Pomidory pod folią cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3

Post »

Ogórki sa delikatniejsze od pomidora poczytaj: http://www.uprawyekologiczne.pl/196_Wym ... gorka.html .
Na ostatnią dekadę miesiąca zapowiadane są silne ochłodzenia, opady śniegu i przygruntowe przymrozki. Może nie w Twojej okolicy ale ja na wszelki wypadek zaopatrzyłabym się w jakąś farelkę bo zniczami nie dogrzejesz.
Poza tym czy Ty tą rozsadę pomidora hartujesz?
Widzę, że się spóźniłam :D , bo Ludwik odpisał wcześniej.
Ale napisałaś, za to dokładniej. L.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli je hartowałeś to wymagają już przesadzenia bo w takich wielodoniczkach już się okrutnie męczą.Weź tylko pod uwagę spodziewane nocne przymrozki w najbliższym tygodniu w naszym regionie i podejmij decyzję czy jeszcze te parę dni poczekać jeśli nie zabezpieczysz ich na noc odpowiednio.Ile masz tych sadzonek do wysadzenia?Ja swoje do pierwszego tunelu sadziłem 9 kwietnia i w razie zimnych nocy mam pod ręką agrowłókninę. Tunel też mam nieogrzewany.A tak na przyszłość to rozpikuj te pomidory dużo wcześniej do większych doniczek.O wiele bardziej będziesz miał rozbudowany system korzeniowy co się wiąże z lepszym przyjęciem rozsady i szybszym wzrostem po posadzeniu na miejsce stałe.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p
Od: 22 lis 2011, o 08:15

Post »

Pogoda długoterminowa u mnie wahać się będzie przez kolejne 16 dni od 13 C do 23 C .....nocą od 4 do 13 C ....więc myślę ,że wysadzę :)- jeśli będzie potrzeba przykryje agrowłókniną. Część mam w większych pojemnikach , ale za bardzo nie różnią się pod względem wielkości od tych pokazanych na foto w poprzednim poście , a są może nawet troszkę mniejsze.
Tak hartowałem je.

36 sztuk.

Dzięki za podpowiedzi :wink:
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!"
J. Brzechwa
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdy nie sugeruj się prognozą długoterminową.Nawet ta z dnia na dzień potrafi się różnić lokalnie w danej okolicy.Parę lat temu prognoza na noc przewidywała minimalny minus a nad samum ranem spadła do -8.Także bądź na taką ewentualność przygotowany i zabezpieczony.Jeśli rozsadę masz hartowaną to w porządku a z 36 roślinami powinieneś sobie poradzić "jedną ręką". ;:108 Powodzenia.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p
Od: 22 lis 2011, o 08:15

Post »

Jeszcze taka sprawa , ponad miesiąc temu nawoziłem pod tunel ziemię kurzym pomiotem/ w zasadzie nieduże ilości/ , ale po założeniu folii na szkielet - tunel się "poci" na folii czy to chłodniej czy ciepło ciągle rosa. Przypuszczam, że ten obornik nagrzewa ziemię , to na pewno z jednej strony dobrze bo ciepło wewnątrz - ale czy mi nie spali pomidorków? :) mam nadzieję ,że nie bo dałem go naprawdę mało.
Co trzeci rok daje kurzy pomiot i zawsze było ok , ale pierwszy raz dałem teraz pod folię /bo pierwszy rok mam foliak/.....jak myślicie z doświadczenia pod folią będzie ok ? :)
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!"
J. Brzechwa
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To się nazywa efekt cieplarniany i nie ma nic wspólnego z nawożeniem, jak będzie cieplej musisz mocno wietrzyć i tyle
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zasada jest taka że tak naprawdę bez analizy gleby nie wiesz czego Twoja gleba ma nadmiar a jakich pierwiastków jej brakuje.Ja bez analizy się nie ruszam.Jeżeli już nawiozłeś i od razu przekopałeś to jest po sprawie.Nie wiem co znaczy u Ciebie "nieduże ilości".Trudno radzić bez wiedzy.Woda pod dachem będzie Ci się skraplać bez względu na wszystko jeśli tunel masz szczelnie zamknięty bo gleba wilgotna paruje.W miarę pozwalających warunków wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć,szczególnie jak są tam już rośliny.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

U mnie jeszcze bez analizy w tym roku.
Obrazek
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

Pogoda się psuje:/ w nocy zapowiadają około 1-2oC przez kolejne 8 dni w prognozie długoterminowej, więc i moje plany na wysadzenie pomidorów do gruntu 20.04 muszą ulec zmianie:/
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Zostawiłam pomidory na noc w tunelu, ale ma być tylko 5st.. sumienie mnie ruszyło i zaniosłam im przed chwilą grzejnik. Pewnie na dniach i tak je posadzę i będę dogrzewać, są już za duże i pąki kwiatowe pojawiły się też na tych przeznaczonych do tunelu (koktajlówki do wiader w ogóle spore pąki mają). Przymrozków wciąż mi nie prognozują, ale dobrze jakby jednak się ociepliło.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Najgorsze są zimne dni bez słońca. Nocą wiadomo, trzeba zabezpieczyć i grzać.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

Właśnie dzisiaj mam taki zimny dzień bez słońca. Pomidorki muszą zostać w domu a na parapecie nie ma już dla nich miejsca. Zostaje podłoga przy oknie balkonowym. A za chwilę dojadą zamówione sadzonki pełnowymiarowych więc już cały pokój będę miała zastawiony :)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Zależy jak dla kogo, u mnie teraz 12,4°C, a folie w pełni otwarte na konto podnoszenia się temperatury, żeby nie zaparowały się pomidory.
Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
100p
100p
Od: 5 mar 2007, o 19:50

Post »

Już za chwilkę do tunelu
Obrazek
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

Ja mam dopiero takie małe jak na zdjeciu ten najmiejszy ,czekam na słonce to wtedy wyniose z domu do foli a teraz stoją w domu.
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”