Cierniste początki Grześka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cierniste początki Grześka

Post »

Obrazek

Wg mnie jest to Grzesiu Notocactus submammulosus.
grzegorzo pisze: gdyby ktoś wiedział skąd mogę przygarnąć jakieś suleczki będę wdzięczny.
Możesz kupować na Alegro lub bezpośrednio u chodowcy,np.:
http://kaktusy.atlas-roslin.pl/index-icon-Cactaceae.htm
http://kaktusy.firestorm.pl/category.php?id_category=5
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p
Od: 12 mar 2016, o 21:31

Post »

Dziękuję Marianie za cenne rady. Przeglądam portale aukcyjne i oferty hodowców, stamtąd też pochodzą moje rośliny które kupuję. Spytałem konkretnie o suleczki gdyż akurat tutaj nie za bardzo mogę trafić na to co mnie interesuje czyli młodziutkie rośliny tego rodzaju. Ale kto szuka.... :D
Co do rośliny notocactus mammulosus być może masz rację sam mam nieco wątpliwości... kupiona zastała pod tą nazwą u hodowcy i tak jest u mnie opisana. Kupiłem tam ok 20 roślinek i co do pozostałych nazw nie mam najmniejszych wątpliwości. Przeglądając różne fora kilkakrotnie zetknąłem się z wątpliwościami czy to n. mammulosus czy może czasem Submammulosus. Czekam obecnie na zamówione rośliny u p. Andrzeja z Rumi i ma ma przyjść między innymi n. Submammulosus. Zrobię im wspólną fotkę i wrzucę na mój wątek, porównamy sobie obydwie rośliny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam Grzesiu książkę Notocactus autorstwa Stanisława Hinza i Andrzeja Typiaka.
W zależności od stanowiska i osoby która roślinę odkryła nadana została jej różna nazwa.
Czasami te różnice są minimalne,ale nazwa jest inna.Czasami te nazwy przez kolejnych odkrywców też zmieniano.
Ja sugerowałem się przy opisie ilością cierni a szczególnie cierni środkowych.
Notocactus mammulosus ma tych cierni od 2 do 4 ,a Notocactus submammulosus przeważnie tylko 2,
z tym że u N. submammulosus górny jest krótszy bo ok. 8 mm a dolny dłuższy bo do ponad 20 mm.
Do grupy mammulosus zaliczanych jest kilka gatunków i to samo do grupy submammulosus.
Czasami się zastanawiam,czy nie prostsza jest klasyfikacja jako Parodia,
bo to tylko Parodia mammulosa i Parodia mammulosa ssp. submammulosa.
Ja mam niby oba gatunki i jednak trochę się różnią między sobą.Nie sugeruj się natomiast kolorem kwiatów tylko cierniami.

ObrazekObrazek

Notocactus mammulosus i Notocactus submammulosus.
Kilka roślin
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Miło bardzo Marianie że pofatygowałeś się o tak szczegółowy opis podparty zdjęciami. Dziękuję ;:333 Wszelkie wskazówki, rady czy podpowiedzi są dla mnie bardzo cenne. I mimo że może okazać się że będę miał dwa egzemplarze notocactus Submammolosus to notki są dla mnie tak sympatycznymi roślinami że wszystko jest super a i kaktusom razem w dwójkę będzie rażniej ;:168
Jeszcze raz dzięki za cenne uwagi ;:180
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chociaż nie są to rośliny z mojej "bajki", ale tak zadbane i pięknie kwitnące z przyjemnością podglądam u Forumowiczów. ;:215 rośliny, a miejsca do ich uprawy widzę, że masz bardzo dużo ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli ten drugi notokaktus Grzesiu będzie z innej lokalizacji to może się trochę różnić wyglądem.
W czasie swych wędrówek za lobiwkami po górach Ameryki Południowej Tomek ( blabla )
widział Notocactus submammulosus na wysokości 1600 m npm.
a to znalazłem w Google :
https://translate.google.pl/translate?h ... ulosus&pre
Kilka roślin
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Dziękuję Marianie za tak szczegółowe wyjaśnienie. To prawda że mój drugi nocio tego gatunku będzie wyglądał nieco inaczej ( przynajmniej tak to wyglądało na zdjęciu ) ale zupełnie nie przeszkadza mi że będę w posiadaniu dwóch notków tego samego gatunku tym bardziej że prawdopodobnie będą pochodzić z różnych lokalizacji i różnić się nieco wyglądem. A dzięki tak wspaniałym osobom o tak dużej wiedzy o tych pięknych roślinach i na dodatek tak chętnie dzielących się swymi wiadomościami moja wiedza o kaktusach pomału bo pomału ale ciągle się pogłębia. Jeszcze raz wielkie dzięki ;:215
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

A jak tylko zobaczyłem te zdjęcie i te długie cierniste szable ;:oj to od razu pomyślałem Parodia turecekiana (Notocactus turecekianus) ;:oj
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Dziękuję Piotrze za sugestię odnośnie przynależności gatunkowej mojego notocactusa. Przejrzałem parę zdjęć i faktycznie te "szabelki" prawie identyczne. ;:oj . Znalazłem też informacje że nazwa Notocactus turecekianus może występować jako synonim Notocactus mammulosus ssp. turecekianus lub Notocactus submammulosus var. turecekianus. Jak go zwał tak go zwał mnie się te jego szabelki podobają ale muszę przyznać, szczególnie że dopiero od niedawna tak poważnie zająłem się kaktusami że w nazewnictwie gatunkowym jest trochę mętlik. Dziękuję za cenne spostrzeżenia i pozdrawiam
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To turecki. Zresztą lada chwila kwiatek potwierdzi ;:204
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PiotrAPD pisze:A jak tylko zobaczyłem te zdjęcie i te długie cierniste szable ;:oj to od razu pomyślałem Parodia turecekiana (Notocactus turecekianus)
onectica pisze:To turecki. Zresztą lada chwila kwiatek potwierdzi
Mówicie że to jest Notocactus turecekianus - bardzo możliwe.
W książce 'Notocactus' ten gatunek nie jest akurat opisany,więc nie wziąłem go pod uwagę do porównania.
Kilka roślin
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No zakładać, to ja się nie zakładam, ale na 99% na to stawiam. ;:131

Jak tam postępy w kwitnieniu?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Korund
100p
100p
Od: 23 kwie 2015, o 22:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

maryjan13 pisze:
PiotrAPD pisze:A jak tylko zobaczyłem te zdjęcie i te długie cierniste szable ;:oj to od razu pomyślałem Parodia turecekiana (Notocactus turecekianus)
onectica pisze:To turecki. Zresztą lada chwila kwiatek potwierdzi
Mówicie że to jest Notocactus turecekianus - bardzo możliwe.
Moja Parodia turecekiana właśnie tak wygląda, więc przychylam się do zacytowanych opinii :)
Korundowa kolekcja kaktusowa
Serdecznie pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

W ciągu tygodnia nie za bardzo mam czas żeby tu zaglądać ale w końcu na weekendzie trochę to nadrobię. Może po kolei. W tym tygodniu dotarła do mnie partia zamówionych roślinek ( 30 szt ) więc miałem trochę zajęcia a i moja mała kolekcja zaczyna powoli się rozrastać, to już w tej chwili ponad 100 sztuk, co prawda wszystko praktycznie małe rośliny ale jak nieco podrosną to myślę ze będzie na co popatrzeć. W sumie to zamówiłem typowe gatunki, to co mi się podoba, aylostera, mediolobivia, notocactus, parodia, gymnocalycium, lobivia, escobaria. Przyznam się też że wysiałem pierwszy raz nasiona. Na wiele nie liczę, wiem ze początki są niekiedy ciężkie i potrzeba cierpliwości ale jak już rozwijać swoją pasję to czemu nie spróbować i tego.
Wszystkim dziękuję bardzo za pomoc w ustalenie tożsamości mego kaktusa, szczególnie dziękuję Marianowi który uświadomił mi żeby nie przyjmować bezkrytycznie nazw pod którymi kupiliśmy roślinę. Zgodnie z obietnicą jako że nabyłem ostatnio Notocactus submammulosus wrzucam zdjęcie porównujące obydwie rośliny

Obrazek
Notocactus mammulosus to nie jest na pewno choć pod taką nazwą go kupiłem, submammulosus (?).... mimo że podobny widać różnicę, turecekianus... to chyba będzie właściwa nazwa gatunkowa tej rośliny. Dziękuję za identyfikację i podziwiam tak wspaniałą wiedzę
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

30 sztuk roślinek za jednym razem to poważna sprawa! :wink:

Gratuluję pasji i... miejsca na rośliny. Z czasem przy tym tempie będzie go coraz mniej. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”