Maniaa
Palermo mi urosła w gruncie (do fazy przed ogłowieniem) ,do ok 1 m. Jako rozsada mi w zeszłym roku nie szalała .Teraz też tylko ciut większa od kuzynostwa. Mam posiane równocześnie Palermo,Dumas i jeszcze jedną z wydłubanych , dużych,czerwonych, pospolitych na sklepowych półkach papryk (nie znam nazwy).Rosną na razie w zbiorczym pudełku ,póki dają radę nie przesadzam , bo już miejsca mi brak.
Tyle samo, zacznij od postawienia w pół cieniu lub cieniu później po trochę na słońcu. Zostaw je na noc, pilnuj tenperatury i podlewaj. Na dworze szybciej wysycha ziemia.
Cytat:
"Papryka dobrze rośnie w towarzystwie ogórków, pomidorów i kalarepy. Nieodpowiednim sąsiedztwem jest dla niej fasola. Należy też unikać uprawy obok roślin z rodziny krzyżowych, takich jak rzodkiew, rzodkiewka czy rośliny kapustne, ponieważ są one antagonistyczne w stosunku do papryki i opóźniają jej kwitnienie."
Czy wysadzacie już swoje papryki do gruntu? jeśli nie to kiedy macie zamiar to zrobić? czy papryka wysadzona już teraz i przykryta na noc agro przeżyje ??
moje juz zahartowane. już nawet na noc zostają na tarasie ale w "przenośnej" szklarni. jak na razie nic im się złego nie dzieje. i tak się zastanawiam czy sadzić i przykrywać czy jeszcze czekać .... jak myślicie?
Moje też zahartowane, od ponad tygodnia w folii (część od dwóch), nic im nie jest. Ale z sadzeniem do gruntu to może obejrzyj najpierw prognozę na przyszły tydzień, w wielu regionach ma być w połowie miesiąca spore ochłodzenie, ja chyba poczekam z sadzeniem do gruntu do 17 maja. Nie wiem, skąd jesteś, może Ciebie o nie dotyczy
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka