Witam Panów i Panie

Generalnie czytam czytam i stwierdzam, że nadal wiem nie wiele albo i mniej.
Prosiłbym o radę, trawnik założony w zeszłym roku pod koniec lata przez ogrodnika.
Po zimie niestety wygląd średnio satysfakcjonuje.
Dodatkowo brak czasu spowodował że ograniczyłem się jedynie do koszenia.
Trawa wygląda średnio, a najbardziej "dobijają" mnie placki pomiędzy kępkami.
Postaram się dzisiaj dodać zdjęcie żeby było widać o co mi dokładnie chodzi.
Jest również sporo suchej trawy po zimie, której niestety jak wyżej wspomniałem z braku czasu nie wygrabiłem.
Chciałbym trawnik zregenerować aby odbił i się zagęścił.
Plan mam taki:
- wygrabienie,
- wertykulacja(do końca nie jestem pewien czy jest to dobry pomysł, przeglądając opinię znalazłem różne opinie na temat wertykulacji młodych trawników).
- nawóz (za radą taduesza48 chciałbym zaaplikować coś wieloskładnikowego np. polifoska12 i dodatkowo uzupełnić azotem np. saletra amonowa, ewentualnie mocznik). Co radzicie ?
- podlewanie (planuję automatyczne nawodnienie ale póki co ciśnienie jakie udostępniają wodociągi nie daje mi takich możliwości, aż całe 2 bary, kombinuję z pompą która podniesie ciśnienie w sieci ale mały wybór no i pytanie czy zadziała), póki co będę się starał podlewać ręcznie
Pytanie czy czerwiec to nie zbyt późny miesiąc do takich zabiegów?
No i druga ważna rzecz, to czy dawać obydwa nawozy jednocześnie oraz jaką ilość ?(trawnik ma około 500m2, siewnik gardeny).
Jeśli chodzi o nawóz przejechać wzdłuż i wszerz, czy wystarczy wzdłuż ?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady.
Tak prezentuje się trawnik.
Chciałbym poprawić kolor oraz zagęścić.
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę ale w niektórych miejscach pomiędzy trawą rośnie mech.
Może nie widać go zbyt dobrze ale generalnie jest, więc miło by było się go pozbyć
No to czekam na rady co i w jakiej kolejności zrobić.
Z góry dziękuję.
P.s.
Na czwartym i piątym zdjęciu miejsce po grabieniu. Wybrałem to co zalega przy trawie z zeszłego roku.
Ogólnie po tym zabiegu mocno się przerazilem bo trawa się strasznie przerzedzila i więcej jej nie ma niż jest