Asia
 Asia   jeden szkodnik się uczy, ale ten większy cwaniaczek pewnie myśli o kurkach
    jeden szkodnik się uczy, ale ten większy cwaniaczek pewnie myśli o kurkach   
 Każda z nas lubi ten czas... to wyszukiwanie i kupowanie... tyle emocji.... a, później czekanie co z tego urośnie

Pamiętam... myślę i napiszę

Asia
 Asia   jeden szkodnik się uczy, ale ten większy cwaniaczek pewnie myśli o kurkach
    jeden szkodnik się uczy, ale ten większy cwaniaczek pewnie myśli o kurkach   

Życzę Ci dobrego życia na wyjeździe, niech Ci się jak najlepiej wiedzie
  Życzę Ci dobrego życia na wyjeździe, niech Ci się jak najlepiej wiedzie 

Życzę Ci szybkiego powrotu do pełni zdrowia i żebyś mogła się cieszyć ogrodem
  Życzę Ci szybkiego powrotu do pełni zdrowia i żebyś mogła się cieszyć ogrodem 

Na pewno róże w pastelach, chętnie
 Na pewno róże w pastelach, chętnie  

No tą różanką zwaliłaś mnie z nóg. Dosłownie. Tyle sztuk i takie ładne odmiany... Gdzie dorwałaś Herzogin? Ja ją mam zamówioną dopiero na przyszłą wiosnę.
  No tą różanką zwaliłaś mnie z nóg. Dosłownie. Tyle sztuk i takie ładne odmiany... Gdzie dorwałaś Herzogin? Ja ją mam zamówioną dopiero na przyszłą wiosnę.  .
 .  .
.
 przeczytałam wczoraj, ale było późno i pisać ręka nie chciała
  przeczytałam wczoraj, ale było późno i pisać ręka nie chciała  Podziwiam plany i podziwiam już to co rośnie
  Podziwiam plany i podziwiam już to co rośnie   Z planami pewnie zrobiłabym jednak etapami, bo raz zamówiłam 16 róż i powiem Ci część źle posadziłam, potem musiałam przesadzać przez co jedną straciłam ...do dzisiaj żałuję
  Z planami pewnie zrobiłabym jednak etapami, bo raz zamówiłam 16 róż i powiem Ci część źle posadziłam, potem musiałam przesadzać przez co jedną straciłam ...do dzisiaj żałuję  Chyba jednak lepiej organizować po rabatce z zastanowieniem żeby potem nie denerwować roślin, ale zrobisz jak będziesz chciała. Planowanie to wspaniałe zajęcie ale efekt końcowy to dopiero frajda, dla róż to tak po trzech latach
  Chyba jednak lepiej organizować po rabatce z zastanowieniem żeby potem nie denerwować roślin, ale zrobisz jak będziesz chciała. Planowanie to wspaniałe zajęcie ale efekt końcowy to dopiero frajda, dla róż to tak po trzech latach  Powodzenia Joasiu
  Powodzenia Joasiu 

. Czy Ty planujesz zmieścić wszystkie na jednej rabacie? Jeśli dobrze naliczyłam, to jest ich ponad 40.
 . Czy Ty planujesz zmieścić wszystkie na jednej rabacie? Jeśli dobrze naliczyłam, to jest ich ponad 40.

