Witam.
To na zdjęciu wygląda na 8 mm grubości i tego mam sporo i w kolorach. Czy to jednak nie za duży otwór? Po drodze ktoś pisał o rurkach 4 mm. Poliwęglan ósemka ma komorę 10x7 mm. Może dać cieńszy
Cieńszy raczej nie, jeśli chcesz to daj ten 10x7 mm.
Z mojego doświadczenia wiem że najbardziej idealny wymiar to średnica od 7 do 8 milimetrów. Ale też mam zasiedlane otwory o średnicy 10-11 milimetrów. 4mm to dla murarki troszkę za mało. Jak trafi się mikrus to na upartego zasiedli 5 mm. Chociaż u mnie latają takie eksponaty że do mniejszej niż 7mm średnicy by się nie zmieściły.
Tył wystarczy zastawić płytą, czy ma być szczelnie?
Lepiej aby było szczelnie i ciemno w otworach. Wszystko zależy od tego czy te dzikusy mają coś lepszego do zasiedlenia. Druga kwestia to to że w tym roku to już zbliża się koniec sezonu, więc może być mały kłopot ale wszystko jest możliwe.
Przebrnąłem przez cały temat ciągle zastanawiając się, skąd wziąć na szybko trzcinę.
Ja dzisiaj zrobiłem sobie wycieczkę rowerową i po drodze wpadłem na łąki zobaczyć jak ta stara trzcina wygląda. Wydawała mi się za mała. A parę dni temu pogębiali tam rowy melioracyjne. Aż mnie serce rozbolało

jaka tam była poniszczona trzcina. Gruba nawet do 10 mm średnicy, odcinki długie nawet 40 cm. A to tylko trzcina z pól i małych rowów. Nie wiem czy przy sobocie się tam nie wybrać.
Proponuje kiedyś wybrać się na małe rozeznanie w okoliczne strony. Na bank musi się trafić coś ciekawego.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.