Magnolia pięknie zakwita, moja bez jednego kwiatka musze troche poczekać na kwitnięcie.
Mój ogród na fotografii- część 9
-
leszczyna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród na fotografii- część 9
Bogusiu wiosna w pełni u ciebie ale teraz z dnia na dzień w każdym ogrodzie będzie jej więcej.
Magnolia pięknie zakwita, moja bez jednego kwiatka musze troche poczekać na kwitnięcie.

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko!witam od rana pięknymi promieniami słońca. Zapowiada się fantastyczny dzień. Cieszę się,ponieważ mam wiele do nadrobienia . U mnie wczesne tulipany już przekwitły. Wczoraj w związku z tym,ze mżyło nie miałam ochoty taplać sięw ziemi, policzyłam tulipany w pąkach ...372 szt . Sporo też nie zawiązało pąków kwiatowych.Byłam w szoku!!!
Szybko ochłonęłam
, stwierdziłam, że nie ma co się dziwić, skoro w 2014 roku wsadziłam ponad 600 cebulek / dostałam w prezencie od ogrodnika , który wymieniał cebulki w szklarniach. Mimo,że były tam pędzone , świetnie spisały się u mnie w ogrodzie. Większość jest jednej odmiany i czerwonego koloru. Ale co tam ...???
Kurczę , szkoda ze na działeczce nie popadało, roślinki byłyby rade.Pozdrawiam serdecznie! Zaraz zmykam do ogrodu, słoneczko i śpiew ptaków - zwabia mnie
Krysiu! Te magnolie na wczorajszych zdjęciach to Susan . Jedna ma ponad 10 lat , druga chyba 5.O dziwo nabyta w 2013 roku Heaven Scent kwitła jednym kwiatem już w ubiegłym roku , a w tym ma ich trochę więcej

Kurczę , szkoda ze na działeczce nie popadało, roślinki byłyby rade.Pozdrawiam serdecznie! Zaraz zmykam do ogrodu, słoneczko i śpiew ptaków - zwabia mnie
Krysiu! Te magnolie na wczorajszych zdjęciach to Susan . Jedna ma ponad 10 lat , druga chyba 5.O dziwo nabyta w 2013 roku Heaven Scent kwitła jednym kwiatem już w ubiegłym roku , a w tym ma ich trochę więcej

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Moja bez kwiatowa też Susan, po zakupie kwitła kilkoma kwiatami a w tym roku golusieńka, nie zadbałam chyba jesienią żeby zawiązała pąki.
Podkarmiłam ją w w tym sezonie ale to juz za późno na kwitnienie, może nadrobi w przyszłym.

Podkarmiłam ją w w tym sezonie ale to juz za późno na kwitnienie, może nadrobi w przyszłym.
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
- bwoj54

Krysiu! moja najstarsza Susan , nie była dokarmiana a kwitła już w pierwszym roku od posadzenia. Te młodsze dokarmiam wiosną , a na zimę opatulam agrowłókniną.
Beatko! ja jestem pogodną kobietą
, to i słońce mnie nie opuszcza
Dzisiaj u mnie cieplutko, słonecznie , z powiewem lekkiego wiaterku.
Narobiłam się już po uszy. Nie wiem za co mam się wziąć??? podkaszam trawę , impregnuję drewnochronem swoje gadżety ogrodowe , posadziłam od Krysi/ christinkrysia/ dorodne roślinki,pobawiłam się z wnusią
, ba...ugotowałam też obiad.
Teraz przerwa na obiad, kawusię , rozprostowanie kości , sprawdzenie co nowego na FO i dalej do pracy . W ogrodzie najlepiej odpoczywam , tu odnajduję wewnętrzny spokój i ładuję akumulatorki na następny dzień
Pozdrawiam cieplusio!
Beatko! ja jestem pogodną kobietą
Dzisiaj u mnie cieplutko, słonecznie , z powiewem lekkiego wiaterku.
Narobiłam się już po uszy. Nie wiem za co mam się wziąć??? podkaszam trawę , impregnuję drewnochronem swoje gadżety ogrodowe , posadziłam od Krysi/ christinkrysia/ dorodne roślinki,pobawiłam się z wnusią
Teraz przerwa na obiad, kawusię , rozprostowanie kości , sprawdzenie co nowego na FO i dalej do pracy . W ogrodzie najlepiej odpoczywam , tu odnajduję wewnętrzny spokój i ładuję akumulatorki na następny dzień
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Magnolie to ja tylko będę podziwiał u innych - u nas już nie ma miejsca na nie.
Ba! Dzisiaj wsadzaliśmy kilka kalii i ... też był problem ze znalezieniem miejsca
Ba! Dzisiaj wsadzaliśmy kilka kalii i ... też był problem ze znalezieniem miejsca
- bwoj54

Andrzeju! u mnie miejsca sporo, zatem będę zwiększała kolekcję.
Muszę poszukać odmiany o pokroju drzewa., moje 5 szt , które mam to krzewy. Jedna malutka , posadzona jesienią ubiegłego roku ma być niby drzewiastą. Miałam też szóstą sztukę, ale najprawdopodobniej przemarzła.
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Pięknie kwitnie Ci magnolia!
I słoneczko masz. U nas po południu zaczęło padać. Niewiele udało mi się w ogrodzie zrobić.
I słoneczko masz. U nas po południu zaczęło padać. Niewiele udało mi się w ogrodzie zrobić.
- bwoj54

Dorotko u mnie dzisiaj też co chwilę pada mżawka, ale jest ciepło. Magnolia na ostatnim zdjęciu jest młodziutka . Mam dwie Susan , które mają sporo kwiecia.
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Magnolia mogę podziwiać u Ciebie, bo u Mnie nie ma.
O przepraszam już mam.
Wczoraj Moja LP przytargała z B patyczek i korzonkami i dwoma listkami.
Trochę jestem sceptyczny, ale wsadziłem.
Czekam na rzekę tulipanów.
Wszystko miodzio, ale porzeczka krwista
O przepraszam już mam.
Wczoraj Moja LP przytargała z B patyczek i korzonkami i dwoma listkami.
Trochę jestem sceptyczny, ale wsadziłem.
Czekam na rzekę tulipanów.
Wszystko miodzio, ale porzeczka krwista
- Dorota71

- Kontakt:
Jurek, kupiłam dokładnie taką samą w biedronce. Może coś z tego nam jednak wyjdzie.
- bwoj54

Jurku! ja wczoraj sporo czasu spędziłam w sklepie internetowym z magnoliami. Wybrałam kilka , ale jeszcze nie zamawiałam, Nie wiem z których mam zrezygnować a wypisałam 7szt./ na pewno nie zrezygnuję z kremowej- Elizabet, Genie- kwitnie 2 razy w roku, Spectrum- bo szybko rośnie i Aleksandria. Z reszty/ 3 szt/ tym razem jestem w stanie zrezygnować , nie jestem zachłanna
Muszę porównać ceny w szkółkach w Zielonej Górze.
Takie marketowe mam 2 / białą gwiaździstą/, 3 letnia i ubiegłoroczny patyczek, z jednym listkiem.
Dorotko! wcale nie oznacza,ze gorsze bo marketowe. Cierpliwości ...na zimę jednak zalecałabym otulić.
Takie marketowe mam 2 / białą gwiaździstą/, 3 letnia i ubiegłoroczny patyczek, z jednym listkiem.
Dorotko! wcale nie oznacza,ze gorsze bo marketowe. Cierpliwości ...na zimę jednak zalecałabym otulić.
- Dorota71

- Kontakt:
Do otulania na zimę to już mam sporo drzewek. A miałam takich nie kupować. 
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Bogusia, masz rację marketowe nie znaczy że gorsze. Wszystko zależy od tego jak długo stoją w sklepie. Ze świeżej dostawy można śmiało kupować. Ja mam Aleksandrię już kilka lat, jest śliczna. Troszkę w tym roku jest opóźniona bo była latem przesadzana. Jesienią znów zakwitła i w lutym zaczęły się otwierać pąki kwiatowe. Część pąków zmarzła, ale się przyjęła, odchoruje i w przyszłym roku znów bedzie cieszyła oko.
- bwoj54

Dorotko! o tulisz jeszcze magnolię , warta tego.. za te cudowne kwiaty
Danusiu! koniecznie muszę mieć jeszcze magnolie. Bardzo chciałabym w formie drzewa/ . Te, które do tej pory posadziłam to forma krzewu,.Zamawiając odmianę Heaven Scent w opisie było napisane ,ze rośnie w formie drzewa, a na etykiecie - forma krzewiasta. Znowu wzięło mnie na magnolie i hortensje a to między innymi dlatego,ze na tak dużym areale one są widoczne z daleka
Kochani , sezon nowalijkowy u mnie rozpoczął się/ skromna foto prezentacja/
Rano niebo i ziemia były zachlapane
,po południu ukradkiem przebijało się słoneczko , po 17 świeciło intensywnie.
Poobiedni rekonesans ogrodu zaliczony , i co nieco utrwalone w kadrze.

Danusiu! koniecznie muszę mieć jeszcze magnolie. Bardzo chciałabym w formie drzewa/ . Te, które do tej pory posadziłam to forma krzewu,.Zamawiając odmianę Heaven Scent w opisie było napisane ,ze rośnie w formie drzewa, a na etykiecie - forma krzewiasta. Znowu wzięło mnie na magnolie i hortensje a to między innymi dlatego,ze na tak dużym areale one są widoczne z daleka
Kochani , sezon nowalijkowy u mnie rozpoczął się/ skromna foto prezentacja/
Rano niebo i ziemia były zachlapane
Poobiedni rekonesans ogrodu zaliczony , i co nieco utrwalone w kadrze.

- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu ale już zieloności wcinać możecie, fajnie
ja w namiocie mam jeszcze tłok, a czytałam właśnie że w tygodniu mają być przymrozki, oj nie podoba mi się to