Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Post »

Kocham takie łany tulipanowe! Swoje mogę sadzić tylko w doniczkach, więc już nie ten efekt, ale może coś innego w końcu wymyślę! ;:196
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Anka, fotki bosssskie ;:167
U mnie większość tulipanów zostało gołymi łebkami po wczorajszej nocnej burzy. Muszę powycinać ;:151
Za to zaczynają jak widziałaś rodki, więc też będzie to miły czas w oczekiwaniu na różyce ;:108
Widzę u Ciebie też piękne czosnki główkowate, moje coś zdziczały, wylazł sam cienki szczypior, kwiatu niet ;:222
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anka, Dzięki ;:196
Ja zaloze watek, a Ty bedziesz zabawiac moich gosci- masz cudnego gadanego ;:162 ja tak nie umiem :;230
Czy Ty te tulipanki zapakowane w donice podkarmialas czyms? Planuje wykopac Angie i umiescic ja w koszyku, tylko gdzie ten konski nawoz, w koszyk, pod koszyk, pod nozki...hmmmm...Musze popytac w watku tulipanowym. Milego weekendu ;:3
Ale ladnie u Ciebie, ostatnia fotka ;:333
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, ta lustrzana kula jest genialna ;:oj Przeglądałam ofertę, którą mi wysyłałaś i kurcze takie kule to sama bym zamówiła, niestety latarni nie mają. Więc póki co wszystko stanęło w miejscu.
Twoje tulipany uwielbiam, wiec nawet nie będę się rozdrabniała. Siła w ilości ;:108
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

Aniu,dech mi zapiera jak oglądam Twoje zdjęcia.PRZECUDNIE. Masz pewnie nosy w siatce zazdrosnych sąsiadów.
Pytam tu u Ciebie bo się dzieje...
Co mam zrobić z żonkilami?Przekwitły /część paczków uschła bez rozwijania niestety/.Co dalej z nimi? Tak samo z tulipanami?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie :wit
Czy chwaliłam się, że mam lokatorów na gapę? Obrazek I to całe chordy! Ogrom. Niczym jaka inwazja. Obrazek Zakradły się cichaczem. Nieproszone. A tylko na jeden dzień ogródek z oka spuściłam. Obrazek
Już ja się nimi jutro zaopiekuję... Obrazek I to ja będę górą. Nie odpuszczę tak łatwo. Obrazek

Obrazek

Kolejna smutna informacja: Flammentanz ma pierwsze objawy mączniaka rzekomego. Obrazek I Laguna rosnąca nieopodal też. Obrazek Obrazek Obrazek
Czym najlepiej spryskać? I tylko je, czy zapobiegawczo inne też?

Obrazek

Bietko ja nie wykopuję narcyzów. Tulipanów też nie. Po trzech latach to zrobię. :oops:
Nosów przy siatce nie widzę. U nas większość naprawdę dba o swoje działki. Chyba każdy swoją się zajmuje. :wink:

Obrazek

Sabinko ano tak tylko kule i drobnica. Dostałam zwrot podatku to sprawiłam sobie Obrazek kolejne kule i dwa inne bibelotki. Obrazek
Mam nadzieję, że to już koniec mego szaleństwa.

Obrazek

Patiann większość roślin działkowych, w tym i tulipany, dostały wiosną obornika granulowanego w nóżki. Tulipanom, bo w donicach, rozsypałam na ziemię. Chwilę przed deszczem. Reszcie roślin zapodałam pikownikiem w okolicę korzenia.

Obrazek

Zuz dziś grzmiało u mnie ale niestety przeszło bokiem. A tak się cieszyłam, bo sucho mamy pieruńsko. :evil:
Dziś byłam w Poznaniu. Miałam ochotę zajechać do Yucci ale czasu nie starczyło, bo trzeba było gnać z powrotem po córkę, która z pięciodniowej wycieczki wracała.

Obrazek

Reniu -renzal wyobraź sobie, że moje tulipany wszystkie w doniczkach. Utyrałam się z nimi przy sadzeniu jak głupia. Chyba w tym roku cebulki posadzę wprost do ziemi.

