Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.
Wiesz Jolu ja też nabyłam ostatnio malinotruskawkę. Jeszcze jej nie posadziłam w miejsce docelowe zrobię to w przyszłym tygodniu. Gdzieś przeczytałam jak ktoś mówił o niej, że z nią ma się 2 razy radość - jak się ją sadzi i jak się jej pozbywa. Ponoć strasznie ekspansywna. Ja taką radość miałam z jeżynomaliną. Zwykłe maliny trzymam bardziej w ryzach. Mimo to tez z nią spróbuje zobaczymy może będzie mi smakować czego i Tobie życzę.
A to wiadro to Ci duże poleciła ta pani do sadzenia?

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
O widzisz,to mnie nie pocieszyłaś tymi słowami.Zobaczymy.Na razie w doniczce
jeszcze.
Trudno mi powiedzieć,jak duże to wiadro.Po sadzonce-wydaje się,że raczej płytko się korzeni.Jakies wiadro bez dna powinno się znależć.Jeśli będzie za mocno się rozrastać,to bedę przerzedzać,lub rozsadzać
i sprzedawać na forum
Wymienimy się wrażeniami

Trudno mi powiedzieć,jak duże to wiadro.Po sadzonce-wydaje się,że raczej płytko się korzeni.Jakies wiadro bez dna powinno się znależć.Jeśli będzie za mocno się rozrastać,to bedę przerzedzać,lub rozsadzać

Wymienimy się wrażeniami

-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
Chyba tak. Może się ktoś skusi po takiej reklamie
Jasne, że będziemy się wymieniać wrażeniami. Mi się też wydaje, że korzenie raczej płytkie ma ten krzak.

- jola1313

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Dziewczyny ja dostałam malino truskawkę i mi padła - tak że nie wszędzie tak dobrze rośnie
Czy Twój szafirek Jolu ma taki jaśniutki kolor ??? śliczny
Figurka piękna
Jak dzisiaj pogoda ?? u mnie zimno i bez słońca
Miłej niedzieli

Czy Twój szafirek Jolu ma taki jaśniutki kolor ??? śliczny

Figurka piękna

Jak dzisiaj pogoda ?? u mnie zimno i bez słońca

Miłej niedzieli

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Jolu piękna figura nie narzekaj.
A jak cudnie się rozwiną jagodowiec
prymulki cudne, kocham je za wszystko.

A jak cudnie się rozwiną jagodowiec

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajna ta figurka z donicą, super . Będzie ozdobą w ogrodzie
No to wiciokrzew masz rekordowo duży. No, nie tylko ja wymyślam pnącza na drzewach

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ciekawy system ...rynien. Bardzo przydatny dla ogrodu.
Szafirki uwielbiam, Twoje są rzeczywiście takie błękitne?
Śnieg - u mnie też sypał i był na górach do popołudnia. U mnie w ogrodzie porobił szkody - połamał młode gałązki porzeczek.
Figurka - naprawdę fajna. Jestem ciekawa, co w niej Posadzisz?
Szafirki uwielbiam, Twoje są rzeczywiście takie błękitne?
Śnieg - u mnie też sypał i był na górach do popołudnia. U mnie w ogrodzie porobił szkody - połamał młode gałązki porzeczek.
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Fajnie roślinki sobie radzą jagodowiec urokliwa roślinka tylko później ginie i trzeba uważać ,by nie wyciąć.
Lubię wszystkie kwitnące drzewa zwłaszcza w etapie kwitnienia i owocowania rzecz jasna
Przygotowań do komunii nie zazdroszczę my trzy razy w tygodniu mieliśmy próby.
Lubię wszystkie kwitnące drzewa zwłaszcza w etapie kwitnienia i owocowania rzecz jasna

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Malinotruskawki nie widziałam jeszcze w realu. Ciekawa jestem jak Ci urośnie. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
O malinotruskawka ciekawe
nawet mimo reklamy pokusiłabym się spróbować, zaintrygowana jestem 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- jola1313
Witajcie kochani .Ciepło się zrobiło ,to wszyscy spędzamy więcej czasu w naszych ogrodach.A więc ,siłą rzeczy,dla forum mniej mamy czasu.
Choć pstrykam zdjęcia na okrągło i ciągle coś sadzę,przesadzam i planuję-to nie mam czasu o tym pisać i wstawiać zdjęć.
Ale dziś musiałam przenieść zdj.na komputer,więc zajrzałam by słówko skrobnąć.
.Jak coś,to się podzielę.Dzieci są zaciekawione.Ale podobno owoc ma tylko na czubku gałązki,więc obfitych plonów nie będzie.
Tak,Teresko mój szafirek jest taki jasny.W trakcie przekwitania dolne kuleczki ciemnieją.Mam jeszcze zwykłego niebieskiego i niebieskiego z białą czuprynką i z ciemną czuprynką.Kępki małe jeszcze,bo to nowe zakupy.
Mnie też podoba się ta figurka,choć przyznam,że rzadko mi się podobają w ogrodzie takie ozdoby.Myślę,że trudno jest dopasować coś ,co by się zgrało z naturą
Pogoda,teraz już super.Aż może za ciepło,jak dla mnie.Niestety sucho.Zapowiadają opady,a u mnie ksiądz kropidłem bardziej podleje.
Taką piwonię kupiłam sobie w B.Skusiło mnie zdjęcie.Wybrałam sadzonkę o sporo oddalonych gałązkach-słusznie przewidując,że będzie większy korzeń.Ciekawe kiedy i jak zakwitnie?

