Polidap i inne nawozy wg nazw

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Kacper90
200p
200p
Od: 10 maja 2016, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Polidap i inne nawozy wg nazw

Post »

Mam pytanie odnośnie nawożenia drzew oraz krzewów. Posiadam Polidap NP(S) 18-46-5, sól potasową, saletrę amonową oraz fosforan (fosforan dokładnie nie pamiętam w jakiej postaci ale muszę to sprawdzić). Czy mogę wykorzystać te nawozy do nawożenia drzew i krzewów w ogrodzie? Chciałem ich użyć zamoast polifoski lub azofoski które musiałbym kupić a te wymienione akurat mam. Stwierdziłem że najpierw zapytam zanim ich użyje. W jakiej kolejności ich używać oraz jakie proporcje stosować? Czy mogę np teraz użyć Polidapu i wymieszać go z fosforanem i solą potasową a za tydzień zastosować saletrę ? Ogólnie rzecz biorąc czy wymienione nawozy mogę użyć w ogrodzie, jeśli tak to w jakich dawkach oraz jaki będzie efekt (czy uzyskam efekt porównywalny z użyciem azofoski bądź polifoski?
Oraz drugie pytanie:
Czy ,,młode'' drzewa dwuletnie mogę traktować w nawożeniu jak pozostałe które już rosną długi czas oraz co z drzewami i krzewami które dopiero co posadziłem? Jak i kiedy je nawozić?
Kacper90
200p
200p

Re: Polidap i inne nawozy

Post »

Czy może ktoś mi pomóc z tymi nawozami ?:) Czas leci a muszę je wysiać w ogrodzie
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może napisz ile hektarów masz tego sadu, bo tutaj w większości posiadają po kilka drzewek. Ale jeśli na prawdę będą hektary, to bez analizy gleby każde doradzenie, to wróżba, trafione, czy nie w zaleceniu nawożenia.
Kacper90
200p
200p

Post »

Chcę te nawozy wykorzystać w ogrodzie pod drzewa i krzewy ozdobne, nie do sadu :) Chodzi mi o dawki i proporcje mieszania tak jak powyżej napisałem. Te wymienione nawozy chcę użyć zamiast azofoski bądź polifoski której nie mam w tej chwili
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Polidap NP(S), to coś rodzaju fosforanu amonu, to już masz w nim wystarczająco azotu i fosforu. Sól potasowa zawiera niepożądany chlor. Nie jestem, aż takim znawcą, ale chlorkowe nawozy ewentualnie można by było zastosować jesienią, to lepszy na wiosnę, byłby siarczan potasu. Ogólnie przyjmuje się, żeby nie przekraczać dawki 50g na 1m2.
Jeśli nie wiesz, czy można mieszać nawozy, to jaki problem, żeby wysiewać oddzielnie, przecież to , aż taki dodatkowy problem nie jest.
Wiciu
200p
200p
Od: 29 mar 2016, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

FruktoVit

Post »

Dzień Dobry chciałbym się dowiedzieć coś na temat naowuz FruktoVit płynny do owoców i warzyw . Przede wszystkim czy jest on skuteczny czy jednak jest za słaby do wzrostu warzyw? Co sądzicie na temat tego nawozu?
sebago30
100p
100p
Od: 7 mar 2016, o 21:27

Plantogen

Post »

Plantogen
Witam wie ktoś może ktoś czym zastąpić ten nawóz, interesuje mnie coś tańszego.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Albert Einstein.
Kacper90
200p
200p

Re: Polidap i inne nawozy wg nazw

Post »

A w jaki sposób uzupełnić Fe Cu Zn Mg B jeśli bym użył wymienionych nawozów? I jak to wygląda ze szczepionką mikoryzową? Czy jeśli bym jej użył to wtedy nie używać żadnych nawozów mineralnych przez jakiś czas np. 2 mc? Lepsza jest szczepionka mikoryzowa czy nawożenie mineralne ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”