Jest już wiosna!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jest już wiosna!

Post »

Dobry wieczór, Marysiu! ;:196
Zdaje się, że jeszcze harcujesz po ogrodzie ...
Ja już po robocie, wyprysznicowana, najedzona i gotowa do wypoczynku nocnego. ;:138
Chociaż wcale się nie zmęczyłam, a przeciwnie : zrelaksowana wróciłam po całodziennej robocie. Nie ma to jak wysiłek fizyczny na łonie natury. :tan :tan :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam moich Drogich Gości!

Martusiu jak zaczęłam chodzić po Twoim ogrodzie to zapomniałam o bożym świecie :D Coś na pewno wypatrzę a nawet już wypatrzyłam ale to we właściwym czasie, bo teraz najważniejsza wystawa ;:333 Miłej i pogodnej niedzieli ;:196

Ewuniu jeżeli jest tak jak piszesz to mam nadzieję że zgniecione floksy koło ogrodzenia odżyją, bo dopiero teraz je zauważyłam, podlałam i czekam :D I Tobie pięknej niedzieli :wit

Iwonko szczec. na razie łagodnie się za mną obchodzi i księżyc i przymrozek ;:219 ale wiesz wszystko przed nami ;:131 Dzisiaj słońce próbowało przebić się przez chmury i świeciło ale takie niewyraźne a pod wieczór pokropiło jak ksiądz kropidłem ;:168

Elu a ja dzisiaj cały dzień spędziłam w ogrodzie. Trochę usunęłam zielska, rozbroiłam dojrzały kompostownik i zaczęłam organizować rabatę ziołową, taką z jednorocznymi ziołami, sałatą itp Po kilku wiaderka kompostu, piachu padłam i wzięłam się za pikowanie w tunelu :lol: Zastanawiam się nad zrujnowaną rabatą, bo na wierzchu jest glina taka z całkowitego spodu i mam trochę wierzchniej ziemi, ale czy to wystarczy? a może posiać tam gorczycę i przekopać i dopiero potem sadzić? No to jutrzejszej pracowitej i pogodnej niedzieli Ci życzę ;:196

Marysiu to miesięcznica tzw pieniążki pana boga czy też judasza...różne ma potoczne nazwy :D
O tak koparkowy był dobry! robił za szefa, majstra a z właścicielem pracują od 15 lat!

Iwonko 1 nie miałam (odpukać) do tej pory takich minusów i niech tak zostanie, bo moje delikatne są w tunelu i w szklarence na tarasie i nie mam szans ich stamtąd zabrać ;:185
Firma trafiła się solidna i jak taka wykonuje prace to nawet człowiek nie żałuje wydanych pieniędzy ;:306
Drzewa owocowe kwitną i wiosna coraz bardziej widoczna :tan

Lucynko wróciłam już jakiś czas temu ale tu jakiś telefon, tu kolacja, ruchy spowolnione po całym dniu na nogach ;:65 Teraz FO ale pewnie wcześniej padnę, bo próbowałam rano zasnąć to obudził mnie sąsiad telefonem i potem już nie dało się wrócić do błogiego stanu. Sąsiad mieszka w jednym domu z bratem i żyją jak Paweł z Gawłem. Bratu często odwala i puszcza na podwórku radio w samochodzie z muzyką delikatnie mówiąc niewybredną typu majteczki z kropeczki czy moja mała blondyneczko i wczoraj jak siedziałam z koleżanką właśnie rozgrywały się niesympatyczne sceny ;:222 Ale moja Renia jest zmarzluch i miałyśmy zamknięte drzwi tarasowe ;:219 Koloryt życia na wsi ;:oj
No to odpoczywaj po odpoczynku ;:196
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Marysiu czy możesz przypomnieć z jakiego powodu zaprosiłaś ekipę z koparką? (Szukam, szukam i nie łatwo mi znaleźć, Twój wątek bardzo szybko "rośnie"). Renkloda jest bardzo okazała pewnie zbiór owoców z niej jest nie mały. To bardzo smaczne śliwki. Pamiętam z działki rodziców którzy mieli Renklodę o żółtych pysznych owocach, niestety owocowała przemiennie. Mój sąsiad też włącza muzykę w ogrodzie gdy robi się ciepło, na szczęście jest to radio i muzyka jest uniwersalna. Ale i tak wolę pracować w ciszy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu we wsi, a raczej w gminie planowana była kanalizacja, na którą nawet dostano środki z Unii i sprzedano tereny powojskowe, niestety jak inwestycja doszła do naszej wsi pieniądze się skończyły. Czekaliśmy na tą inwestycję od lat nie przebudowując zastanego szamba i niestety dłużej się już nie dało czekać ;:222 Więc dziura kopana była pod nowe szambo :oops: Likwidowałam na tą okazję rabatę pełną roślin, a mój ogród zwany przez niektórych szaliczkiem jest długi na wąski i wjazd z jakimkolwiek sprzętem ciężkim jest nie lada wyzwaniem :D
Renkloda jest różowa (brzoskwiniowa) i ma niestety niewiele śliwek, jak opowiadają sąsiedzi kiedyś rodziła bardzo dużo, ale mimo że ją cięliśmy to nie dała zbyt dużo owoców, a w dodatku jest bardzo wysoka i nie ma jak ich zerwać. Rośnie bardziej z sentymentu do starych drzew niż dla walorów użytkowych :D
Ja też zdecydowanie wolę pracować i odpoczywać w ciszy :wink:
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, Twoja sliwa jest ogromna, zapewne to Ulena. Ja mam młodziutka i ma kwiatuszki. Jest taka malutka, sięga mi do biustu. Moja jest szczepiona na karłowej podkładce. Mam nadzieje, że w tym roku zjem pierwszą ulenkę :-)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jakoś w ogóle nie kojarzę różowej renklody - tylko żółtą. Ciekawe czy podobnie smakują?
Bo kompot z żółtych jest rewelacyjny.
Życzę Ci Marysiu aby prognoza nadchodzących zimnych nocy się nie sprawdziła ;:3
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu, cieszę się razem z Tobą, ze roślinki przetrwały :tan
a organizacji nowej rabatki troszkę zazdroszczę, szkoda tyko ze na efekty trzeba zaczekać aż roślinki się rozrosną
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu to nie jest Ulena ;:185 to bardzo stare drzewo a śliwki ma takie jak małe brzoskwinki z rumieńcem, miąższ żółtawy. Gdzieś powinnam mieć zdjęcie sprzed dwóch lat, bo rok temu miała parę owoców i w zasadzie spadły :wink: Na placu można kupić takie śliwki ;:215
Ulenę mam 10 letnią i rok temu dała pierwsze owoce ;:333