Lista róż imponująca, ale i ja uważam że im będzie za ciasno i może wyjść niechcący różany żywopłot a nie rabatka
 Lista róż imponująca, ale i ja uważam że im będzie za ciasno i może wyjść niechcący różany żywopłot a nie rabatka   Z tej całej listy mam tylko dwie Chippendale, ładna ale jakoś do mnie nie przemawia
 Z tej całej listy mam tylko dwie Chippendale, ładna ale jakoś do mnie nie przemawia   , za to Mariatheresia to jedna z moich ulubionych
 , za to Mariatheresia to jedna z moich ulubionych   Czy na tej rabatce różanej tylko róże będą? Bylin żadnych? A jeśli czarna plamistość dopadnie takie skupisko róż to może to niezbyt estetycznie wyglądać, zostaną łysawe badyle z kwiatkami na szczytach i plamiaste liście, jednak byliny ładnie maskują ewentualne braki w różanym ulistnieniu. Jesteś jeszcze w fazie planowania więc popytaj dziewczyn które mają duże różanki, jakie byliny dosadzają różom do towarzystwa.
 Czy na tej rabatce różanej tylko róże będą? Bylin żadnych? A jeśli czarna plamistość dopadnie takie skupisko róż to może to niezbyt estetycznie wyglądać, zostaną łysawe badyle z kwiatkami na szczytach i plamiaste liście, jednak byliny ładnie maskują ewentualne braki w różanym ulistnieniu. Jesteś jeszcze w fazie planowania więc popytaj dziewczyn które mają duże różanki, jakie byliny dosadzają różom do towarzystwa.

Prac przy krzewach i bylinach żadnych nie wykonuję , ale porządkowych jest mnóstwo, powoli  widać już światełko w tunelu.
  Prac przy krzewach i bylinach żadnych nie wykonuję , ale porządkowych jest mnóstwo, powoli  widać już światełko w tunelu.   
  Teraz rozumiem, że własne planowania  są potrzebne. Unika się wtedy wiele błędów. Co nie znaczy, że nic nie można zmienić. Bo nic nie jest doskonałe. W poprzednich latach po prostu sadziłam roślinki gdzieś, gdzie akurat mi pasowało. Wtedy moja wiedza na temat ogrodnictwa  była na słabym  poziomie .Odkąd sięgam pamięcią, w moich marzeniach zawsze był ogród przede wszystkim pełen róż ,kolorowy, pełen kwiatów, zadbany,. Za kilka lat chciałabym  powiedzieć, że mój ogród stał się taki, jak sobie wyobrażałam .
  Teraz rozumiem, że własne planowania  są potrzebne. Unika się wtedy wiele błędów. Co nie znaczy, że nic nie można zmienić. Bo nic nie jest doskonałe. W poprzednich latach po prostu sadziłam roślinki gdzieś, gdzie akurat mi pasowało. Wtedy moja wiedza na temat ogrodnictwa  była na słabym  poziomie .Odkąd sięgam pamięcią, w moich marzeniach zawsze był ogród przede wszystkim pełen róż ,kolorowy, pełen kwiatów, zadbany,. Za kilka lat chciałabym  powiedzieć, że mój ogród stał się taki, jak sobie wyobrażałam . Początkiem zmian będzie nowa rabatka różana ,która miała powstać wcześniej ale ?.. był to czas przemyśleń i wyciągnięcie wniosków oraz naukę. Dzięki temu jestem mądrzejsza  i wiem jakie róże chciałabym do siebie zaprosić. Sądzę że, poprzednim czasie jedynym kryterium wyboru róż byłby  ich kolor.
  Początkiem zmian będzie nowa rabatka różana ,która miała powstać wcześniej ale ?.. był to czas przemyśleń i wyciągnięcie wniosków oraz naukę. Dzięki temu jestem mądrzejsza  i wiem jakie róże chciałabym do siebie zaprosić. Sądzę że, poprzednim czasie jedynym kryterium wyboru róż byłby  ich kolor.  

na pewno będzie piękna
  na pewno będzie piękna 

Drugiego podejścia już nie robiłam .Joasiu i mnie się wydaje ,ze liliowce potrzebują tylko trochę picia i będzie OK .Zauważyłam  na lilii ukrytą Poskrzypkę ,więc  lepiej sprawdź je ,żeby nie było za późno .Tworzenie ogrodu od nowa to niezłe wyzwanie i życzę powodzenia
 Drugiego podejścia już nie robiłam .Joasiu i mnie się wydaje ,ze liliowce potrzebują tylko trochę picia i będzie OK .Zauważyłam  na lilii ukrytą Poskrzypkę ,więc  lepiej sprawdź je ,żeby nie było za późno .Tworzenie ogrodu od nowa to niezłe wyzwanie i życzę powodzenia