Ogród ciągle w budowie 2016
Re: Ogród ciągle w budowie 2016
W zeszłym roku też miała tę podpórkę - i tak cały czas stara się z niej uciec
Jak na razie tylko Anabelka ładnie przyrasta z hortensji. Prócz niej puszczają jeszcze dwie bukietowe, a reszta... wygląda na to, że poległa. Nawet nie chce mi się jeszcze spisu robić, bo to coś ok. 20 hortensji... Obok Anebelki jest Pink Anabelle i też życia w niej nie widać 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mimo wszystko, Kasiu, nawet jeśli zapisujesz, segregujesz, rozrysowujesz i opisujesz swoje rośliny, to jednak należą Ci się wielkie słowa uznania.
Mnie by się nie chciało na działce prowadzić takiego dzienniczka.
W domu mogę pisać, rysować, podpisywać i odpisywać. Na działce szkoda mi czasu. Wolę spacerować wśród roślinek
. Pochwalić jedne, pomarudzić na drugie, postraszyć kolejne
, wyrwać jakiegoś chwasta, ale bez kajecika. 
Mnie by się nie chciało na działce prowadzić takiego dzienniczka.
W domu mogę pisać, rysować, podpisywać i odpisywać. Na działce szkoda mi czasu. Wolę spacerować wśród roślinek
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Oj , ładnie u Ciebie
Drzewka młode, ale wszystkie gatunki
kwiatki też super. Jakie sliczne serduszka , kilka kolorków to już cała kolekcja
ślicznie 
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu fajna kolekcja serduszek
Hortensji strasznie szkoda by było, gdyby faktycznie się nie obudziły po zimie
To takie piękne ozdoby ogrodu
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
Iwona i Piotr
- 500p

- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Śliczny ten fiołek czy on jest w kropki?
- zara
- 500p

- Od: 6 maja 2015, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ masz odmian serduszek. No proszę kolekcja się robi. Złotlin szaleje, a u mnie nic, a nic nie widzę paków tylko liściory 
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Tulipanków nazbierałaś sporą kolekcję
Serduszki też ciekawe. Zastanawiałam się kiedyś nad białą ale się zagubiłam, bo widzę na zdjęciach różnej wielkości. Chciałam taką dużą białą i nie wiem czy to jakaś konkretna odmiana ma być?
Anabella wydaje się trochę stłamszona w tej podporze. Cięłaś ją na wiosnę? Ja swoje Anebelle tnę na 15 cm nad ziemią, lub starsze nad drugim oczkiem i są absolutnie sztywne, bez żadnych podpór.
Polecam tę metodę.
Serduszki też ciekawe. Zastanawiałam się kiedyś nad białą ale się zagubiłam, bo widzę na zdjęciach różnej wielkości. Chciałam taką dużą białą i nie wiem czy to jakaś konkretna odmiana ma być?
Anabella wydaje się trochę stłamszona w tej podporze. Cięłaś ją na wiosnę? Ja swoje Anebelle tnę na 15 cm nad ziemią, lub starsze nad drugim oczkiem i są absolutnie sztywne, bez żadnych podpór.
Polecam tę metodę.
Jestem w strasznym niedoczasie... Nabijają się ze mnie, że pod dalie wycinam w murawie kwadracik i w nim sadzę karpy - resztę murawy wyrwę jak sie sadzenie skończy i trochę czasu będzie
Lucynko z tym opisywaniem to tak różnie bywa - czasem zapomnę i potem jest problem, bo nie wiem gdzie coś posadziłam albo coś wyrasta, a ja nie wiem co... Poza tym nie mam kajecika, tylko plik luźnych kartek. Boję się, ze jak kiedyś zawieje...
Część z nich jest już nieźle zjechana. Ale myślę o załozeniu segregatora i wpięciu ich do niego.

Karolinko na szczęście nie mam zapędów do kolekcjonowania serduszek
Te cztery mi w zupełności wystarczą. Zresztą większość odmian mi się nie podoba, wiec przynajmniej na tę chorobę nie zapadnę

Małgosiu jedna hortensja odbija od korzenia, reszta najwyraźniej poległa
Serduszka są dobrane do tej rabaty i na tych czterech moja kolekcja się kończy

Iwonko fiołeczek jest faktycznie w kropki - jakby białego ktoś atramentem chlapnął. Z daleka nie wygląda ciekawie, bo kropki się zlewają i wydaje się siny, ale z bliska wymiata

Aniu tylko cztery serduszki i na tym poprzestanę
Właściwie to tam sa dwa złotliny obok siebie, bo tak sie na nim zafiksowałam, ze najpierw kupiłam jeden, a kilka dni później zobaczyłam w innym sklepie i z rozpędu też kupiłam. A jak przyszły przesyłki to się zdziwiłam....
Ale faktycznie chyba mu miejsce podpasowało.

Jolu ja sie specjalnie nie znam na serduszkach - mam tylko te cztery. Też mi się podobają te duże. Wydaje mi sie, ze musisz szukać serduszki spectabilis Alba czyli okazałej białej. Moje są posadzone w zeszłym roku i nie są zbyt rozrośnięte jeszcze. Wstyd się przyznać, ale jeszcze jej nie ciełam w tym roku. Musze spróbować tak radykalnego cięcia, bo słabiutka jest. W ogóle dochodzę do wniosku, ze hortensje mnie nie lubią...