.Podobała mi się w ogrodzie sąsiadów.A że sprzedali swoje włości(po rodzicach),to zabierali różne rzeczy.Jakieś maszyny wyprzedali dużo wcześniej.Teraz oddali dla nas to,co nie poszło (m.inn. te beczki co pokazywałam,jakieś stare wozy,figurki z ogródka).Jak mój m. mówi ''łup''
Prymulki ciągle kwitną.Z kupionych w marketach 4 szt ciągle kwitną dwie.Za to stare nasadzenia ciągle w kwiatach.
Jagodowiec bardzo mi się podoba.

.Nie to,co Twoje róże
Za to druga śliwa mi powolutku usycha
i chyba zostawię te gałęzie na jakieś pnącze.Na razie posadziłam obok różę,ma być pnąca,ale nie rambler
.Trochę szkoda tej śliwy,bo to ta,bliżej domu,pod którą siedzę w cieniu w upalne dni.Pocieszam się,że obok rośnie młoda lipa,to da mi cień.

Tak,te szafirki są takie jasne.Gdy przekwitają,od dołu robią się ciemniejsze.Są wtedy dwukolorowe.
Myślałam,by w figurce posadzić rojniki.Ale obecnie nie mam ani jednego
.Ta doniczka jest płytka i musi być tam coś o małych korzonkach,co wytrzymuje brak wody.

To u nas spokojniej.Ksiądz widocznie tak nie bierze do głowy
.Powiedział,że zwykle 3 próby wystarczają,by dzieci wiedziały co i jak.Więc nie mamy bardzo dużo spotkań.Może pod koniec będzie więcej.Jeśli stwierdzi,że jest taka potrzeba.
Przeciez to tylko dzieci(10cioro).Nic się nie stanie,jeśli nie będą szły idealnie równo
.Lepiej niech się skupią na samym sakramencie
.
Żylistek.Nie wiem,czy on zawsze ma takie niepozorne kwiaty,czy u mnie ma słabą ziemię
.Ale listki ok.

W tym roku wyjątkowo obficie kwitną śliwy, wiśnie i jabłonki.Na gruszce i czereśniach też jest kilka kwiatów.To młode drzewka.Na razie nie ma przymrozków,to może trochę owoców będzie.Zaczynają kwitnąć truskawki.

.Chyba nie zrobiłam zdjęcia.Liście ma podobne do jeżyny.Zobaczymy jak z owocowanie.Podobno owoce są smaczne jak już prawie z krzaka spadają.Jak za wcześnie zerwiesz,to nie dobre.
Tulipany od Ciebie szaleją

Dobrze mi przezimowały hosty,moszenki i złotokapy wysiane i zadołowane w zeszłym roku.

Miłego dnia kochani.Dużo zdjęć jeszcze zostało do wrzucenia...
Choć pstrykam zdjęcia na okrągło i ciągle coś sadzę,przesadzam i planuję-to nie mam czasu o tym pisać i wstawiać zdjęć.
Ale dziś musiałam przenieść zdj.na komputer,więc zajrzałam by słówko skrobnąć.
Malinotruskawka jeszcze w doniczce.Jak poczytałam na forum,że taka ekspansywna,to nie przesadzę do gruntu,tylko do większej doniczki.Jeśli będzie warto,to będę uprawiać,jak nie,to wyląduje na kompostowniku,lub w ogniskuTerDob pisze:Dziewczyny ja dostałam malino truskawkę i mi padła - tak że nie wszędzie tak dobrze rośnie.
Czy Twój szafirek Jolu ma taki jaśniutki kolor ?
Figurka piękna.
Jak dzisiaj pogoda ?? u mnie zimno i bez słońca ...

Tak,Teresko mój szafirek jest taki jasny.W trakcie przekwitania dolne kuleczki ciemnieją.Mam jeszcze zwykłego niebieskiego i niebieskiego z białą czuprynką i z ciemną czuprynką.Kępki małe jeszcze,bo to nowe zakupy.
Mnie też podoba się ta figurka,choć przyznam,że rzadko mi się podobają w ogrodzie takie ozdoby.Myślę,że trudno jest dopasować coś ,co by się zgrało z naturą

Pogoda,teraz już super.Aż może za ciepło,jak dla mnie.Niestety sucho.Zapowiadają opady,a u mnie ksiądz kropidłem bardziej podleje.
Taką piwonię kupiłam sobie w B.Skusiło mnie zdjęcie.Wybrałam sadzonkę o sporo oddalonych gałązkach-słusznie przewidując,że będzie większy korzeń.Ciekawe kiedy i jak zakwitnie?

Kasiu,ja nie narzekam na tą figurkęKasiula17 pisze:Jolu piękna figura nie narzekaj.
A jak cudnie się rozwiną jagodowiec ; prymulki cudne, kocham je za wszystko.

Prymulki ciągle kwitną.Z kupionych w marketach 4 szt ciągle kwitną dwie.Za to stare nasadzenia ciągle w kwiatach.
Jagodowiec bardzo mi się podoba.

Karolciu,mój wiciokrzew może i duży,ale ginie w liściach śliwy i nie robi wrażenia.Dopiero jak zakwitnie,to po zapachu go odnajduję,nie po wyglądziekarolacha pisze:Fajna ta figurka z donicą, super . Będzie ozdobą w ogrodzie.No to wiciokrzew masz rekordowo duży. No, nie tylko ja wymyślam pnącza na drzewach .

Za to druga śliwa mi powolutku usycha

Niestety rynny muszę rozbierać,gdy jest pogoda,bo są rozstawione na dróżce.Ale gdy je rozłożę,to nie mam błota w tym miejscu,tylko podlane roslinyjustus27 pisze:Ciekawy system ...rynien. Bardzo przydatny dla ogrodu.
Szafirki uwielbiam, Twoje są rzeczywiście takie błękitne?...

Tak,te szafirki są takie jasne.Gdy przekwitają,od dołu robią się ciemniejsze.Są wtedy dwukolorowe.
Myślałam,by w figurce posadzić rojniki.Ale obecnie nie mam ani jednego

Też lubię,gdy owocowe kwitną i owocująbecia123 pisze:Fajnie roślinki sobie radzą jagodowiec urokliwa roślinka tylko później ginie i trzeba uważać ,by nie wyciąć.

To u nas spokojniej.Ksiądz widocznie tak nie bierze do głowy

Przeciez to tylko dzieci(10cioro).Nic się nie stanie,jeśli nie będą szły idealnie równo

Żylistek.Nie wiem,czy on zawsze ma takie niepozorne kwiaty,czy u mnie ma słabą ziemię

W tym roku wyjątkowo obficie kwitną śliwy, wiśnie i jabłonki.Na gruszce i czereśniach też jest kilka kwiatów.To młode drzewka.Na razie nie ma przymrozków,to może trochę owoców będzie.Zaczynają kwitnąć truskawki.

Dorota,ja poczytałam o niej i już tak się nie cieszę z zakupuszarotka66 pisze:Malinotruskawki nie widziałam jeszcze w realu. Ciekawa jestem jak Ci urośnie.

Tulipany od Ciebie szaleją

Masz działkę,to i malinotruskawki się zmieszczą.Jak się rozrosna,to masz u mnie.Blueberry pisze:O malinotruskawka ciekawenawet mimo reklamy pokusiłabym się spróbować, zaintrygowana jestem
Dobrze mi przezimowały hosty,moszenki i złotokapy wysiane i zadołowane w zeszłym roku.

Miłego dnia kochani.Dużo zdjęć jeszcze zostało do wrzucenia...
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Śliczne tulipany
Pięknie i kolorowo jest w twoim ogrodzie. U mnie pierwiosnki już całkiem rozwinięte, a tulipany przekwitają. U Ciebie pewno chłodniej i to pewno dlatego.
Miłego dnia

Miłego dnia

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Jolu a ja czekam na te jeżówki co siałam rok temu, ciekawe jakie będą.
Ślicznie i kolorowo u Ciebie...Teraz mam chwile to nadrabiam ale zaraz padnę, czemu słoneczko tak męczy.
Brawa dla wytrwałych i dały rady w donicach to w gruncie pójdzie im jeszcze lepiej.

Ślicznie i kolorowo u Ciebie...Teraz mam chwile to nadrabiam ale zaraz padnę, czemu słoneczko tak męczy.

Brawa dla wytrwałych i dały rady w donicach to w gruncie pójdzie im jeszcze lepiej.

- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale piękną figurkę dostałaś.
I zakupiona piwonia mi się podoba, może zakwitnie Ci w tym roku.
I zakupiona piwonia mi się podoba, może zakwitnie Ci w tym roku.