Leśne ranczo nad wodą I.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Leśne ranczo nad wodą I.
U mnie też korony zginęły. Zresztą już kolejny raz, wiec juz nie posadzę 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Madziu ja mam podobnie...jak mnie boli głowa to bez tabletki ani rusz...
Genie można dostać w Obi? No widzisz...a u mnie nigdzie nie ma,a tego sklepu nigdy pewnie nie będzie tak jak i Ikei
Myślałam,że zamówię może w szkółce wysyłkowej Tymon,ale przesyłka droga 35 zł,no sama nie wiem
Widzę,że nie próżnujesz,Sunrise kolejna pięknotka do kolekcji...a masz może Black Tulip?
Gipsówki wszystkie trzy po zimie wylazły,lilie tez już pokazują u mnie kły
pewnie i Twoje wyjdą,ale tego nigdy nie za dużo,na różową i ja bym się skusiła
Ptaszka ozdobiłaś ? Cudne masz detale i dodatki...
Genie można dostać w Obi? No widzisz...a u mnie nigdzie nie ma,a tego sklepu nigdy pewnie nie będzie tak jak i Ikei

Myślałam,że zamówię może w szkółce wysyłkowej Tymon,ale przesyłka droga 35 zł,no sama nie wiem

Widzę,że nie próżnujesz,Sunrise kolejna pięknotka do kolekcji...a masz może Black Tulip?
Gipsówki wszystkie trzy po zimie wylazły,lilie tez już pokazują u mnie kły

Ptaszka ozdobiłaś ? Cudne masz detale i dodatki...

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Moni musiały zgnić. Bo wszystko wylazło tylko nie korona.
Aniu ptaka nie zdobiłam. Takiego kupiłam. Docelowo ma być w klatce. Ale nawet się za nią nie oglądam póki garaż nie stanie.
Ale wiesz...po nitce do kłębka. Jest ptak...musi być klatka
.
Black Tulip nie mam. Nawet się nad nią zastanawiałam. Ale w końcu na razie zrezygnowałam. Podobna jest do Genie a tą już mam. Teraz na liście jest Wild Cat. Pewnie ją zamówię - nawet przed garażem. Już się na nią uparłam i koniec.
Rzadko chodzę do OBI. Drogo tam jest. Ale wybór roślin faktycznie mają duży.
Lilie już od dobrych 2ch tygodni kły wystawiają. A te stare to nawet wcześniej się pokazały. Gipsówka sadziłam pierwszy raz. Boję się że nie wylezie bo chłodne noce były. Dlatego zakupiłam asekuracyjnie drugi zestaw. No zobaczymy czy jednak wylezie czy nie.
Chodzi mi po głowie hortensja Bobo pienna. Jak wiecie, nie mam za dużej wiedzy jeśli chodzi o hortensje. Zastanawiam się czy taka forma sprawdziłaby się u mnie. No i jaka ta Bobo jest, nie zawiesza kwiatów? Bo taka wersja pienna z głową w dół wyglądałaby tragicznie.
Aniu ptaka nie zdobiłam. Takiego kupiłam. Docelowo ma być w klatce. Ale nawet się za nią nie oglądam póki garaż nie stanie.
Ale wiesz...po nitce do kłębka. Jest ptak...musi być klatka

Black Tulip nie mam. Nawet się nad nią zastanawiałam. Ale w końcu na razie zrezygnowałam. Podobna jest do Genie a tą już mam. Teraz na liście jest Wild Cat. Pewnie ją zamówię - nawet przed garażem. Już się na nią uparłam i koniec.
Rzadko chodzę do OBI. Drogo tam jest. Ale wybór roślin faktycznie mają duży.
Lilie już od dobrych 2ch tygodni kły wystawiają. A te stare to nawet wcześniej się pokazały. Gipsówka sadziłam pierwszy raz. Boję się że nie wylezie bo chłodne noce były. Dlatego zakupiłam asekuracyjnie drugi zestaw. No zobaczymy czy jednak wylezie czy nie.
Chodzi mi po głowie hortensja Bobo pienna. Jak wiecie, nie mam za dużej wiedzy jeśli chodzi o hortensje. Zastanawiam się czy taka forma sprawdziłaby się u mnie. No i jaka ta Bobo jest, nie zawiesza kwiatów? Bo taka wersja pienna z głową w dół wyglądałaby tragicznie.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Piękna ta magnolia Sunrise
Jaką ma ona wytrzymałość na mróz.
Widzę też że masz Rogów. Też się do niej przymierzam. Chyba w końcu zamówię u Zymona, wtaz z Old Port - może masz ?
Mam pytanko co do tej Rogów. Od jak dawna ją masz i ile musiałaś czekać na kwitnienie ?
Co do Bobo, to mam wątpliwości jak ona będzie się prezentować szczepiona na kiju. Ma sztywne pędy, ale to miniaturka i wypuści krótkie pędy. Ja ma w takiej formie już od wielu lat Uniqe i jest naprawdę piękna. To takie drzewko hortensjowe

Widzę też że masz Rogów. Też się do niej przymierzam. Chyba w końcu zamówię u Zymona, wtaz z Old Port - może masz ?
Mam pytanko co do tej Rogów. Od jak dawna ją masz i ile musiałaś czekać na kwitnienie ?
Co do Bobo, to mam wątpliwości jak ona będzie się prezentować szczepiona na kiju. Ma sztywne pędy, ale to miniaturka i wypuści krótkie pędy. Ja ma w takiej formie już od wielu lat Uniqe i jest naprawdę piękna. To takie drzewko hortensjowe

-
Podobno do -25 stopni. Ale ja i tak okrywam młode magnolie i kopczykuję. Old Port mam. Liczyłam na kwitnienie teraz ale niestety.. pąki wyglądają bardziej na liściennie niż kwiatowe. Rogów i Old Port mam od zeszłego roku. Ładnie przezimowały. Rogów jest wystawiona w takim dość wietrznym miejscu. Świetnie sobie tam radzi. A pąki ma takie wielkie... na zdjęciu tego nie widać. Dzisiaj widziałam kwitnącą Rogów w sklepie. Podpędzana. Pączki małe, kwiaty brzydkie.
Co do Bobo to podobno koronka na wysokości 50 cm. Czyli całość byłaby około 100- 130 cm. Chyba bez sensu?
Co do Bobo to podobno koronka na wysokości 50 cm. Czyli całość byłaby około 100- 130 cm. Chyba bez sensu?
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Madziu, to nie mnie pocieszyłaś z tym clemkiem, zachwycam się nim od zeszłego roku i taki bardzo marzy mi się on u mnie. Niemniej dzięki za radę, poczytam jeszcze o nim ...
Tytan pracy z Ciebie, wiesz
Taka marna pogoda, a Ty tyle zdziałałaś !!! Super
Komentarzami się nie przejmuj, u mnie jest podobnie. Ja zasuwam na kolanach przez tydzień a mój eM razy wylezie z grabiami w rękach, więcej po lansuje się niż napracuje i zbiera same "ochy" i "achy" jak to wszystko u niego zadbane
Tytan pracy z Ciebie, wiesz

Komentarzami się nie przejmuj, u mnie jest podobnie. Ja zasuwam na kolanach przez tydzień a mój eM razy wylezie z grabiami w rękach, więcej po lansuje się niż napracuje i zbiera same "ochy" i "achy" jak to wszystko u niego zadbane

Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziulka
widzę,że działasz na całego, suuper!
dużo roślin znowu dosadzasz.gęstnieje ci na działce
Ta biała magnolia z różowatym dołem jest śliczna
Ja mam jedna i ta musi mi wystarczyć

widzę,że działasz na całego, suuper!
dużo roślin znowu dosadzasz.gęstnieje ci na działce

Ta biała magnolia z różowatym dołem jest śliczna

Ja mam jedna i ta musi mi wystarczyć

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Madziu. No powiem Ci , że mnie zaskoczyłaś , oczywiście pozytywnie , brawo
. Zrobiliście bardzo dużo i dobrze, że jednak pojechaliscie na działkę. Teraz jesteście do przodu. Wiosenne fotki bardzo ładne
. Ja mam sporo pielenia ale ziemia mokra i czekam aż przeschnie. Magnolia lekko przymarzla ale zakwitnie to ważne. Piękny ten kogut
. Pozdrawiam
.

-
Marlenko nie dziwię się, że Ci się Marysia podoba. Ona jest naprawdę piękna. No ale wiesz...to pierwszy Twój clemek. Obawiam się że się zrazisz jak Ci z nią nie pójdzie.
Pisałaś u Dorotki o moim gratisie. No cieszę się że właśnie taki mi wpadł. Mam u Ewy szczęście do gratisów. Zawsze wrzuca coś, co mi się strasznie podoba. A Ty masz zwykłą Iceberg czy climbing? Podobno ta druga jest dużo bardziej wytrwała. No zobaczymy.
Aniu masz teraz dwa ogrody i tylko jedna magnolia? No nieeee, dosadź jakąś koniecznie. Masz Ann o ile dobrze pamiętam, to teraz może coś jaśniejszego??
Ewelinko dasz wiarę że weekend znowu ma być deszczowy? Chyba coś albo ktoś w tym roku chce mi skutecznie pokrzyżować plany i pragnie aby robota mi nie szła.
Dzisiaj piękne słoneczko a w weekend deszcz.
Pisałaś u Dorotki o moim gratisie. No cieszę się że właśnie taki mi wpadł. Mam u Ewy szczęście do gratisów. Zawsze wrzuca coś, co mi się strasznie podoba. A Ty masz zwykłą Iceberg czy climbing? Podobno ta druga jest dużo bardziej wytrwała. No zobaczymy.
Aniu masz teraz dwa ogrody i tylko jedna magnolia? No nieeee, dosadź jakąś koniecznie. Masz Ann o ile dobrze pamiętam, to teraz może coś jaśniejszego??
Ewelinko dasz wiarę że weekend znowu ma być deszczowy? Chyba coś albo ktoś w tym roku chce mi skutecznie pokrzyżować plany i pragnie aby robota mi nie szła.
Dzisiaj piękne słoneczko a w weekend deszcz.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No tak mam na razie jedną Ann.Dobrze pamiętasz
W nowym ogrodzie posadziłam jesienią .George Henry Kern.
Ale nic nie wypuszcza. Także nie wiem, czy żyje czy nie przyjęła się .
Z czasem roślin będzie przybywać

W nowym ogrodzie posadziłam jesienią .George Henry Kern.
Ale nic nie wypuszcza. Także nie wiem, czy żyje czy nie przyjęła się .
Z czasem roślin będzie przybywać

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Ja mam na pieńku hortensję White Prim, czy jakoś tak. Kupiłam w zeszłym roku, kwiaty były sztywne. Teraz ścięłam krótko pędy i dopiero będę zbierać doświadczenia.
Myślę że jak wiosną przytniesz krótko te szczepione pędy to nie ma prawa być wiotka i wisząca.
Myślę że jak wiosną przytniesz krótko te szczepione pędy to nie ma prawa być wiotka i wisząca.
-
Aniu ja też mam George Henry Kern. W zeszłym roku kwitła, mimo że jest maleńka. A w tym chyba zmarzła. Miała okrycie ale widocznie nie poradziła sobie ze skokami z +15 do -20. Nie widzę nawet pąków kwiatowych. Bardzo mi jej żal. Bo taka dzielna była. Ale liczę, że jeszcze ruszy.
Jola w tej szkółce co planuję zamówić, to jest tylko Bobo na pniu. A raz że chodzi o pędy. No dobra, sztywne. Ale zastanawiam się, czy nie będzie kiczowato wyglądać. Bo Bobo jest niska a pień ma 50 cm. Ale teraz jak tam sobie myślę, to może i zgrabna byłaby taka kulka na pniu.
Wpadł mi właśnie pomysł do głowy czy przed rzędem kilkunastu rh nie zbierać pienne hortensje? Teraz rh są małe, ale kiedyś będą duże. Co o tym sądzisz?
W ogóle to zainspirował mnie Twój ogród i postanowiłam przerzedzić trochę swój lasek i kiedyś tworzyć coś między drzewami tak jak jest u Ciebie.
Jola w tej szkółce co planuję zamówić, to jest tylko Bobo na pniu. A raz że chodzi o pędy. No dobra, sztywne. Ale zastanawiam się, czy nie będzie kiczowato wyglądać. Bo Bobo jest niska a pień ma 50 cm. Ale teraz jak tam sobie myślę, to może i zgrabna byłaby taka kulka na pniu.
Wpadł mi właśnie pomysł do głowy czy przed rzędem kilkunastu rh nie zbierać pienne hortensje? Teraz rh są małe, ale kiedyś będą duże. Co o tym sądzisz?
W ogóle to zainspirował mnie Twój ogród i postanowiłam przerzedzić trochę swój lasek i kiedyś tworzyć coś między drzewami tak jak jest u Ciebie.
-
No to połechtałaś moją dumę
Nie wiem czy zmieszczę się do metra w drodze do domu
Ego będzie szło oddzielnie
Rh rosną niestety powoli. Zależy też jakie masz odmiany. Ja często przycinam Rh celem zagęszczenia. Tak co jakiś czas ciapię za wysoki pęd. A hortensje też rosną wysokie. Zanim rh urosną, pięć razy zmienisz aranżację ogrodu...
No i pytanie czy ta Bobo szczepiona (osobiście się nie spotkałam) czy wyprowadzona na patyk, wtedy jeszcze podrośnie, ale chyba niezbyt dużo. To takie głośne przemyślenia.
A nie myślałaś o jakiś trawach przed Rh? Inna faktura, fajnie się je razem łączy. Znasz seslerię?
A na jakim stanowisku masz Rh, u ciebie większość słońca.
Moja hortensja jest na metr albo na 120 cm, musiałabym zmierzyć.

