Projekt miniaturowego świata - proszę o pomoc.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
takpoprostu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2016, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Projekt miniaturowego świata - proszę o pomoc.

Post »

Witam serdecznie, tworzę miniaturowy świat który ma zdobić nasz kominek. Dziś zrobiłem podstawę (doniczkę ala-skałę) jak na fotce poniżej, będzie jeszcze malowane.

Obrazek

Do wewnątrz tej doniczki nasypię ziemi pod same ranty by stworzyć efekt świata spoczywającego na skale. Zrobiłem na szybko projekt można zobaczyć go poniżej:

Obrazek

Lecz co ważne chciałbym by to wszystko było żywe. Żona uwielbia kwiaty więc zależy nam na tym by to żyło i można było pielęgnować.

Czy możecie poradzić co zasiać jako trawę ? Bo rozumiem zwykła trawa krótko przycięta nie da tego efektu. Może jakiś mech ? Co w tej doniczce najlepiej posiać by zrobił się taki ładny kożuch imitujący trawę .

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Projekt miniaturowego świata - proszę o pomoc.

Post »

W zastępstwie mchu możesz użyć
karmnika ościstego (Sagina subulata)
Zobacz jak to wygląda tutaj
A tu mamy wątek poświecony tej roślince
takpoprostu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Genialne wygląda pięknie ! Z tego co widzę to bardzo niski kożuszek a czy można go przycinać ? Przycięty mniej niż 1cm będzie dalej zielony ? Rozumiem że bez problemu ta roślina znosi warunki domowe ?

A przy okazji jeżeli chodzi o formowanie drzewka podobnego do Bonsai - wybraliśmy Fikusa Tępego. Może jakaś inna propozycja ?
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07

Post »

Karmnik ościsty przy tej skali Twojej struktury ciagle może być za duży - nie będziesz mieć odpowiedniej skali.

Jest pewnie też sporo mniejszych mchów rosnących w lasach ale i nawet w miastach - jednak często trudno je utrzymać w wysokiej temperaturze jaka (jak dla nich) panuje w naszych domach.

Jednak jeśli chcesz spróbować to może poszukaj w przeglądarce hasla moss wall (https://www.google.pl/search?q=moss+wal ... 8Q_AUIBigB )

tam znajdziesz kilka ciekawych zdjęć jak i przepisy jak to zrobić.

Możesz też spróbować w inną stronę - czyli mchy lub rośliny tropikalne - wbrew pozorom - łatwo je zdobyć.

Ja robiłem kiedyś długie eksperymenty na temat uprawy takich roślin (jeden ciągle trwa ale w trochę zmienionej postaci).

Ja (z powodu moich innych poza ogrodniczymi zainteresowań) skupiłem się na pomyśle emersyjnej uprawy roślin popularnie uprawianych (i łatwo dostępnych) jako akwarystyczne.

Niektóre gatunki (jak np. hemianthus callitrichoides) pozwalaja na uzyskanie bardzo dużej skali minimalizacji (są bardzo drobniutkie) - w akwarystycznych sklepach znajdziesz go pod popularną nazwą "mały heniek". Ale jest wiele innych - w tym mchów i wątrobowców.

Podam niżej jeden z przykładów.
Ta doniczka ma ok 25cm szerokości a dzięki drobnej roślinie uzyskałem zamierzony efekt - choć tutaj akurat jest i tak mocno wybujałą - przed przycinką. Kolejne zdjęcia są zaraz po bardzo mocnym przycięciu (niestety kolorki rośłiny są nieco gorsze bo odkryłem to co pod spodem ale po jakimś tygodniu znów było zieloniutkie ale nie mogę teraz znaleźć tych zdjęć).

Po przystosowaniu do warunkó emersyjnych rosło to sobie na słonecznym parapecie jak normalny kwiatek (mógłby być nawet dalej od słońca - ale akurat na takim miałem miejsce). Trzeba było pilnować wilgotności (podlewanie lub zwilżanie raz dziennie jeśli bylo bardzo sucho lub w upalne lato lekko zacienione stanowisko).

Rozwiązanie moje akurat miało tą zaletę, że mogłem spokojnie wyjechać na dłuższe wakacje i zostawić bez opieki jeśli przykryłem kloszem przeźroczystym (nawet nie trzeba było podlewać - to wystarczyło by utrzymać wilgotność).

A już idealnie było jak znalazłe małe akwarium, do którego mieściła się cała doniczka - wtedy tylko górę akwarium zakrywałem folią stretch i mogłem o tym zapomnieć nawet na kilka miesięcy.

Przed przycinką:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po przycince:

Obrazek

Obrazek

Obecnie próbuję kolejną wersję - wyrwałem całego hemianthusa i próbuję tam zadomowić jeszcze bardziej "mikro" mech. Jak do tej pory się to udawało miejscami ale zawsze skądś wybijały resztki hemianthusa i go zarastały (gdy nie dopilnowałem przerywania).

Jednak ten projekt był tylko wstępem do większego - robionego już na konstrukcji (jak twoja) tylko, że w litrażu ok 450l.

Jak chcesz to mogę na pw podesłać link do innego forum - gdzie opisałem jk to zrobić krok po kroku.

Ogólnie - temat ten jest dosyć ciekawy - ale trudno znaleźć u nas za wiele rozwiązań - jak chcesz więcej inspiracji to szukaj na japońskich stronach - tutaj myślę, że mogę podać link do filmu pokazującego jak to robią japończycy - polecam:
https://www.youtube.com/watch?v=S2CoIR8L7d0
takpoprostu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za obfity w informację post.

Zdecydowanie łatwiej szukać czegoś takiego w roślinkach akwariowych. Nie sądziłem jednak że mogą one żyć bez całkowitego zanurzenia w wodzie. Mały Heniek wygląda ciekawie - Ciekawe jak by wyglądał przystrzyżony tak to 5mm. Na twoich zdjęciach wygląda to bardzo ciekawie.. Właśnie takie kamienie chce użyć do zdobienia.

Zauważyłem na Allegro że sprzedają kubeczki o średnicy 10cm Małego Heńka. Jeżeli moja doniczka ma wymiary 55x25cm wystarczy że kupię dwa kubeczki i to się rozrośnie ? W jakim tempie ? Czy raczej muszę kupić tyle kubeczków by pokryć całość ?

Byłbym wdzięczny za link na PW jak to robiłeś :wink:
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07

Post »

Jeśli chcesz kupić małego Heńka na allegro to polecam nie z koszyczka (takiego ukorzenionego - bo to jest forma submersyjna rozmnażana wegetatywnie) tylko od razu kup sobie z kubeczka in vitro - to masz od razu emersa (akwaryści muszą to przekształcic w emersa a w Twoim przypadku już jesteś do przodu).

Wystarczy Ci spokojnie jeden kubeczek tylko absolutnie nie sadź całości.

To trzeba porozrywać na małe kawałeczki (im mniejsze tym lepiej - idealnie jakby były pojedyncze gałązki z małym korzonkiem).
Proces sadzenia jest żmudny bo wymaga dobrego podłoża (odpowiednia granulacja - na ten temat też można by kilka stron napisać conajmniej) i drobnej zakrzywionej pincetki.

Teraz to już tylko praca "chirurgiczna" - zaczynasz od jednej strony i sadzisz po takiej sadzonce, przesuwasz się o krok (na tyle mały na ile masz wprawy i zdolności manualnych - jedni robią siatkę 2x2cm i wystarczy a niektórzy potrafią obsadzić co 3-4mm).
Im gęściej tym szybciej uzyskasz rónomierny "dywan".

Z innych roślin mogę polecić eleocharis parvula (trochęgo widać na jedny ze zdjęć - taka trawka), glossostigma elatinoides, utricularia graminifolia (choć ta może być trudniejsza). Z wątrobowców - Riccardia chamedryfolia, loxogramme sp.

Co do roślin akwariowych - to najciekwasze jest to o czym wiele osób nie zdaje sobie sprawy - że tak na prawdę wiele popularnych gatunków rośnie w naturze nad wodą (lub w najlepszym wypadku są okresowo podtapiane lub zalewane) i formy emersyjne często wyglądają bardzo różnie niż ich odmiany submersyjne (dobrym przykładem jest marsilea hirsuta - miałem w obu formach i wyglądają jak dwie zupełnie inne rośliny).

Ale też niekoniecznie musisz się ograniczać do akwariowych - ja tak zasugerowałem biorąc pod uwagę swoje "skrzywienie" - na pewno znajdzie się coś innego.
takpoprostu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak więc zamówiłem Heńka - teraz szukam ładnego drzewka które da się uformować :)

Hemiantus niski( Hemianthus callitrichoides)
potoczna nazwa mały Heniek
KaRo
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”