Pomidory i krzyżówki MORANGO

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

Za rozpiskę siarczanu bardzo dziękuję :)

Co do grochu i fasoli to mam kompletnie inne doświadczenia. Dzisiaj zrobiłam zdjęcie grochu wysianego na działce i tego z rozsady z domu

Obrazek
Ziarnka były siane w podobnym czasie. Przy czym ten z rozsady rósł w domu do momentu rozłożenia pierwszych liści i wyleciał na okno. Siany do gruntu był najpierw przykryty kilkoma warstwami agrowłókniny a teraz oba rosną pod niskim foliakiem. Na moje oko różnica jest.

Fasolę uprawiam tak samo. Jak sieję do gruntu to zawsze jakiś amator na nasionko się znajdzie. Jak zaniosę z domu taką tackę to raz, że wiem gdzie rośnie taka fasola i jej nie zdziabię a 2, że żaden ślimor itp mi się za taki busz nie weźmie. Z rządka długiego na 5m nadal mam strąki w zamrażalniku.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jolu- co do fasoli powiem szczerze, że uprawiałam ją z rozsady, efekty dała tylko karłowa, tyczna niestety długo chorowała, jak to mówia nie da się oszukać natury :!: od kilku lat, wysiewam fasolę zawsze po 20 maja, a nawet w czerwcu, chłody .... majowe, bardzo często robią większe szkody niż to wszystko warte zachodu, a wysiana fasola zawsze w cieple nadrabia, sieję fasolę w odstępach co 2 tyg, aż do 20 lipca, mam to już doskonale opracowane, a zbiory, są rozłożone w czasie, a i coś do mrożenia zostaje. :)

Dziś wysiałam ogórki i inne dyniowate na rozsadę, jutro do foliaka idą pomidory... i jak tu pomieścić wszelakie rozsady..... ot jutro czeka mnie burza móżgu ;:306 , pewnie będzie szurum burum ;:306 obiecuję foto relację ... jak ogarnę roślinnych podopiecznych ;:108 :D
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

:wit
Dodam i ja kilka słów o zielonym groszku . :)
Ten w o fioletowych strączkach miałam w zeszłym roku . Fajny , bardzo dekoracyjny , kwitnie też na kolorowo . Mankamen tylko taki , że strączki mają łuskę i nie nadaje się do gotowania w całości .
W tym roku posadziłam groszek w dwóch rzutach , z dwutygodniowym przesunięciem . Pierwszy ma się dobrze , już wstawiłam mu patyczki , by mógł się po nich wspinać . Z drugiego nic nie będzie , bo zajęły się nim ptaki , albo gryzonie . Ziaraka zostały ładnie wybrane .
U mnie co roku są amatorzy na dojrzałe strączki . Strąki porozciągane są po całej działce . W zasadzie nie tak strąki , jak ich resztki . Wygryzione są miejsca gdzie są groszki .
W zielonych strączkach gustuje też suka . Gdy ma dostęp do roślin , sama sobie zrywa , niestety niszczy przy tym rośliny .
Pozdrawiam, Beata.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Moja Luśka (Beegel) tez lubi groszek ,pożera je i sama sobie zrywa strąki z krzaków . Konkurencja dla mojej Córki,jeśli chodzi o groszek......
Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Morango ,kiedy sadzisz swoje ostre papryki do tunelu? Ogólnie ,kiedy najlepiej posadzić ,ja chce dwie ,trzy sadzonki wcisnąć między pomidory..
Z tych papryk; Bułgarska Dzuliunska Shipka, Trakijska Shipka, Padron, Black Hungaria oraz Cyklon ,które najlepiej nadaja się pod folie i które mają najmniejszy pokrój krzaków?
Asia
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

besia- Beatko a jaki miałaś ten groszek łuskowy czy cukrowy? z odmian o fioletowych strąkach są dwa typy, ja mam łuskowy, tak wiec jadalne tylko nasiona :) Do grochu wstawiłam patyki po przycince drzew, rośnie pięknie, ale jedną odmiana została ;:202 ;:145 pożarta, potem fotkę wstawie ;:108 Ja zawsze zabezpieczam groch po wysiewie agrowłókniną, dopiero w po wschodach ściągam.
Moja piękna psina też lubi groszek, ale ona taka hrabianka sama nie zerwie trzeba jej zerwać i wyłuskać groszki ;:306

Pelasia- Asiu taki słodziutki groszek to nie dziwota, że psinki je lubią :) Asiu pytasz się a paprykę, co do pokroju najmniejszy ma Black Hungarian, Dziuliunska i Shipka , ja upraiwłam je w tunelu, ale w tym roku Dziuliunska idzie do tunelu, Padron natomiast ma duże krzaczory tak wiec tylko grunt, a cyklon podobnie do Hungarian, tak wiec poza Padronem reszta z [powodzeniem może isć do foliaka, chociaż doskonale też radzą sobie w gruncie.

