To dziwne ,bo ja miałam nasiona tej papryki z "dedykacją "uprawy w polu
Papryka do gruntu. Część 6
-
Pelasia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryka do gruntu. Część 6
solaris37
Maniaa
Palermo mi urosła w gruncie (do fazy przed ogłowieniem) ,do ok 1 m. Jako rozsada mi w zeszłym roku nie szalała .Teraz też tylko ciut większa od kuzynostwa. Mam posiane równocześnie Palermo,Dumas i jeszcze jedną z wydłubanych , dużych,czerwonych, pospolitych na sklepowych półkach papryk (nie znam nazwy).Rosną na razie w zbiorczym pudełku ,póki dają radę nie przesadzam , bo już miejsca mi brak.
Palermo mi urosła w gruncie (do fazy przed ogłowieniem) ,do ok 1 m. Jako rozsada mi w zeszłym roku nie szalała .Teraz też tylko ciut większa od kuzynostwa. Mam posiane równocześnie Palermo,Dumas i jeszcze jedną z wydłubanych , dużych,czerwonych, pospolitych na sklepowych półkach papryk (nie znam nazwy).Rosną na razie w zbiorczym pudełku ,póki dają radę nie przesadzam , bo już miejsca mi brak.
-
solaris37
- 500p

- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pelasiu-
WITAM
Nasiona już kupiłem i w przyszły sezonie posadzę część pod folią a resztę w polu. Zobaczymy jak będzie sobie radziła na polu
WITAM
Nasiona już kupiłem i w przyszły sezonie posadzę część pod folią a resztę w polu. Zobaczymy jak będzie sobie radziła na polu
Pozdrawiam Krzysiek
Jak długo i jak hartować paprykę do gruntu? Czy pomidory tak samo się hartuje jak paprykę? 
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
Tyle samo, zacznij od postawienia w pół cieniu lub cieniu później po trochę na słońcu. Zostaw je na noc, pilnuj tenperatury i podlewaj. Na dworze szybciej wysycha ziemia.
msk83 Już pierwszego dnia zostawić ją na noc? Około tygodnia wystarczy hartowania?
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
Hartuj ile się da najlepiej sądzić po 15 maja, po zimnej Zośce. Ja zostawiłam na noc i już tak cały czas stoją już chyba z tydzień 
-
dorotas24
- 200p

- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Ja mam trochę inne pytanie, jakie jest dobre towarzystwo dla papryki?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- badzia

- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czujne oko ogrodniczki i jej dwie ręce
Ja sadzę przy pomidorach, nie skarżyły się na się.
- Ika2008

- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cytat:
"Papryka dobrze rośnie w towarzystwie ogórków, pomidorów i kalarepy. Nieodpowiednim sąsiedztwem jest dla niej fasola. Należy też unikać uprawy obok roślin z rodziny krzyżowych, takich jak rzodkiew, rzodkiewka czy rośliny kapustne, ponieważ są one antagonistyczne w stosunku do papryki i opóźniają jej kwitnienie."
http://abc-ogrodnictwa.pl/warzywny-uprawa-papryka
W tunelu zawsze jest razem z pomidorami a w gruncie bardzo często, w zależności, jak mi się plan w warzywniku poukłada.
"Papryka dobrze rośnie w towarzystwie ogórków, pomidorów i kalarepy. Nieodpowiednim sąsiedztwem jest dla niej fasola. Należy też unikać uprawy obok roślin z rodziny krzyżowych, takich jak rzodkiew, rzodkiewka czy rośliny kapustne, ponieważ są one antagonistyczne w stosunku do papryki i opóźniają jej kwitnienie."
http://abc-ogrodnictwa.pl/warzywny-uprawa-papryka
W tunelu zawsze jest razem z pomidorami a w gruncie bardzo często, w zależności, jak mi się plan w warzywniku poukłada.
Pozdrawiam, Marta.
-
dorotas24
- 200p

- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Dziękuje za odpowiedzi, to zrobię jeden zagon z pomidorami i z paprykami:)
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
baskino2016
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 9 maja 2016, o 10:53
Czy wysadzacie już swoje papryki do gruntu? jeśli nie to kiedy macie zamiar to zrobić? czy papryka wysadzona już teraz i przykryta na noc agro przeżyje ??
- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Moje papryki nadal w domu, w kubkach siedzą
Od przyszłego tygodnia zaczynam je hartować i w kolejnym pójdą już do gruntu.
Od przyszłego tygodnia zaczynam je hartować i w kolejnym pójdą już do gruntu.
Pozdrawiam Kaśka
-
baskino2016
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 9 maja 2016, o 10:53
moje juz zahartowane. już nawet na noc zostają na tarasie ale w "przenośnej" szklarni. jak na razie nic im się złego nie dzieje. i tak się zastanawiam czy sadzić i przykrywać czy jeszcze czekać .... jak myślicie?
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Moje też zahartowane, od ponad tygodnia w folii (część od dwóch), nic im nie jest. Ale z sadzeniem do gruntu to może obejrzyj najpierw prognozę na przyszły tydzień, w wielu regionach ma być w połowie miesiąca spore ochłodzenie, ja chyba poczekam z sadzeniem do gruntu do 17 maja. Nie wiem, skąd jesteś, może Ciebie o nie dotyczy 
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka