:oj Dzban za piwoniami cudny. ;:215 Twój ogród, to niedościgniony wzór dla mnie. ;:180 Zimno chyba wszędzie, ja nawet pół godziny nie wytrzymałam w ogrodzie. Życzę ciepła, żebyś mogła poleżeć na leżakach. ;:3
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni nie profanuj swojego magicznego ogrodu płytą betonową, błagam.
Jestem za kamieniem. ;:215
Widać że Alania z koleżanką świetnie się dogadują. ;:333
;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

klarag pisze:Nawet w styczniu tak nie zmarzłam jak dzisiaj. Ząb na ząb mi nie trafiał, wypiłam morze gorącej herbaty z sokiem malinowym żeby się rozgrzać. Aż mi zal moich pączków różanych, że zamiast grzać się w majowym słonku kulą się na zimnym wietrze.
Moje róże też jeszcze nie pokazują pąków ;:218 Zbyt zimno zarówno w dzień, jak i w nocy ;:222 Dzisiaj w końcu wyszło słoneczko i zapowiada się piękny dzień ;:3

jol_ka pisze:Monia 100 irysów to naprawdę niezła kolekcja ;:215

U mnie dziś ziąb, maksymalnie 8 stopni było w ciągu dnia ;:oj
Kolekcja wciąż się powiększa, bo mam słabość do irysów, a jest jeszcze tyle pięknych odmian ;:224 Szkoda, że miejsca brak - to mnie trochę stopuje ;:130

rikkuu pisze:U mnie tak zimno było wczoraj. Kiedy wyszłam rano z psem, przestraszyłam się, że znów będą przymrozki i rośliny mi całkiem padną. Jeszcze po kwietniowych przymrozkach nie doszły do siebie. Jednak dzisiaj było już ok, chociaż wiał wiatr i pokropił deszcz.
Monika, z irysami nieźle zaszalałaś ;:215
Wiosenne przymrozki wyrządziły u mnie sporo strat ;:108 Wciąż muszę podcinać niektóre rośliny, bo wyłapuję co rusz jeszcze jakieś zwiędnięte pod wpływem mrozów pędy i kwiaty.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:Moniś, ty wiesz, że mnie dopiero teraz oświeciło, ze może być jakaś zwarta niska kocimiętka ;:oj Do tej pory kombinowałam porządnie, bo ta moja szaleńcza nie dość że pokłada się przeraźliwie to jeszcze rozsiewa się wszędzie bardzo obficie. Myślałam nawet żeby ją wymienić na szałwie, albo przetaczniki, ale te ostatnie podobno łapią mączniaka ;:224
Iryski masz cudne, a jeszcze doczytałam, ze posiadasz (już wkrótce) ponad 100 odmian ;:oj Kolejny raz zdałąm sobie sprawę, że mam zbyt mało miejsca koło domu ;:306
U mnie każda kocimiętka jest stojąca ładnie, ale może to kwestia nie tyle odmiany, co gleby? Nigdy bym nie wymieniła kocimiętek na szałwie lub przetaczniki - dla tych mam inne miejsce na rabatach :D Kocimiętki wręcz uwielbiam i wciąż dosadzam więcej :D .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April pisze:Moniko irysy piękne a kolekcja imponująca. Jednak nie to mnie zachwyciło dzisiaj najbardziej. Na widok tych ścian cisowych, żywopłotów bukszpanowych zabiło mi mocniej serce. Jak ja lubię taki podział ogrodu. Próbuję to zrobić u siebie ale jest to skala mini, jak nie mikro w porównaniu z twoim ogrodem. Fantastycznie rozplanowane, dopieszczone, nie ma nic przypadkowego ( co u mnie jest nagminne :;230 )
Pozwoliłam sobie wrzucić kilka fotek na Pinteresta ;:168 mam nadzieję że się nie pogniewasz ale takie piękno trzeba propagować, niech służy innym za inspirację. Bo mi z pewnością posłuży ;:180
Mam nadzieję, ze moje cisowe ścianki w tym roku lepiej się połączą i zapełnią się luki, których wciąż dużo ;:131 Ja dzielę cisowymi żywopłotami ogród na części. Wczoraj było przez to dość zabawnie, bo jeden z robotników ogrodzeniowych zapytał mnie gdzie może zawieść resztę desek po robotach. Mówię, że zawieziemy do ogrodu, na tyły ogrodu. A On w śmiech i mówi:
"Ale do którego :shock: ;:oj , bo Pani ma 4 ogrody ;:306 ".
Ja mówię:
"Jak to 4 :?: ",
Pan budowlaniec wylicza i tłumaczy mi swoją teorię:
"Teraz jesteśmy w pierwszym, później idzie się do drugiego z kwiatkami, później do trzeciego z ogniskiem i leżakami, a za kamiennym murem ma Pani czwarty z sadem".
;:306 ;:306 ;:306
Uśmiałam się z tego :lol:

Z fotkami na Pintresta, to może zaczekaj aż zgrubną młode przyrosty i zagęszczą się nieco żywopłoty ;:333
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ja też uwielbiam kocimiętkę i nie oddałaym jej za żadne skarby! Mam trzy odmiany, w tym jedna niska od Moni. Jedna wysoka się pokłada a druga też duża, ma wielkie, grube gałązki z pięknymi mięsistymi liśćmi i ta stoi na baczność. Mam też dwie odmianowe -Blue Moon i Pink coś tam. Te jednak nie rozrastają się tak szybko.
Ogólnie rzecz ujmując, w tym roku zakocimiętkowałam sobie działkę. Na maksa. Posadziłam w każdym kącie i we wszystkich wolmych miejscach. I bardzo dobrze mi z tym. Uwielbiam kocimiętkę!!!
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Teraz ja się zastanawiam ile ja mam irysów.
Ale na pewno nie tyle co Ty
Musze policzyć :D
A twoje odmiany są prześliczne. Szczególnie te z niebieskościami.
Kiedyś pytałaś u mnie o takiego, ale wydaje mi się, że już go masz
U Ciebie, Gosiu, też widziałam sporo irysów. Jeśli sadzi się je w różnych miejscach rabat, to one jakoś giną i wcale się nie wydaje, że jest ich tak dużo ;:108

pela11 pisze:Moniczko ,u Ciebie pięknie już wszystko zarasta .Znowu posadziłaś nowe wiśnie w alejkę ,a ja ze swoją czekam aż mi zrobi się wolne dla niej miejsce po konarze .W tym tygodniu nie mam czasu żeby posiedziec dłużej u Ciebie i odpocząć na ławeczce a tak lubię popatrzeć na twój ogród .Iryska posadziłam i jeszcze dwa inne ,czyli zaczynam od trzech sztuk ,dobre i to . ;:oj .U mnie zimnica a na rowerze jeszcze gorzej się odczuwa ,ale od jutra ma być już coraz cieplej a nawet gorąco co mnie martwi bo ja raczej z rudzielców ,więc mocne słonko dla mnie niekoniecznie ,czyli tak żle a tak jeszcze gorzej .No ,nie dogodzisz człowiekowi . ;:306 Pozdrawiam ;:196
Ja lubię słonko, ale nie lubię upałów. Taka pogoda jak dzisiaj bardzo mi odpowiada ;:215

Aga2016 pisze:Moniś u Ciebie jest prawdziwa plantacja różnych roślin, 100 gatunków irysów ;:oj , a ja szczęśliwa bo jeden fioletowy, którego nie zdążyłam wykopać pokazał kwiatek :;230, cóż niedościgniony wzór ;:118,placyk będzie perfekcyjny jak wszystko w Twoim ogrodzie już nie mogę się doczekać zdjęć ;:65 i donic z kwiatami ;:196
Sama nie wiem co zrobić z tym placykiem :roll: Chyba zostawię sobie ten temat na czas urlopu latem ;:204
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewelkacha88 pisze:Witaj Moniko ;:196 . Ależ wszystko Ci się ładnie rozrasta i zazielenia :tan . Cudowne masz te pumilki, wszystkie wyjątkowe ;:108 . Kocimiętka od Ciebie jest bardzo ładna ;:168 . Ach mogę oglądać Twoje rabaty godzinami są takie uporządkowane i ładne. Podziwiam i gratuluję cudownego ogrodu :wit .
Cieszę się, że kocimiętka już pokazuje swój urok - to fajna roślinka ;:215
Co do porządku na moich rabatach, to mogłabyś się zdziwić - w tej chwili, po ostatnich deszczach, mam pełno chwastów ;:222 Wczoraj z samego klombu przed domem - na rondzie wypieliłam 4 wielkie wiadra ;:29 Chwasty robią sobie żarty z mojej nieustannej pracy i pielenia ;:301

Iwonka1 pisze:13* to całkiem przyjemna temperatura :;230 Za moim oknem zaledwie 8. Siedzę okutana w koc a ręce i tak mam lodowate ;:222
Ponad 100 odmian irysów? To prawdziwa kolekcja. Tyle to nawet nie zmieściłoby się na mojej działeczce ;:224 W takiej kolekcji, jest wiele pięknych odmian, ale Coca Pink i Riveting najbardziej mi się spodobały.
Coca Pink to moje absolutne zaskoczenie roku - najpierw wyszedł rudy w pąkach i strasznie brzydki - pierwsze słowa, jakie powiedziałam, gdy zobaczyłam - wyrzucę to brzydactwo. W miarę rozkwitu zaczął być coraz ładniejszy aż teraz stwierdzam, że jest naprawdę piękny ;:333 Riveting kupiony był z pełną świadomością jego urody, więc tu nie było niespodzianki. Jest to naprawdę ładna odmiana :D .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”