Zdjęcia nieco spóźnione, bo jeszcze z majówki, ale tulipany w tym roku ładnie się trzymają - te co zakwitły, bo kilka w ogóle w tym roku nie zakwitło...

Lucynko z tym opisywaniem to tak różnie bywa - czasem zapomnę i potem jest problem, bo nie wiem gdzie coś posadziłam albo coś wyrasta, a ja nie wiem co... Poza tym nie mam kajecika, tylko plik luźnych kartek. Boję się, ze jak kiedyś zawieje...

Karolinko na szczęście nie mam zapędów do kolekcjonowania serduszek

Małgosiu jedna hortensja odbija od korzenia, reszta najwyraźniej poległa

Iwonko fiołeczek jest faktycznie w kropki - jakby białego ktoś atramentem chlapnął. Z daleka nie wygląda ciekawie, bo kropki się zlewają i wydaje się siny, ale z bliska wymiata

Aniu tylko cztery serduszki i na tym poprzestanę

Jolu ja sie specjalnie nie znam na serduszkach - mam tylko te cztery. Też mi się podobają te duże. Wydaje mi sie, ze musisz szukać serduszki spectabilis Alba czyli okazałej białej. Moje są posadzone w zeszłym roku i nie są zbyt rozrośnięte jeszcze. Wstyd się przyznać, ale jeszcze jej nie ciełam w tym roku. Musze spróbować tak radykalnego cięcia, bo słabiutka jest. W ogóle dochodzę do wniosku, ze hortensje mnie nie lubią...

Zdjęcia nieco spóźnione, bo jeszcze z majówki, ale tulipany w tym roku ładnie się trzymają - te co zakwitły, bo kilka w ogóle w tym roku nie zakwitło...

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dobre!
Mi się w tym roku udało nie wyrywać zbyt wiele darni. No może kilka cm poszerzyłam rabatę
Ale miałam zagwozdkę i ciaśniej musiałam posadzić, a jeszcze dwie muszę posadzić - jedna podpędzoną, a jedna mam obiecana jeszcze u Ryszarda!
Jabłonka pięknie kwitnie!
Truskawka fajna! Jesz ją potem?
Jabłonka pięknie kwitnie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
clem3

Kasiu ja też sie powoli godzę z myslą, że nie mogę mieć wszystkich odmian wszystkich kwiatów
Hortensji szkoda strasznie, za to tulipanki wynagradzają ci wszystko
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Miłko mi zostało jeszcze kilka średniaków do posadzenia i 2 niskie - poupycham gdzieś na rabatach. Za to dostałam dziś wiadomość, ze z GB wysłali przesyłkę. Trochę późno, bo na pewno sa tam takie dwie co bez pędzenia od lutego raczej nie zakwitną. No i dla nich trzeba będzie jeszcze miejsce znaleźć... Truskawkę mam pierwszy rok. Mam też drugą o ciemniejszych kwiatach. Ponoć mają smaczne owoce, wiec planuję zjeść

Małgosiu na szczęście niektórych kwiatów nie chcę mieć
Na hortensję postanowiłam miec w tym roku focha. Ale nie ma tego złego... W miejsce pnącej hortensji posadzę sobie dwa powojniki

Małgosiu na szczęście niektórych kwiatów nie chcę mieć

-
Iwona i Piotr
- 500p

- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Cudne te Twoje Tulipany, a może znasz nazwę różowego z OB na moim wątku?
- zara
- 500p

- Od: 6 maja 2015, o 12:06
Utrzymuje w mocy określenie twojego ogrodu jako Holenderski Szał
Wspaniałe te twoje tulipanowe odsłony - można się inspirować, dopierać, przebierać i dzięki temu komponować we własnych ogrodach ciekawe zestawienia za Twoim pośrednictwem
Kasiu fotorelacja wszystkich faz dojrzewania tych wiosennych królów ogrodowych prezentuje się jak katalog cebulowych roślin w dobrym sklepie ogrodniczym. Jesteś wielka 
Wspaniałe te twoje tulipanowe odsłony - można się inspirować, dopierać, przebierać i dzięki temu komponować we własnych ogrodach ciekawe zestawienia za Twoim pośrednictwem
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
No to mnie poczęstuj, jak już Ci zaowocują!
Może te dalie otocz jakaś szczególną opieką, jak już przybędą. Podlewaj, nawoź, może zdążą!
Jeszcze mam jedną do posadzenia, którą załatwił mi Ryszard (Kwiat Jabłoni), ale przekaże mi pewnie dopiero po weekendzie. A kilka już mi wychodzi, zwłaszcza pod domem, gdzie patelnia i tam pierwsze wychodzą ostatnie schodzą. Piękne miejsce, tylko maławo go...
Może te dalie otocz jakaś szczególną opieką, jak już przybędą. Podlewaj, nawoź, może zdążą!
Jeszcze mam jedną do posadzenia, którą załatwił mi Ryszard (Kwiat Jabłoni), ale przekaże mi pewnie dopiero po weekendzie. A kilka już mi wychodzi, zwłaszcza pod domem, gdzie patelnia i tam pierwsze wychodzą ostatnie schodzą. Piękne miejsce, tylko maławo go...
Miłka
-
clem3

To nawet pnąca ci odpadła?
Ja swoją uważam wręcz za "żelazną"...
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe