Wszystko o pomidorach cz. 11
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 11
Ja co trzecie podlewanie daję moim pomidorom nawóz do pelargonii. Rosną ładnie.
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystko zależy od tego, w jakiej ziemi są posadzone, jak długo są w tym pojemniczku i czy zdążą przejeść to co mają na start. Ja sadzę w ziemi z małą zawartością nawozu i po około 2 tygodniach po przesadzeniu fertyguję przy każdym podlewaniu.nertu pisze: Jeszcze krótkie pytanie, dokarmiacie czymś swoją rozsadę? Widzę że sa różne opinie...
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Ja mam w ziemi z B...ki.Ona ma dużą startową dawkę nawozu.Więc nie nawożę. Jak zobaczę, że dolne liście żółkną, to pomyślę o nawożeniu.nertu pisze:Jeszcze krótkie pytanie, dokarmiacie czymś swoją rozsadę? Widzę że sa różne opinie...a mam wrażenie że moje jakoś słabo rosną..
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Ja sadzę do torfu odkwaszonego wynieszanego z perlitem i fertyguję od pierwszego podlewania .
Tak jak napisała mymysteryy , wszystko zależy od tego do jakiej ziemi zostaną posadzone .
Zwykle na opakowaniu ziemi , czy podłoża jest podana zawartość ilościowa nawozu do niej dodanego i jego skład . Jeśli nie , to wielka niewiadoma i wtedy trzeba obserwować roślinki i ewentualnie zacząć je zasilać .

Tak jak napisała mymysteryy , wszystko zależy od tego do jakiej ziemi zostaną posadzone .
Zwykle na opakowaniu ziemi , czy podłoża jest podana zawartość ilościowa nawozu do niej dodanego i jego skład . Jeśli nie , to wielka niewiadoma i wtedy trzeba obserwować roślinki i ewentualnie zacząć je zasilać .
Pozdrawiam, Beata.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lut 2012, o 20:37
W końcowej fazie rozsady pomidora ADAM,coś się zaczęło dziać niepokojącego.jeszcze tydzień temu rozsada była wręcz książkowa,na dziś liczne żółte przebarwienia na liściach,wypukłości między nerwami.
Moja diagnoza to niedobór magnezu i ewentualnie brak światla w ostatnie pochmurne,deszczowe dni.
Moje pytanie,czym najszybciej interwencyjnie uzupełnić niedobór magnezu,stosuję płynną saletrę wapniowo-magnezową,czy jest szybszy i skuteczniejszy sposób?
W namiotach około dziesięciu odmian pomidora,a tylko ADAMOWI się to trafiło,reszta pięknie.
Tak wygląda to na dziś.

Moja diagnoza to niedobór magnezu i ewentualnie brak światla w ostatnie pochmurne,deszczowe dni.
Moje pytanie,czym najszybciej interwencyjnie uzupełnić niedobór magnezu,stosuję płynną saletrę wapniowo-magnezową,czy jest szybszy i skuteczniejszy sposób?
W namiotach około dziesięciu odmian pomidora,a tylko ADAMOWI się to trafiło,reszta pięknie.
Tak wygląda to na dziś.

- mymysteryy
Dolistny oprysk 0,5% siarczanem magnezu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki
Nie stosowałem wcześniej siarczanu magnezu na rozsadę.Czy wystarczy jeden zabieg (oprysk dolistny),jeśli wymaga powtórzenia,to po ilu dniach?
W jakim czasie mogę spodziewać się widocznych efektów?
Za chwilę jadę na poszukiwanie siarczanu
Jeszcze dziś pod wieczór chcę zrobić zabieg.

Nie stosowałem wcześniej siarczanu magnezu na rozsadę.Czy wystarczy jeden zabieg (oprysk dolistny),jeśli wymaga powtórzenia,to po ilu dniach?
W jakim czasie mogę spodziewać się widocznych efektów?
Za chwilę jadę na poszukiwanie siarczanu

- mymysteryy
Irek76 zmiany, które już powstały nie cofną się. Musisz obserwować nowe przyrosty, czy nadal występuje niedobór magnezu. Może to być spowodowane albo brakiem magnezu w podłożu, albo kłopotem z jego pobieraniem.
Zrób oprysk i obserwuj.
Zrób oprysk i obserwuj.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Siarczan magnezu zakupiony,podany dolistnie w formie oprysku.Dokładnie spryskane liście wierzch i od spodu.Przy okazji poszło też na malinówkę Warszawską,bo po dokładnych oględzinach,okazało się że łapie pierwsze objawy niedoboru.
Pierwszy raz wystąpił problem z magnezem,dobrze że tylko na Adamie,to kilkaset sadzonek,a wszystkie odmiany przekraczają pięć tysięcy sztuk.
Do tej pory w okresie produkcji pomidora stosowałem płynną saletrę wapniowo-magnezową i substral do pomidorów dolistnie.Ewentualnie w razie potrzeby zasilałem na kolorek saletrą amonową,podlewanie lub oprysk dolistny.
Ale jak to mówią,człowiek uczy się całe życie i tak dalej
Pierwszy raz wystąpił problem z magnezem,dobrze że tylko na Adamie,to kilkaset sadzonek,a wszystkie odmiany przekraczają pięć tysięcy sztuk.
Do tej pory w okresie produkcji pomidora stosowałem płynną saletrę wapniowo-magnezową i substral do pomidorów dolistnie.Ewentualnie w razie potrzeby zasilałem na kolorek saletrą amonową,podlewanie lub oprysk dolistny.
Ale jak to mówią,człowiek uczy się całe życie i tak dalej

-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na start saletrzak o stężeniu 0,5%. Czyli 50 gram saletrzaku rozpuścić w 10 litrach wody i takim roztworem podlać 0,5 litra pod każdy krzak.
Saletrzak o takim stężeniu zalecany głównie dla pomidorów wegetatywnych i zrównoważonych .Dla wszystkich typów w tym generatywnych saletrzak o mniejszym stężeniu od 0,075%-0,1% czyli 7,5-10 gram saletrzaku na 10 litrów i też w ilości 0,5l. na krzak.Dla generatywnych polecane są przede wszystkim nawozy zawierające fosfor np.superfosfat,fosforan amonu i itd.ale saletrzak tez może być ale o mniejszym stężeniu jak napisałam wyżej.
Saletrzak o takim stężeniu zalecany głównie dla pomidorów wegetatywnych i zrównoważonych .Dla wszystkich typów w tym generatywnych saletrzak o mniejszym stężeniu od 0,075%-0,1% czyli 7,5-10 gram saletrzaku na 10 litrów i też w ilości 0,5l. na krzak.Dla generatywnych polecane są przede wszystkim nawozy zawierające fosfor np.superfosfat,fosforan amonu i itd.ale saletrzak tez może być ale o mniejszym stężeniu jak napisałam wyżej.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Dach altanki mam kryty blachą, wiec deszczówkę dla celów ogrodniczych zbieram odważnie. Zawsze byłam przekonana, że jest ona lekko kwaśna. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy ostatnio potrzebowałam jej do pewnego preparatu ekologicznego dla moich pomidorów i okazało się, że na pehametrze z płynem Helliga jej kwasowość oscyluje w granicach 7/8
Wydaje mi się, że jak poprzednio sprawdzałam, to było w granicach 6? Czy to możliwe, żeby deszczówka nie była kwaśna?

Pozdrawiam Eugenia
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Deszczówka jest jak woda demineralizowana [ brak bufora] tzn . że niewielka ilość np. co2 z powietrza powoduje duży spadek pH a niewielka ilość węglanu wapnia powoduje duży wzrost pH .
-
- 100p
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
Podlałem roztworem saletrzaka rozsadę pomidorów, lecz zaczynają schnąć jej dolne liście czy to od przenawożenia, czy od czego innego? Jak to powstrzymać?
POZDRAWIAM
Kolejna część wątku jest tu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=94906
POZDRAWIAM
Kolejna część wątku jest tu

Pozdrawiam