Albo, jak to prognoza długoterminowa- jeszcze się może zmieni, byle nie na przymrozek
Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Ja jutro posieję, bo już postawiłam je na podkiełkowanie, ale teraz żałuję, że się pospieszyłam. Wczoraj prognoza pokazywała w połowie maja nocami minimum 7 stopni, a dziś na 15.V raptem 4 st C
Będę musiała je na tą jedną noc porządnie okryć.
Albo, jak to prognoza długoterminowa- jeszcze się może zmieni, byle nie na przymrozek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Agula1985m
- 200p

- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam czy ktoś z Państwa miał ogórka gruntowego edyp konserwowy mieszaniec F1? Dobry czy nie?I czy jak jest konserwowy to do kiszenia się nie nadaje?
laik jestem więc proszę o poradę... i czy nadaje się do sadzenia bez osłony?

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja mam rozsadę jeszcze w wielodoniczkach ( niestety dość małych ) ok25szt, wypuszczają już drugi liść właściwy. Ze względu na ochłodzenie ok 15 maja mam nadzieję, że uda mi się wytrzymać z wysadzeniem własnie do niedzieli 15maja.
- Ika2008

- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysiałam ale do wielodoniczek.
Mam przykre doświadczenia z ostatnich 2 lat z sieewem wprost do gruntu- coś mi je zżerało, najprawdopodobniej wszędobylskie ślimaki. Zauważyĺam,że starszych sadzonek nie zjadają tak łapczywie, więc spróbuję z rozsadą.
Jak wyrosną pierwsze właściwe listki, przesadzę do gruntu.
Mam przykre doświadczenia z ostatnich 2 lat z sieewem wprost do gruntu- coś mi je zżerało, najprawdopodobniej wszędobylskie ślimaki. Zauważyĺam,że starszych sadzonek nie zjadają tak łapczywie, więc spróbuję z rozsadą.
Jak wyrosną pierwsze właściwe listki, przesadzę do gruntu.
Pozdrawiam, Marta.
-
dorotas24
- 200p

- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w sobotę przeniosłam całą rozsadę do gruntu. Oczywiście tata mnie namówił, żebym jeszcze dosiała bezpośrednio do gruntu, bo mu mało ich było. Tak też zrobiłam, bardzo jestem ciekawa czy coś z tych dosianych wyjdzie 
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- ZielonaZabka
- 500p

- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Posiałam Anulkę 4. maja, a dzisiaj Hela F1 i Parys F1. Miałam kupionego Izyda, bo podobno dobry do upraw ekologicznych, ale... nie mogę znaleźć paczuszki z nasionami
Może na przyszły rok będą, bo pewnie diabeł ogonem nakrył i są gdzieś pd ręką ;) Anulka jeszcze nie wzeszła niestety, czekam (nie)cierpliwie...
-
reglas23
- 200p

- Od: 4 lis 2015, o 15:42
A czy moje ogórki posiane na oborniku rzędowo znajdą sobie pokarm,bo podczas siania trochę zboczyłem z kursu i nie mają tego pod sobą?
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Pół metra dla korzeni to żadna odległość, pod warunkiem, że ziemia jest na całej powierzchni wilgotna.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
A jak głęboko nawozicie ogórki obornikiem? Wkopałam go tak na szpadel+trochę, powiedzmy półtora szpadla, jak dla pomidorów.
Później wyszukałam, że pomidor i ogórek z tego względu nie są dobrymi sąsiadami, że pomidor korzeni się głęboko i "wyjada" wszystko ogórkom, które mają płytko korzenie. U mnie nie rosną blisko siebie, ale nie wiem, czy ogórek w ogóle się do tego obornika dogrzebie
W tym roku i tak tego już nie poprawię, ale na przyszły sezon mi się przyda.
Później wyszukałam, że pomidor i ogórek z tego względu nie są dobrymi sąsiadami, że pomidor korzeni się głęboko i "wyjada" wszystko ogórkom, które mają płytko korzenie. U mnie nie rosną blisko siebie, ale nie wiem, czy ogórek w ogóle się do tego obornika dogrzebie
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- Biotit

- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Ogórek tyle nie potrzebuje , ja na jakieś 20cm głębokości dałem obornik koński, na to górka z ziemi i na to agrotkanina. Czekam aż ogórki mi podrosną, bób jest już odpowiedni aby je ochronił.
-
reglas23
- 200p

- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Aguś ja dałem też na szpadel tylko że go tam troche jest.Na to ok 10 cm ziemi i po tygodniu siew.Aha pewnie powiecie że przedobrzyłem ale jeszcze w rowki przed sianiem dałem hydrocomplex i na wierzch ziemia.Przydeptać i dziś jak przez noc nie napada to jutro podleje.W ziemi wilgotność względna.Chyba nasionka od tego wszystkiego się nie popalą.Ale jak to mówią w życiu trzeba wszystkiego spróbować.Odmiany to krak i octopus
U mnie grządka przygotowana, nakryta agrowłókniną, ale nie nawoziłam ani jesienią ani wiosną. W ub.r. był nawóz koński i ogórki rosły jak szalone. W tym roku myślę dać trochę granulowanego obornika, przysypać ziemią i na to sadzonki, na razie stoją na balkonie, poczekam na ocieplenie. Nie wiem czy to wystarczy ogórkom, zobaczymy. Zdam później relację czy to wystarczyło tegorocznym ogórkom. Póki co zapas słoików w piwnicy, po ubiegłorocznej klęsce urodzaju, starczy jeszcze na drugi rok (mimo szczodrego rozdawnictwa bliższej i dalszej rodzinie). Mam sadzonki kraka, cezara i izyda, jeszcze trochę sałatkowego gracius. Krak i cezar w ub.r. się sprawdziły. Z sałatkowych miałam tessę, też była super.
- ZielonaZabka
- 500p

- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Po tygodniu od wysiania zaczyna wschodzić Anulka, wypatrzyłam cztery kiełki. Jeszcze dwadzieścia powinno wzejść 
Moje ogórki zaczęły wschodzić. Są na razie przykryte agrowłókniną, ale muszę już niebawem podnieść włókninę do góry na jakieś 15-20cm, macie jakieś pomysły na to?
Oczywiście, że mamy
najlepsze są druty wygięte, tworzące niski tunelik, lub wygięte patyki z leszczyny czy wierzby i na to agrowłóknina