MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

Jasna sprawa, na rdestrowiec też dam coś.
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
jagusia111

Post »

Anz_anz nie pochowały się bo od niedzieli jest cieplutko. Czasem pada deszcz, ale jak obserwowałam wychodziły niedługo po opadach i krążyły wokół ula. A od tamtego dnia cisza. Skojarzyłam dopiero dzisiaj jak zobaczyłam pozwijane chwasty przy płocie. Słyszalam opryskiwacz po sąsiedzku, ale nie spodziewałam się, że może pryskać w tym miejscu bo od kilku lat tego nie robił. W sumie to i tak nic bym nie zrobiła bo pszczoły o tej porze były na zewnątrz więc przestawianie ula nie wchodzilo w grę.
anz_anz
50p
50p
Od: 22 lut 2016, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jagusia111 no to całkiem możliwe, że część populacji ucierpiała. Na pewno nie wszystkie, zrobi się ciepło, skończą się deszcze i przylecą :) oprócz Twojej populacji w okolicy jest na bank trochę tubylczych dzikusów, które również skorzystają z dogodnych miejsc do gniazdowania. A jeżeli pszczółki już pracowały, to zdążyły zbudować już co nieco komórek z pyłkiem i znieść jajka, więc na start na przyszły sezon już masz :)
Nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las :)
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

comandos21
Tak kokony wyglądały po kupieniu. Ktoś pytał. ;)
Ja pytałem ale bardziej mi chodziło o to jak one dotarły do ciebie. Bo jeśli drogą wysyłkową. To obstawiam że już nic z nich nie będzie.
Zostały przesuszone, jest za póżno i za ciepło. Postaraj się delikatnie rozciąć jeden czy 2 kokony i zobaczyć co jest w środko.
Jeśli pszczoła jest martwa, pszesuszona to łatwo ją poznasz.
A tak nawiasem jest jakaś regóła po ilu dniach od wystawienia kokonów się pszczółki wygryzają i jakie temp. W dzień i nocy mają być?
Murarki a zwłaszcza samce potrafią się wygryźć juz nawet w lodówce, Mi potrafiły się powygryzać w przeciągu godziny po przeniesieniu z lodówki do spizarki o temperaturze ok 8-10 stopni. Samice wygryzają się przy kilkunastu stopniach albo chwilowym poddaniu słońca. Tylko muszą swoje przeleżeć w cieple.
Kolejna sprawa to jakie są szanse na samoczynne zasiedlenie się tegorocznego gniazda z trzciny?Wiem, że czasami dopiero po 2 lub 3 latach pszczólki zasiedlają przy domowe uliki.
Jeśli murarek nie ma w twojej okolicy to mogą nie zasiedlić się nawet po 10 latach. Natomiast jeśli jakieś występują to masz spore szanse.
Ja w pierszym sezonie u mnie nie zasiedliłem żadnej. Natomiast w zeszłym roku ok 8 km odemnie wystawłem 3 małe formatki i zasiedliły mi 24 otwory. A wystawiłem je dopiero około 10 maja.

anz_anz
Trochę późno jak na wygryzanie murarek... u mnie już pod koniec marca były samce. Ale wszystko zależy od klimatu i rejonu Polski.
Zgadza się tylko gdyby murarki pochodziły z tego klimatu i były wystawione już w kwietniu i przyszło oziębienie to może by się jeszcze wygryzły, ale one są przesiedleńcami. Nie da się pszczoły przetrzymać do czerwca w kokonach bo tak nam pasuje. One maja swój zegar biologiczny.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Kontakt:

Post »

DaniM pisze:comandos21
Tak kokony wyglądały po kupieniu. Ktoś pytał. ;)
Ja pytałem ale bardziej mi chodziło o to jak one dotarły do ciebie. Bo jeśli drogą wysyłkową. To obstawiam że już nic z nich nie będzie.
Zostały przesuszone, jest za póżno i za ciepło. Postaraj się delikatnie rozciąć jeden czy 2 kokony i zobaczyć co jest w środko.
Jeśli pszczoła jest martwa, pszesuszona to łatwo ją poznasz.
Przybyły do mnie.pocztą w tym pudełeczku, owinięte papierem i w bombelkowej kopercie.
Dziś zauważyłem 2 małe otworki w 2 kokonach ale nic nie latało.

Rozcinając kokon je zabije??
Po czym to poznam, żywa bd się ruszała?

Co do klimatu... U mnie w górach temp. Powyżej 15st dopiero od paru dni są i to deszczowych.... Tak więc wiosna spóźnia się, nocne temp. Były od -2 do 7st.. Nawet osy pod dachem dopiero dziś zaczęły latać zdeczka śnięte. Mieszkam w kotlinie.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

comandos21 Proponowałbym zachować spokój :wink: rozcinanie nic Ci nie da , możesz tylko uszkodzić pszczołę. Murarki przechowywane w odpowiedni sposób tzn nie w lodówce, w której przechowujemy żywność spokojnie można przetrzymać dużo dłużej niż niektórym się wydaje. Jeżeli sprzedawca wie co robi , a wszystko na to wskazuje , masz pełnowartościowe murarki. Tylko trzeba potrzymać w cieple tzn. zostawić w spokoju tam gdzie są , niedługo wylecą prawdopodobnie. Najpierw samce , a po kilku dniach samice. Wybudzanie musi potrwać kilka dni. Aaaaa i nie oglądaj kokonów , bo to niewiele daje tylko posłuchaj ich. Jeśli usłyszysz delikatne trzaski , szuranie , chrupanie to znaczy , że się budzą.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Kontakt:

Post »

Tak też zrobię, poczekam.
Facet niby 6lat hoduje murarki...
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

Chciałbym się mylić, ale obawiam się że mam rację.
Gdyby murarki były żywe, to powinno ci się wygryżć przynajmniej kilka samców. Przynajmniej kilka. A chyba nie wygryzł ci się ani jeden ? Jeśli jest inaczej to mnie popraw. Tak jak pisałem wcześniej samce wygryzają się nawet w lodówce, często w marcu podczas dużo gorszej pogodzie niż masz obecnie.
A pisze ci w oparciu o moim przypadku, gdy ja zakupiłem murarki około 15 kwietnia kilka lat temu.
Jeżeli sprzedawca wie co robi , a wszystko na to wskazuje , masz pełnowartościowe murarki.
Różni są sprzedawcy, niektórzy to pasjonaci a pewne osoby hodują je tylko dla pieniędzy które mozna na nich zarobić. Może sie ktoś trafić że te murarki będzie przetrzymywał bardzo długo licząc że może jeszcze uda się coś sprzedać. Z tego co pisał comandos21 to nabył je przed samą majówką. Czyli musiały być przechowywane w lodówce, nie ma innej możliwości.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Kontakt:

Post »

Facet je w specjalnej chłodni przechowuje, temp. Ok 2st.C to chyba wie co robi...

Oj 3 dni w temp. 12st i deszczy i już miałyby się wygryzać??
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

DaniM poczytaj najlepiej opracowania Wilkańca. Wybudzanie murarek pod koniec lipca to nie jest jakiś szczególny wynik , można zdecydowanie później. W necie można naprawdę znaleźć wiele pożytecznych informacji.

comandos21 źródło to polecany Wilkaniec - w stałej temperaturze 18 stopni samice wybudzają się średnio w 11,8 dnia , w 24 w 6,2 dni , w 28 stopniach 5,2 dni. W 18 stopniach od pierwszej wygryzionej samicy do ostatniej upłynęło 6 dni , w 24 i 28 stopni od pierwszej do ostatniej upływało 8 dni. To wiemy mniej więcej ile trzeba czekać :)
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Witam

murowanie w pełni :-D

Obrazek

Pomału i formatki są zaklejane ale murarki bardzo błądzą zanim trafią do swojej dziurki. W przyszłym roku muszę pomalować jakieś kolorowe pasy na formatkach aby miały lepiej trafiać do swojej dziurki ;:300 duża powierzchnia jednakowych otworów niczym się nie różniąca.

Obrazek

Trzcina i papierowe rurki trochę lepiej oblegane przez pszczółki.

Obrazek

A oto cały domek ;:109

Obrazek

6 formatek 4680 otworów
3600 rurek papierowych
i trochę trzciny na początek ponad 700 jak zalepią formatki to może dostaną jeszcze trochę trzciny.

Cała chata przeszło 9 tys miejscówek dla pszczółek.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Kontakt:

Post »

Marcin, powiedz jak te rurki.papierowe robisz?
Ołówek, na to gazeta kolorowa i kręcisz... a ten brzeg od którego zaczynasz zawijanie jakos zaklejasz zeby nie odginał się do.środka??

Pięknota ta twoja hodowla ;:215
Prawda to, że te formatki są delikatne? Jak je odkarzasz po wyjęciu kokonów?
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Post Napisane: 6 gru 2015, o 11:55

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=462

Na zdjęciach jest pokazane jak robić rurki ja sklejam taśmą przezroczystą. Papier musi być sztywniejszy.

Formatki mam pierwszy rok zainwestowałem trochę, okaże się za rok jak z trwałością myślę że jakoś się to domyje.

Wrażenia po zakupie : myślałem że będzie to trochę lepiej wykonane. Za taką kasę ;:113

Powinny być jakieś zaciosy na brzegach żeby lepiej wchodziły na siebie te formy. Bo się rozjeżdżają dziurki musiałem trochę poprostować te formy żeby dziurki były ładne i posklejałem boki po swojemu. Potem cegłą przycisnąłem od góry i jest ok.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Kontakt:

Post »

Czyli pierwszego obrotu papieru nie oklejasz?
Używasz papieru do pakowania?

http://antclub.org/node/6897

Hm, próbował ktoś z papiery do drukowania?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Z moich obserwacji zauważyłam, że najlepszy jest papier sztywniejszy. Nie odkształca się otwór pod naciskiem innych rurek przy warunkach atmosferycznych. Ja cięłam tak jak na obrazku ale z 1 strony i róg się nie zagina do środka. Rurkę sklejałam taśmą papierową. Gdzieś było też napisane aby początek rurki był mocniejszy bo musi otrzymać ciężar gliny i dlatego zwróciłam uwagę na mocniejszy papier i aby było parę nawinięć na obciętym narożniku. Teraz obserwując rurki papierowe jak działają w warunkach atmosferycznych , wiem że dobrze sprawdziły się okładki z czasopism. Rurki nie robią się owalne.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”