Pomidorki wysadzone zaraz krótka fotorelacja :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Czekam z niecierpliwością na tą fotorelację ;:65
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak więc pomidorki już posadzone 1 maja :) odetchnęły powietrzem :tan

Z przygotowaniami było trochę zachodu, bo foliak mały a inwentarz duży ;:108 :;230

Obrazek

Po wyniesieniu z foliaka roślinnego inwentarza przygotowałam pod każdego pomidora miejscówkę :;230 , pod korzenie dostały po szpadlu przekompostowanego obornika bydlęcego, zawsze szykuje wszystkie dołki wcześniej to znacznie ułatwia sadzenie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po tym jak każdy pomidor dostał swoją miejscówkę w 1 klasie wszystkie sadzonki zostały posadzone i podlane ostałą wodą

Obrazek

Obrazek

Po posadzeniu pomidorków cały kram z rozsadami powrócił do foliaka, oj była gimnastyka jak to pomieścić :;230 , ale dało radę ;:172

Obrazek

Obrazek

Nastał też czas by zajrzeć do beczek, gdzie od zeszłego roku maceruje się gnojówka z Żywokostu lekarskiego, jak widać pięknie się przegnił, łodygi usunęłam do przekompostowania, smrodek nieziemski, ale nawet go lubię :;230 płynne złoto pod pomidory tak wiec teraz tylko czeka na pierwsze nawożenie, pomidory kochają ten wspaniały nawóz, pięknie kwitną, zawiązują znacznie więcej kwiatów i zawiązków owoców niż przy zastosowaniu gnojówki z pokrzywy

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Jestem pełen podziwu ;:215 Napracowałaś się ;:108 . Pomidorki na pewno Ci się odwdzięczą ;:215 . U mnie nigdzie Żywokostu nie ma :( . Będę musiał podlewać gnojówką z pokrzyw. Dzisiaj czeka mnie cały dzień pracy przy sadzeniu pomidorów i innych warzyw :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jaką odległość masz między pomidorami? Za odpowieź dot. papryk dziękuję ;:196 , kiedy swoje papryki sadzisz pod folie?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ale porządeczek ;:oj Mam nadzieję, że i u mnie kiedyś będzie tak elegancko!
Chciałabym podpytać o siarczan amonu pod pomidorki, w sobotę były sadzone i niedługo przyjdzie pora czymś je zasilić. Mam opisane po krótce wszystkie nawozy mineralne (bo nie trzymam ich w domu pod ręką) i jakoś sobie zakodowałam, że siarczan amonu jest do zasilania roślin kwasolubnych, hortensji, borówek, iglaków + niekwasolubny czosnek (i tym go podlałam).
W tunelu mam nasypaną ziemię gotową do warzyw, więc akurat wiem, jaki ma odczyn :D pH było 6.5 do 7. Czy podlewając siarczanem amonu jej nie zakwaszę? Nie wapnowałam jej ani nic, wysypałam po prostu grubą warstwę po wybraniu z tego miejsca mojej ogrodowej, a przed sadzeniem pomidorów udało mi się je trochę wymieszać, ale tej mojej to tam naprawdę mało co było. Może coś trzeba dodatkowo podlać/posypać, żeby to pH wyrównać? Mam ewentualnie też saletrę amonową albo saletrzak, nie wiem który nawóz byłby u mnie najodpowiedniejszy ;:131
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

seba1999- dzięki za pochwały, oj pracy było, ale powracając do żywokostu lekarskiego, jeśli zależy Ci na tej roślinie do produkcji gnojówki, szukaj jej raczej na podmokłych terenach, w okolicach jezior, rzek, rowów czyli blisko zbiorników wodnych, tam na pewno znajdziesz, możesz wówczas wykopać sobie kilka sadzonek i posadzić w półcienistym miejscu w ogrodzie, ja akurat nie mam problemu w moich okolicach pełno tego zielska :)

Pelasia- Asiu ja pomidory sadzę w odległości 40x80 cm, optymalna rozstawa dla pomidorów wysokorosnących to 40-60x80-100 cm. Ja jak widzisz mam niezawiele miejsca w związku z czym wybieram rozstawę mniejszą. A papryczki tak właśnie się zastanawiam, śledzę pogodę i ponoć już ma nie być przymrozków, do tunelu planuję wysadzać jak wyleci mi rzodkiewka, czyli tak za tydzień, a do gruntu w 3 dekadzie miesiąca. :) Papryka jest bardzo wrażliwa na chłód i dlatego wolę się wstrzymać. W zeszłym roku paprykę do gruntu sadziłam 1 czerwca.

Aguss85- :) ;:180 z pewnością i u Ciebie będzie francja elegancja, co do nawożenia pomidora, pomidor nie lubi świeżo wapnowanej gleby, tak jak piszesz masz gotowe podłoże pod warzywa, o pH 6,5-7, to jest takie już lekko zasadowe, ale tu nie o odczyn chodzi, siarczan amonu zastosowany raz nie spowoduje zakwaszenia podłoża, może ewentualnie leeko wyrównać odczyn ja stosuje też siarczan potasu, pomidory lepiej tolerują nawozy w formie siarczanowej. Te nawozy stosuje tylko na start, potem już tylko nawożenie organiczne. Z tych nawozów co masz lepszy będzie saletrzak. :)
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Kasiu, specjalnie dla Ciebie:
Pogoda w Szczecinie

Ja dziś część ostrych i wszystkie słodkie papryki zostawiłem na balkonie, w tej chwili mam 15,6 C.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A to moje groszki przed i po ataku szkodnika ciekawa jestem czy zgadniecie co zjadło mój groszek, ot taka zagadka ;:108

Przed

Obrazek

Po
Obrazek

Oczywiście problem już rozwiązałam ;:134
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wygląda jak po inwazji ślimaków. ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”