Moje małe zielone co nieco -cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje małe zielone co nieco -cz. II

Post »

Witaj _oleander_ ,altanka już przyozdobiona ,nawet kolor surfinii dopasowałaś do koloru drewna altanki ,wilczomlecz świetnym dodatkiem jest ,ogród w promieniach wstającego słońca jest cudowny,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu mam nadzieję że powojniki po początkowych, nieciekawych perypetiach wynagrodzą Ci te problemy pięknym i obfitym kwitnieniem. ;:168
Mnogość kolorów w Twoim ogrodzie. Aż miło popatrzeć.
Elegant Lady pięknie się prezentuje. Bardzo go lubię. Jednak nie dokupię, bo u mnie wychodzi tylko pierwszej wiosny. Kolejnej już go nie ma. :oops:
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Ola wszystko u Ciebie takie dopracowane i przemyślane. Altana jak gustownie ozdobiona donicami. kolor kwiatków bardzo oryginalny jeszcze takiego nie widziałam ;:oj
Piękne zdjęcia - pięknego ogrodu czyli doskonałe połączenie ;:333
Pozdrawiam cieplutko bo na nadchodzące dni niczego innego nam nie trzeba ;:303
;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

A ja odwrotnie - jak już się taki śpioch ujawni to tak się cieszę, że zamiast natrzeć mu uszu za ociąganie mam ochotę go wycałować :lol: Czekam na zdjęcia nowych miejscówek powojników i orlika ;:65
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No właśnie, Olu - wczoraj, w tym samym czasie sprawdzałyśmy czy nie ma nas u nas ;:306
Mospilan 20 SP - to mi podpowiedziała Krysia i to stosuję na takie dziurkowane liście, pomaga.
W ubiegłym roku tylko raz zastosowałam na tych roślinkach co zaatakowane były tym "dziurkaczem" a teraz jak na razie jest spokój.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Witajcie wieczorkiem. :wit Jak się cieszę że tak tłumnie mnie odwiedziliście... ;:196 dla wszystkich.

Martuniu wcale nad tym nie myśląc, udało mi się dobrać surfinie do altany... ;:7
Jak już je wsadziłam to nawet pomyślałam że mogły być innego koloru bo mało co się odznaczają...
Ale jak się rozrosną to może będą bardziej widoczne. A zresztą ,nie miało być pstrokato... ;:333

Obrazek

Anusia aż mnie zastanowiło jak też Elegant Lady zachowają się u mnie w przyszłym sezonie.
Może jednak się ujawnią... ;:224
No ja myślę, że powojniki pięknie zakwitną. Nie mają wyjścia, muszą... ;:306
Aktualnie wszystkich clematisów mam już 15 szt. To już coś! Ale w porównaniu z tobą to mały pikuś jestem... ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu Zara dziękuję ci za tyle pochwał...aż się zaczerwieniłam. :oops:
Ciepełko potrzebne bo ciągle nam go mało, ale z drugiej strony jest okropnie sucho.
Podlewam cały czas , oczywiście nie wszystko , tylko te roślinki które najbardziej tego potrzebują. Dziś dostały też dawkę gnojóweczki z pokrzywy... Teraz pewnie rosną z podwojoną szybkością. ;:306

Obrazek

Małgosiu no jak się ujawni taka roślinka ,długo oczekiwana i spisana już na straty ,to też będzie wycałowana ,ale dopóki się opiep... jest nagana... :;230
Dla ciebie piękne orliki...Coś w zeszłym roku miałam gęściejsze i większe kępki... ;:222

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko zapisałam sobie ten preparat.Spryskałam na razie tym co miałam, zobaczymy jaka reakcja gryzących będzie. Czy będą miały jeszcze ochotę konsumować moje listki... ;:134
Jakby co wytoczę walkę dalej.

Obrazek

Cieszyłam się ,że dziś byłam w pracy na rano i tyle miałam w planach porobić a w sumie to posiedziałam , podlałam, zrobiłam obchód i nie mogłam się jakoś zabrać za robotę... ;:224
Coś tam podziałałam ,bo skończyłam plewić zaczętą wczoraj rabatę , posadziłam Błękitnego Anioła i ostróżki z nasion, które wysiadywały na parapecie...Pokręciłam się w kółko i tyle...
Zero natchnienia na dziś...Ale i takie dni są potrzebne.
Pierwsze czosnki zaczynają kwitnienie, więc wstawiam jeszcze parę zdjęć...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje kochane żurawki też mają kwiatuszki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze trochę tulipanów...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za chwilkę dołączą rododendrony...

