Doniczkowe Barbry13

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe Barbry13

Post »

Asiu trudno powiedzieć jak nawożę kaktusy, niektóre, te mniejsze, nie są nawożone wcale, te większe ze dwa-trzy razy w sezonie. Te większe już dawno nie były przesadzane, bo po pierwsze boję się, że stracą stabilność, po drugie, że będą już bardzo ciężkie.
Akwelan, cieszę się, że poświęciłeś czas na " wycieczkę" po moim wątku. Tych parapetów mam trochę, bo zmuszona jestem żyć na dwa domy i nie wyobrażam sobie, żeby w którymś z nich nie było roślin. Fakt, trochę przesadzam (a może i nie trochę ;:306 ), ale to silniejsze ode mnie ;:204
Awatar użytkownika
luna1202
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Basiu :wit
Wpadam z rewizytą. Masz bardzo ciekawe okazy, co prawda nie przejrzałam jeszcze wszystkiego dokładnie, ale to co widziałam już mi się spodobało. W wolnej chwili na pewno przeglądnę wątek od deski do deski.
Pozdrawiam!
Anna
Mój wątek --> U Ani
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu skąd ty bierzesz takie ciekawe kamienie do aranżacji? Ten "kamienny słup" wygląda super, naprawdę. Swoją drogą zamierzasz ukorzeniać "ścinki" po strzyżeniu adenium? W końcu twoje już kwitło, więc młode też by szybko zakwitły ;:224
Białe hippeastrum rzeczywiście poszalało, co prawda na tych roślinach nie znam się kompletnie, ale u innych czasami tak się dzieje jak dwa pędy kwiatostanowe się zrosną ze sobą. W każdym razie trzymam kciuki, żeby wszystkie kwiaty się otwarły!
A pomidory - skąd ja to znam. U mnie aloesy niestety musiały wynieść się na te kilka tygodni na północny parapet, bo się nie mieściły :D zwłaszcza, że pogoda jest jaka jest i nawet południowy parapet to za mało światła pomidorom :roll: I faktycznie ciekawy dobór odmian, wszystkie masz sprawdzone?
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj u mnie Aniu i rozgość się .
Dorotko, ten ostatni słupowy kamień kupiłam w centrum ogrodniczym (na sztuki), oczywiście nie jeden, a kilka, ale ten wydał mi się najbardziej odpowiedni do tej rośliny. A poza tym, jak jestem nad Bałtykiem, to podczas gdy inni prażą się na słońcu(czego nie znoszę-oczywiście swojego prażenia), to ja zbieram kamienie :lol:. Przycięte pędy adenium będę próbowała ukorzenić, może się uda.
Pomidorki mam sprawdzone od corazona w dół , co do faworyta, to kupiłam, bo bardzo polecał go, no któż by inny jak nie Faworyt :lol: , a pozostałe mam od PauliPoli .
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Piękne adenia szkoda że moje wysiane w grudniu padły :( Ale te twoje są ekstra i jeszcze 2 latek zakwitł ;:219 wow a poobne co najmniej 4-5 lat potrzebują :P
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co się stało, że padły, za mokro miały? Wysiej jeszcze raz, to fajna zabawa :D . Można obserwować różnice we wzroście, zawsze są niespodzianki.
Tak wyglądają trzy rośliny wysiane w tym samym czasie i które nawet rosły do tej pory razem( zaznaczam, że ta mała nie była podjadana :) ) Mam prawie mini size swojej produkcji :lol: . Bardzo jestem ciekawa, jak dalej będzie rosła.
Obrazek

Obrazek

I inne zestawienie- dwa większe siane razem, rosną różnie i mają różne kaudeksy, a ten maluszek jest młodszy od nich tylko trzy miesiące
Obrazek

Kupiłam coś, co kaktusiarze omijają z daleka, taką piłkę sobie kupiłam :D
Obrazek

