seba1999- dzięki za pochwały, oj pracy było, ale powracając do żywokostu lekarskiego, jeśli zależy Ci na tej roślinie do produkcji gnojówki, szukaj jej raczej na podmokłych terenach, w okolicach jezior, rzek, rowów czyli blisko zbiorników wodnych, tam na pewno znajdziesz, możesz wówczas wykopać sobie kilka sadzonek i posadzić w półcienistym miejscu w ogrodzie, ja akurat nie mam problemu w moich okolicach pełno tego zielska
Pelasia- Asiu ja pomidory sadzę w odległości 40x80 cm, optymalna rozstawa dla pomidorów wysokorosnących to 40-60x80-100 cm. Ja jak widzisz mam niezawiele miejsca w związku z czym wybieram rozstawę mniejszą. A papryczki tak właśnie się zastanawiam, śledzę pogodę i ponoć już ma nie być przymrozków, do tunelu planuję wysadzać jak wyleci mi rzodkiewka, czyli tak za tydzień, a do gruntu w 3 dekadzie miesiąca.

Papryka jest bardzo wrażliwa na chłód i dlatego wolę się wstrzymać. W zeszłym roku paprykę do gruntu sadziłam 1 czerwca.
Aguss85-

z pewnością i u Ciebie będzie francja elegancja, co do nawożenia pomidora, pomidor nie lubi świeżo wapnowanej gleby, tak jak piszesz masz gotowe podłoże pod warzywa, o pH 6,5-7, to jest takie już lekko zasadowe, ale tu nie o odczyn chodzi, siarczan amonu zastosowany raz nie spowoduje zakwaszenia podłoża, może ewentualnie leeko wyrównać odczyn ja stosuje też siarczan potasu, pomidory lepiej tolerują nawozy w formie siarczanowej. Te nawozy stosuje tylko na start, potem już tylko nawożenie organiczne. Z tych nawozów co masz lepszy będzie saletrzak.