Bea śliwki są nawet ciut większe o Uleny i w kolorze brzoskwiniowym, pyszne tylko jak do tej pory nie przejadłam się nimi. Najpierw nie miał kto przyciąć drzewa i nic nie rodziło, potem znalazł się chętny ale śliwek było parę kilogramów, z których część spadła. Drzewo jak widać jest wysokie i rozłożyste a drabina niewiele daje, jedynie takie zbierak na wysięgniku ;:218
Prognozę zmienili przynajmniej na dzisiejszą noc ale sadzonki i tak okryte :lol:

Julciu kilka pomysłów, ale żaden jeszcze nie jest pewny. Miałam bratki posadzone do takiej glinianej dużej beczki , która stała od lat w jednym miejscu. Niestety jak ją ruszyłam to jest w dwóch częściach, więc bratki posadziłam na brzegu przyszłej rabaty ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A, czyli te śliwki też są pyszne, to super ;:215
Nie ma to jak tamte odmiany śliwek, jabłek, czereśni....
Ach - prawdziwe węgierki, np.
Co do okrywania -sadzonek jasne, że warto dmuchać na zimne....
Ale i tak sporo ;:3 życzę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea węgierki kupowałam jesienią takie prawdziwe (nie z nazwy) górskie przymarszczone...potrafiłam zeżreć kilogram :;230 więc zawsze kupowałam co najmniej 2 kg :;230 a powidła smażyłam bez cukru ;:oj
I ja Ci ;:3 życzę ;:168
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O właśnie - o takie węgierki mi chodzi....
I ten smak powideł, ummmmm ;:172
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu,witam o poranku. U nie dziś wszystko oszronione. Dobrze że wczoraj zorientowałam się że może być nad ranem niespodzianka i okryłam co wrażliwsze rośliny a papryki i pomidory zabrałam do domu. Pogodnej niedzieli życzę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w niedzielę pochmurną, mokrą i chłodną :wit

Bea od razu receptory pracują i wszystkie marmelady ze śliwek na różne sposoby gotowane mnie nie satysfakcjonują :)

Danusiu czyli Iwonka słusznie podejrzewała i okazuje się że Ty też. Ja nawet nie mam szans wziąć tego wszystkiego do domu. Może jak postraszą dużym przymrozkiem to kilka najdorodniejszych sztuk wezmę :shock:
No to u Ciebie pewnie słonko, a u mnie szaro więc niech tak będzie w zamian za plusową temperaturę :wit
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu, widzę, że praca wykonana. Dobrze, że koparkowy się spisał. Teraz możesz ogarniać dalej. Tak to jest z inwestycjami. Obiecują, a potem nic z tego.
U mnie też pochmurno, ale popadało i roślinkom od razu lepiej.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu witaj ;:196 , już bym wolała taką wiosnę jak u Ciebie,bo u nas jak Danusia pisze, było mroźno, a teraz to w ogóle jakiś koszmar, bo mamy grad, śnieg i słońce, no nie, takiej wiosny to się nie spodziewałam ;:185
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”