Obrazek

I pokażę jeszcze stare brzydale- Oreocereus celsianus i Cereus jamacaru f.monstruosa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W kaktusowy kadr weszła Aukuba japońska, ma teraz takie maleńkie kwiatuszki
Obrazek
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Basiu zacznę od tych starych brzydali jak to je nazwałaś :)
Piękne, duże z nich okazy. Opierają się, czy same stoją?
Czy to najmniejsze adenium z pierwszego zdjęcia było przycinane? Bo moje roczne jest właśnie takiego wzrostu jak Twoje i ostatnio ścięłam mu czubek, tak na próbę, czy się rozkrzewi i na razie wypuścił jedna parę listków z boku, nie wiem właśnie czy to nie za wcześnie na przycinanie?
Nowy nabytek świetny, też bym takiego chciała :) A dlaczego kaktusiarze go omijają?
Pozdrawiam :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Barbra13 napisał(a):
Kupiłam coś, co kaktusiarze omijają z daleka, taką piłkę sobie kupiłam :D
Wiem dlaczego kupiłaś - wnet będą kwiaty. :)
A sama roślina... Dojdzie do siebie, latem dużo słońca, mało wody i lżejsze podłoże sprawi, że już jesienią będzie to wersja light. :wink:

Stare nie zawsze jest piękne - można to powiedzieć o Twoim oreocereusie. Tu tylko głowa jest OK, reszta do odmłodzenia wg. mnie.
Cereus jamacaru f.monstruosa jeśli ktoś lubi takie rośliny to nawet ładny tyle że akurat ta roślina nie kwitnie a zajmuje mnóstwo miejsca. Czyli u mnie ma dwa ogromne minusy...

Aukuba japońska oraz przegląd adenium super! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dobrze wyczułaś :lol: , brzydale muszą się opierać. Co do adenium, to jeszcze żadne nie było przycinane i dlatego tak ciekawe są różnice we wzroście. Część będę przycinać, czekam na ciepło i słońce. Czy Twoje za wcześnie?- trudno mi ocenić, skoro zamiast jednego ma już dwa pędy, to chyba jest ok.
Co do piłeczki, to zobacz jaka jest ciemnozielona, ma nienaturalny kolor i kształt, strasznie "na drożdżach", ale skusiły mnie oczywiście kwiaty, jak Henio słusznie zauważył.
Heniu, zgadłeś, nie mogłam nie kupić, skoro zaraz zakwitnie. I kolor kwiatów jest niespodzianką, stawiam na różowe :D
Zgadzam się, że te moje staruchy okropnie wyglądają ;:222
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Adenium super, to ciekawe jak rośliny z tego samego siewu mogą w takich samych warunkach odmiennie rosnąć ;:173
Akuba też urocza, takie małe kwiatuszki mają swój urok :wink:
Też bym celsianusa skróciła przynajmniej o połowę, czubeczek ma całkiem ładny :wink:
Ja też stawiam na różowy kolor kwiatów piłeczki :D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Barbra13 napisał(a):
kolor kwiatów jest niespodzianką, stawiam na różowe
wisnia897 napisał(a):
też stawiam na różowy kolor kwiatów piłeczki
Niewiele ryzykujecie - Gymnocalycium baldianum (i jego hybrydy) kwitną w różnych odcieniach czerwieni. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Ale ciekawe kłujaki u ciebie mieszkają. A adenia niech rosną w siłę i kwitną wspaniale :wit
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, dziękuję, bardzo bym chciała, aby adenia kwitły wspaniale, bo na razie tylko jedno z sianych zaszczyciło mnie kwiatkami.
Heniu, zgadzam się też na czerwone, chociaż widziałam również białe, byleby tylko zakwitło, bo po to kupiłam. I nawet jeszcze nie przesadzam, żeby się nie zbuntowało. A słońca jak na złość mało.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Basiu co Ty dajesz róży pustyni że tak gna ;:333 piękność.
A reszta jakie cudeńka, kolczaste pokochałam są przecudne. ;:167
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

A mnie się podobają te stare kaktusy, mają swoje lata i przez to są cenne.
Jak oglądam Twoje adenia to za każdym razem mówię sobie że jutro kupuje nasiona i sieje. Chyba jutro tak zrobię.
Chyba że sprzedaż mi swoje któreś, na co Ci tyle.?
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”