Choroba agrestu - foto

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Choroba agrestu - foto

Post »

Witam
Na agreście invicta zauważyłem dziś, ciemno brązowe plamy od spodu liścia. Ktoś wie co to jest i czym to zwalczyć?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Druga sprawa, na agreście hinomnaki rot zarówno na krzaczastej jak i piennej odmianie kilka dni temu pojawiały się białe plamy na owocach. Obecnie plamy te zmieniają się w coś takiego. To objawy mączniaka?
Obrazek Obrazek Obrazek

przeprasza za jakość zdjęć.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: choroby agrestu foto

Post »

Jagody ,te z jasnymi plamami wyglądają na upieczone słonkiem.Te drugie są nadgryzione i gniją.Ciemne plamy na spodzie liści mogą być wynikiem obecności szkodników.Obejrzyj pod lupą min x5.
Kerovsky
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 paź 2013, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Agrest na balocie, co to za choroba???

Post »

Rok temu posadzony, i ponownie widzę to samo, byłem przekonany że to mszyca, niestety popryskałem calipso i dalej to samo.
Proszę o podpowiedz, co to może być , grzyb ? Jakim środkiem popryskać by się nie rozwinęło??

Obrazek
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Choroba agrestu - foto

Post »

To wygląda na fizjologiczne zaburzenia a nie na infekcję. Podstawa to odczyn gleby pH 6,0-6,5 . To deficyt potasu. Przy jego braku azot nie tworzy białek , pędy i liście karłowacieją i usychają.Nie piszesz,czy nawoziłeś . Zrób oprysk dolistny 0,2% siarczan potasowy + 0,5 % mocznik.
Kerovsky
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie nawoziłem.. rozumiem że to zrobić??? Koniecznie musi być dolistny?? Może wystarczy że podsypię trochę nawozu do krzewów który dzisiaj kupiłem??
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak najszybciej. Interwencyjnie oprysk siarczanem potasowym. Mocznik nie jest niezbędny, ale wskazany. Pod nogi czubata łyżka siarczanu potasowego i łyżka saletry amonowej rozsypane w kole o promieniu 0,5 m.Wymieszać z ziemią i podlać 15-20 litrów.

To już na tamtym Ci nie zależy? Dolistny jest ten sam co doziemny tylko musisz użyć spryskiwacza ,nawet takiego po płynie do mycia szyb.
Kerovsky
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Co do mojego wątku, wyjaśniło się , Mączniak, na owocach zauważyłem biały nalot..
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to masz szczęście,że to nie braki potasu :wink: , chociaż też mam mączniaka na agreście i liście wyglądają inaczej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”