Wszystko o pomidorach cz. 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 11

Post »

Moje pomidory siane około 15 marca. W porównaniu do ubiegłego roku rosną jak na drożdżach ;:oj
Każdego dnia widać różnicę.
Nie wiem, czy już mam przesadzać w większe doniczki, czy mam jeszcze trochę czasu?
Nie dokarmiałem niczym, dać im coś jeść?
I pewnie wypadałoby trochę je zacząć hartować, na dzień pobiegać do foliaczka?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Czy ktoś może wiedzieć. o co chodzi moim niektórym pomidorkom, którym najpierw żółkną liścienie, a później odpadają? :(:( Tak się stało moim 2 pomidorkom.
Posadziłam je 10 marca, a przepikowałam 2 kwietnia. Nie stosowałam żadnych nawozów, tylko kupioną ziemie uniwersalną.
2 dni temu podlałam rozcieńczonym biohumusem.
Jedyne. co mi przychodzi do głowy to, że mogłam za mocno je podlać. Czy takie objawy mogą być tego przyczyną?
Pomidory mam różne, po 2 gatunki każdego, ostatni tydzień u mnie było deszczowo i mało słońca :( ale nie wiem czy to ma znaczenie?
Jeden gatunek ma dość mocno fioletowe żyłki, czy to możliwe, że na tym etapie brakuje fosforu? Mam rozrobiony granulowany obornik bydlęcy, który fermentuje już 2 tygodnie. Kiedy zacząć nim podlewać?
Pozdrawiam
Marta

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Darmowe galerie allegro.pl
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

Miczu007, jestem pod wrażeniem Twoich pomidorów, moje posadzone 10 marca, a nie dorastają Twoim do... :D
Jak Ty to robisz? :) Jaki masz gatunek?
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
miczu007
100p
100p

Post »

Ja sam jestem pod wrażeniem, jakoś im podpasowało :)
A o te liścienie to myślę, nie masz się co martwić, nie są istotne, w tym momencie najważniejsze ;:3
Pomidory często je gubią, a niektórzy sami je obrywają przy ponownym pikowaniu.
Na zdjęciu te pierwsze trochę mniejsze to koktailowe czereśniowe.
A te dalej to czerwone, gruntowy Pierre, Pudliszki, i jeszcze jakiś, ale to bym musiał wyszukać opakowanie.
Reszta pomidorków na innym parapecie, później postaram się podesłać zdjęcia.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Meteser! Twoim pomidorkom oprócz niewielkiego wybiegnięcia raczej nic nie dolega. Opadanie liścieni to zjawisko normalne. Po spełnieniu swojej roli opadają.

Miczu! Wyjmij ostrożnie jedną sadzonkę z kubeczka. Jeśli korzenie przerosły glebę, to przesadź. Moje pomidory trzeci dzień wyprowadzam na spacer. Dwa dni stały niczym nie przykryte, bo było pochmurno. Dziś ostre słońce, więc okryłam włókniną.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Nie zgodzę się, że opadanie liścieni na tym etapie jest normalne. To pierwszy sygnał, że coś jest nie tak, prawdopodobnie za mokro i może za dużo nawozu w ziemi uniwersalnej dla tak małych sadzonek. Czy w pojemniczkach są otwory w dnie? Powinny być. Proponuję poczekać dłużej z następnym podlewaniem.
Ja zawsze muszę obrywać wielkie liścienie w momencie sadzenia do gruntu, nigdy same nie odpadły.
Pozdrawiam Joanna
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Podlewać dopiero wtedy jak zaczynają więdnąć. Najlepszy sposób, żeby nie przelać. To lepsze niż nauka pływania, szczególnie wtedy, kiedy temperatura jest za niska.
miczu007
100p
100p

Post »

Bryła korzeniowa moich pomidorków wygląda tak.
Mają jeszcze trochę czasu, czy przesadzać czym prędzej?
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

To raczej bryła ziemi. :) Korzeni jest mało co. Możesz poczekać.
miczu007
100p
100p

Post »

To się nawet cieszę, bo trochę mało czasu.
Dzięki
:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

Joamor pisze:Nie zgodzę się, że opadanie liścieni na tym etapie jest normalne. To pierwszy sygnał, że coś jest nie tak, prawdopodobnie za mokro i może za dużo nawozu w ziemi uniwersalnej dla tak małych sadzonek. Czy w pojemniczkach są otwory w dnie? Powinny być. Proponuję poczekać dłużej z następnym podlewaniem.
Ja zawsze muszę obrywać wielkie liścienie w momencie sadzenia do gruntu, nigdy same nie odpadły.
Mi też się wydaje, że jakoś oklapły delikatnie i nie są już takie jędrne jak tydzień temu, ale faktycznie może za dużo wody, bo zrobiłam im błotko :( teraz podleję, jak zaczną mocno tego potrzebować.
Oczywiście otworki w pojemniczkach zrobione.
Dziękuję za interwencję :)

Jeszcze mam dwa małe pytanka:
1. Kiedy pierwszy raz będą potrzebowały tej sfermentowanej gnojówki bydlęcej jako nawozu? Dopiero jak pojawią się kwiatki?
2. Czy te moje pomidorki będą potrzebowały jeszcze przepikowania do większych doniczek zanim posadzę je do ziemi po 15 maja?

Pozdrawiam
Marta
miczu007
100p
100p

Post »

A to reszta moich pomidorków:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p

Post »

Zazdraszczam miczu007 :)

A mnie jednak martwi, co im może dolegać na tym etapie :(
Zdjęcia odpadających liścieni oraz fioletowych żyłek liści.
Co to może być? Jakieś marne się robią i słabo rosną :(

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Moim zdaniem są przelane i mają za dużo nawozu. Jeszcze nie przejadły tego co było w ziemi, dostały jeszcze więcej :( Jeśli w tych pojemnikach jest 0,5 l ziemi, to nie trzeba ich już przesadzać. Rozcieńczoną gnojówką trzeba je podlać tuż przed sadzeniem na miejsce stałe. Do tego czasu sama woda z wyczuciem :)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ja mam dylemat, kupiłam ziemię i już chciałam się zabrać za pikowanie, ale okazało się, że nie mam plastikowych kubków, tylko papierowe (chociaż dla mnie to one wyglądają jak styropianowe) i teraz nie wiem, czy mogę użyć takich kawowych kubków (używał ktoś takich? :? ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”