Rh rosną niestety powoli. Zależy też jakie masz odmiany. Ja często przycinam Rh celem zagęszczenia. Tak co jakiś czas ciapię za wysoki pęd. A hortensje też rosną wysokie. Zanim rh urosną, pięć razy zmienisz aranżację ogrodu...
No i pytanie czy ta Bobo szczepiona (osobiście się nie spotkałam) czy wyprowadzona na patyk, wtedy jeszcze podrośnie, ale chyba niezbyt dużo. To takie głośne przemyślenia.
A nie myślałaś o jakiś trawach przed Rh? Inna faktura, fajnie się je razem łączy. Znasz seslerię?
A na jakim stanowisku masz Rh, u ciebie większość słońca.
Moja hortensja jest na metr albo na 120 cm, musiałabym zmierzyć.
-
No to teraz dobrze że mnie otrzeźwiłaś... napisane jest Bobo Pienna, koronka na wysokości 50 cm.
Rozepchnę te Twoje ego jeszcze bardziej - mój Em też jest zachwycony Twoim ogrodem. I ciągle mi mówi- ciekawe jak przerzedzimy ten nasz las to wszystko urośnie jak u tej Joli... .
Moje rh wszystkie mają słońce tylko od rana. Rosną pod drzewami.
Jedyną azalię Persil mam w pełnym słońcu.
O trawach myślałam wielokrotnie. Tylko te paskudy się u mnie nie chcą trzymać. Dostałam sporo traw od Ewci Mewy w zeszłym roku. Poszły do donic. No i przetrwały. A w gruncie miałam już tyle traw i przetrwał jeden Miskant. Teraz zaryzykowałam i dosadziłam dwa kolejne. Zobaczymy. O tej seslerii nie słyszałam. Ale niedawno ktoś tu na forum pytał co to. No to już wiem
.
Rozepchnę te Twoje ego jeszcze bardziej - mój Em też jest zachwycony Twoim ogrodem. I ciągle mi mówi- ciekawe jak przerzedzimy ten nasz las to wszystko urośnie jak u tej Joli... .
Moje rh wszystkie mają słońce tylko od rana. Rosną pod drzewami.
Jedyną azalię Persil mam w pełnym słońcu.
O trawach myślałam wielokrotnie. Tylko te paskudy się u mnie nie chcą trzymać. Dostałam sporo traw od Ewci Mewy w zeszłym roku. Poszły do donic. No i przetrwały. A w gruncie miałam już tyle traw i przetrwał jeden Miskant. Teraz zaryzykowałam i dosadziłam dwa kolejne. Zobaczymy. O tej seslerii nie słyszałam. Ale niedawno ktoś tu na forum pytał co to. No to już wiem

-
No to spuchłam
A miałam się odchudzać
Jeżeli napisane pienna to teoretycznie powinna być szczepiona. Widziałaś miejsce szczepienia? Ono powinno być widoczne
wrzucę ci fotkę mojej hortensji, daj znać jak obejrzysz to usunę. Zdjęcie słabe ale można sobie wyobrazić. Zauważ że pędy rosną w górę.

A jakie trawy dostałaś? U mnie najlepiej sprawdzają się trzcinniki - wcześnie ruszają, co jest super, i molinie - one nie są wysokie, nie rozłażą się, tworzą super zgrabne kępki. No i pierwszy raz mam seslerię jesienną. Na razie pięknie przezimowała.

Jeżeli napisane pienna to teoretycznie powinna być szczepiona. Widziałaś miejsce szczepienia? Ono powinno być widoczne
wrzucę ci fotkę mojej hortensji, daj znać jak obejrzysz to usunę. Zdjęcie słabe ale można sobie wyobrazić. Zauważ że pędy rosną w górę.

A jakie trawy dostałaś? U mnie najlepiej sprawdzają się trzcinniki - wcześnie ruszają, co jest super, i molinie - one nie są wysokie, nie rozłażą się, tworzą super zgrabne kępki. No i pierwszy raz mam seslerię jesienną. Na razie pięknie przezimowała.