Obrazek

Obrazek

Serduszka jeszcze ładnie wygląda...

Obrazek

Pomału kłoszą się też pierwsze trawki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy z bodziszków...Małgoś ;:196

Obrazek

Pierwsze zapączkowane róże...

Obrazek

Na dobranoc floks szydlasty...Miłej nocki życzę.

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

_oleander_, jaki fajny ten czas jak jest wszystko pierwsze ;:215
Pierwsze róże, pierwsze bodziszki... ;:167
Też mam czasem takie przechodzone w ogrodzie dni :wink:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

_oleander_, byłam w Chorzowie, przemilczę :roll: ;:306
Nie było tych roślinek, za którymi chodzę, nawet jednorocznych.
Kusiły mnie jedynie brunerry, były piękne.
Bardzo mi się podobały pelargonie na pniu.
Jedyne stanowisko, które mnie urzekło to sukulenty ;:180
Mam nadzieję, że jutro wystawcy dopiszą i będzie bardzo fajnie.
Czosnki masz prześliczne i super sfotografowane. ;:3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Olka, na razie masz 15 powojników, ale jak znam życie....za rok ta liczba się podwoi :lol:
Moje róże zaatakowała bruzdownica, jutro z rana wyruszam do ogrodniczego po pomoc. Nie lubię chemii w ogrodzie, ale czasami muszę zgiąć karczycho. Dla moich róż.
Pięknie wyglądają te floksy zwieszające się z murku.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie kochani moi. :wit

Zuza wszystko cieszy co pierwsze. ;:138 Czekamy z utęsknieniem na te nasze roślinki a czas pędzi do przodu, tylko się obejrzymy a znów będzie koniec sezonu... ;:222 Zdecydowanie czas , który możemy spędzać w ogrodach jest za krótki, tak szybko mija to, na co się tak długo czeka i wlecze się w nieskończoność okres spoczynku roślin . Dlatego cieszmy się całym serduchem ;:167 z tego co aktualnie mamy... ;:173
Takich dni , kiedy się kręce dookoła własnej osi to ja mam ostatnio baaaardzo dużo. ;:306

Beatko wybrałaś się jednak! ;:oj Pojechałaś autem czy pociągiem?
Dziś jeszcze pogoda była w miarę. Ja dopiero mogę jechać w niedzielę więc ciekawe co będzie, bo jak jechałam z pracy to już zaczynało padać...
Znając moje szczęście to będzie brzydko... :cry:
Nie nastawiam się na żadne zakupy, ale nie mówię NIE... :;230 Jakby mi coś wpadło w oko , to czemu nie... ;:224
Czosnki mam pierwszy sezon , cieszę się z nich ogromnie... :tan

Małgosiu liczba powojników nie może się zwiększyć bo już nie mam pomysłu gdzie je wsadzać...Już teraz miałam problemy. Wiem że jeszcze rabaty można powiększyć... ;:306
Już teraz muszę to zrobić dla rozplenic...
U mnie żadnej bruzdownicy nie widać . I całe szczęście... ;:134

Wczoraj w pracy zgadałam się ze znajomą , że niesie koleżance kwiatka. Okazało się że to żurawka , pięknie cytrynowa... ;:173 I tak od słowa do słowa , że mam dużo odmian , ale takiej akurat nie... że mogę się podzielić moimi... Pani Hania na to jak na lato!
Więc na drugi dzień wykopałam z większych moich żurawek , tyle ile mogłam i zabrałąm ze sobą do pracy... Radocha mojej znajomej była nie do opisania... ;:108
Dziś jeszcze dołożyłam jej 2 moje małe sadzonki hortensji i parę trawek...
No i przed zakończeniem mojej dniówki, kochana Hania przytargała mi pół swojego ogrodu...
Zobaczcie sami...
Cytrynowa żurawka też się tam znalazła... :tan
Zdjęcie nie wyraźne , ale chciałam na szybko zrobić je przed wieczorem i miałam tylko telefon w zasięgu ręki.

Obrazek

I nie dość że nie mogę się wyrobić z moimi wysadzeniami, ledwo zdążam z powojnikami , na oknie i pod altaną czekają moje sadzonki, chwasty rosną na potęgę.....to w kolejce czekają następne roślinki.Z tego część została w pracy bo trafiła się jeszcze jedna osoba zainteresowana roślinnością i obiecałam się podzielić .Tym bardziej że trafiły się rośliny które już mam...
Za to jutro dostanę sadzonki naparstnicy... :heja :tan
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne tulipanki :D
Czosnki chyba do wszystkich roślin ładnie się prezentują ;:108 ;:108
Kępy floksikowe cudnie wyglądają.Ja mam dwie większe i w tym roku dokupiłam im inne kolorki do kontrastu.to może na drugi rok będą ładniejsze kobierce :DTrwaki..umm ja z nimi praktycznie dopiero w tym roku zaczynam:0
Rodki już pękają w paczkach pokazują kolorki,mój jeszcze nie :(
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to teraz Ci się tyle dobra nazlatuje że hoho ;:oj
Ja się nie mogę doczekać aż od mnie dojedzie,rączki chcą robić ale nie mogę nic ruszyć,bo planować nie potrafię dopóki do mnie nie dojedzie :lol:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dobrze mieć znajomą taką Panią Hanię ;:138

Olu - pojechałam autkiem, bo pogoda nie zapowiadała się ciekawie, ale w końcu wcale nie padało, dopiero jak wyjeżdżałam, ok. 18tej.
Ja także nie nastawiałam się na zakupy, ale mam jeszcze kilka jednorocznych kwiatów, które nabyć bym chciała. Specjalnie nie kupowałam prawie nic by ewentualnie przywieźć z Chorzowa, ale nie było niczego z tego co chciałam.
Chodzi mi tylko o jakiś fajny koleus, myślałam też o gazanii, niecierpku różyczkowym i surfinii milion bells.
Ciekawa jestem jak będzie jutro, czy będzie troszkę więcej kwiatów jak w piątek...
A co do jutrzejszej pogody to może Zosia będzie łaskawa :tan

No - ja rozumiem radość z czosnków, bo też za nimi chodzę.
Ale teraz na jesień sobie ich przypilnuję, choćby nie wiem co ;:65
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie w sobotni wieczór. :wit

Serdecznie witam nowego gościa... ;:168 Aniu Anabuko mijamy się w różnych wątkach, tym bardziej mi miło że zajrzałaś w moje progi. ;:173 Zapraszam cię częściej, moja furtka jest otwarta na oścież...No może nie aż tak szeroko, bo pies by mi uciekł... ;:306
Aniu ja też z trawkami dopiero zaczynam, jesienią zakupiłam parę gatunków i czekam na nie z niecierpliwością. Miskanty już odbiły, rozplenice również...Cieszę się bardzo . ;:138
Z rodków tylko jeden taki wyrywny , ma najwięcej słonka przez cały dzień. Reszta jeszcze skromnie siedzi z zaciśniętymi pączkami. ;:131

Obrazek

Mati jak twoje rączki chcą tak bardzo robić, to zapraszam cię do mnie...
Ja nie mam kiedy , roślinki czekają a ty raz dwa byś sytuację ogarnął... :;230
Właśnie doniosłam dziś obiecane naparstnice i dołączyły do czekających na mnie roślinek.

Obrazek

Beatko takie znajomości to szczęście...Dziś następna pani , moja klientka zresztą przyniosła mi naparstnice. Ja się wczoraj z nią podzieliłam tym ,co dostałam od Hani a czego ona nie miała. :wink:
Nie padało wczoraj , nie padało dziś a ciekawe co się wytworzy jutro... :?:
Ja też jedynie bym chciała, jakieś jednoroczne nabyć do skrzynek balkonowych do kompozycji z moimi pelargoniami.
Życzyłabym sobie słoneczka , aby chociaż pospacerować i miło dzień spędzić... ;:3
Czosnki piękne, na jesień jeszcze dokupię...

Obrazek

Ale mam zaległości w waszych wątkach , lecę spacerować do was... :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oleńko - na razie pogoda Ci bardzo dopisuje, więc ciiiiiiiii ;:3
W przyszłym tygodniu trzeba do Pszczyny, na Ryneczek - jeżdżę tam od pierwszych ogrodów Daisy na Rynku i warto.
Może też i dlatego podobnego klimatu spodziewałam się przedwczoraj.... :roll:
Przy okazji będą pięknie kwitły wielkie i okazałe rododendrony w parku - już się nie mogę doczekać wyprawy ;:172
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”