Obrazek

Joluś -jol_ka przegoń błagam ten deszcz do mnie. U mnie jest bardzo sucho. Dziś się cieszyłam bo niebo przybrało granatowy kolor, zaczęło huczeć i poszło bokiem. ;:145 Jak jutro nie popada, a jednak prognozują, to będę zmuszona z wężem stać.
Niestety konewki nie rzuciły mi się w oczy. Kupiłam sobie na starociach jedną taką i postawiłam na rabacie. Miałam w środek wsadzić roślinkę ale sama też jest fajnym uzupełnieniem rabaty i chyba tak zostanie. :wink: Nie mniej życzę Ci byś upolowała to co sobie wymarzyłaś. ;:215

Moja działeczkowa rodzina się powiększyła. Gdy zaplatałam powojnika na budkowej nodze, poruszyłam budką a z środka zaczęły drzeć się maleńkie mordeczki. Piszczały tak cieniutko, że na bank są jeszcze maleńkie. Jestem zachwycona! Obrazek I nie ważne, że to tylko wróbelki.
Mama z tatą uwijają się aż miło patrzeć, co rusz przynosząc w dziubku muszkę lub małego robaczka. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze migawka z ogródka:

Obrazek

Obrazek

Ach! zapomniałabym! Po szoku mszycowym przyszła wielka radość i zdumienie! Aż oczy przecierałam z niedowierzaniem! Obrazek No sami zobaczcie!

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aneczko, biżuteria cudna, a kule wprost bajecznie wyglądają na rabatach. Poproszę o namiary na pw.
Czytałam, że masz na różach objawy mączniaka rzekomego. Zapobiegawczo prysnęłabym i pozostałe.
Pączuś na LO rozczulający. Ja na pierwsze kwiaty będę musiała jeszcze poczekać. Myślałam, że jak zawsze pierwsza będzie Therese Bugnet, ale kwieciak załatwił mi wszystkie pączki. Nic tylko usiąść i płakać ;:145 Załamka totalna. Czekałam tyle miesięcy, a jedna gadzina pozbawiła mnie tej radości w przeciągu kilku dni :twisted:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja tez juz pryskałam pierwszy rzut mszyc i skoczków różanych.
Aniu, a biały irys zakwitnie? Ma taki zamiar?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni biały irys póki co nie ma zamiaru kwitnąć... :oops: macałam dzisiaj :oops:
Skoczki też mam i listki w cętki. :oops:

Dorotko posłałam namiary na PW.
Bardzo Ci współczuję tego kwieciaka. Jednak wolę mszyce z całego tego ciaciałajstwa. :wink:

Dziewczyny a mogę pryskać jutro i czymś na grzyba i owadobójczym? W jednym dniu?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Anusia cudną sesję zrobiłaś wróbelkom... ;:173
Ja już też pryskałam, Substralem. Jest 2 w 1 i na mszyce i choroby grzybowe...
Miejmy nadzieję że pomoże.
Gratuluję takiego stadium pączka na Louise. ;:138
Wczoraj też zanosiło się że porządnie popada , nawet myślałam czy zdążę rowerem wrócić do domu , bo już kropiło....i cisza.
Ale jednak w nocy musiało coś delikatnie popadać bo jakby się przyjrzeć to oznaki są.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

No Anka, nieźle narozrabiałaś. Byłam i widziałam. Poidełka i inne fajniutkie. I co teraz? Teraz trzeba je mieć ;:224
Mszyce też widziałam u siebie. Nawet chciałam pryskać, ale deszcze się pojawiły i bez sensu. Ale ja jeszcze mam bruzdownicę :cry: Zaraz jadę do ogrodniczego po chemię. Trudno.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aneczko, lepiej zrobić oprysk pojedynczo - ja bym tak zrobiła. Dzisiaj to, co najpilniejsze, a jutro drugi. No chyba, że chcesz użyć Substral do róż 2x1. U mnie on się jakoś nie bardzo sprawdził. Na etykiecie było napisane, że działa ok. trzech tygodni...akurat. Po tygodniu miałam kolejną inwazję mszyc ;:202
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Aniu
Wszystkie preparaty do zwalczania mszyc, sa przereklamowane. :roll:
Ale już szybko sie te szkodniki pojawiły.Musze przyjrzeć sie swoim różyczkom.
Ale w ogrodzie na rabatach masz ładniutko ;:215
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aneczko tulipanowy raj u Ciebie, bezapelacyjnie :D
Co do mączniaka , to chyba jednym z lepszych środków jest MILDEX. Stosuję go już dwa lata z dobrym skutkiem. Pryskam zapobiegawczo również zdrowe róże a te w najbliższym sąsiedztwie to już koniecznie.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, gdzieś czytałam że powinno się robić dwa-trzy dni odstępu między kolejnymi opryskami.
Kochana, u mnie nie dość że mszyca (pryskałam tym środkiem z substrala co to kupowałyśmy do ziemiórek -jest sprawdzony i działa) ale wczoraj zauważyłam ślady czarnej plamistości ;:202 Dobijające, tym bardziej ze jeszcze sezon nie zaczął się na dobre :roll: Pączek różany cudny, już niedługo będziemy wąchać :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”