Martagony- wymagania,warunki uprawy
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie kwestionuję wiedzy Mirzana, ale...jak mozna twierdzić, ze, cytuję: "... regale to mało ciekawa biała trąbka"?ljlj100 pisze:Mirzan, wygląda na to, że masz absolutną rację. Ale co ja tu, mała myszka, mogę dodać? Jesteś dla mnie Superekspertem i ostateczną wyrocznią w sprawach lilii. Pozdrawiam serdecznie. Bożena.

Lilium regale jest nie mniej piękna, niż inne lilie, a chyba żadna nie dorówna jej intensywnością zapachu.

- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
de gustibus non disputandum, cóż kwiestia różnorodności gustów,
l.regale jest piękna i pięknie pachnie ale są ciekawsze krzyżówki z punktu widzenia hodowcy
, o równie silnym zapachu i o olbrzymich różnobarwnych kwiatach
mnie podobają się wszystkie pachnące lilie oprócz Marco Polo 
l.regale jest piękna i pięknie pachnie ale są ciekawsze krzyżówki z punktu widzenia hodowcy

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- chatte
- Przyjaciel Forum
MariaTeresa pisze:de gustibus non disputandum, cóż kwiestia różnorodności gustów,
l.regale jest piękna i pięknie pachnie ale są ciekawsze krzyżówki z punktu widzenia hodowcy, o równie silnym zapachu i o olbrzymich różnobarwnych kwiatach
mnie podobają się wszystkie pachnące lilie oprócz Marco Polo
I tu leży pies pogrzebany! Gdyby Mirzan kwestię o lilii królewskiej poprzedził słowami "moim zdaniem" lub podobnymi, pewnie w ogóle nie zwróciłabym na nią uwagi.
Jednak na wypowiedź autorytatywną, dyskredytującą tak piękną lilię - szczególnie z ust osoby, która zdobyła tu uznanie, jako znawca lilli - musiałam zareagować, bo moje lilie by mi nie wybaczyły ;)
Dziękuję chłopaki, za uznanie dla moich "królewien"

Ja tez mam nornice, ale jakoś do lilii mi sie jeszcze nie dobrały.Widać znajdują ciekawsze od nich pozywienie

Regale to gatunek występujący w przyrodzie,a pozostałe trąbkowe są już tworem
człwieka.Nic na to nie poradzę,ze twory przyrody są bardziej prymitywne od
wyników pracy człowieka.Na wystawę do Rybnika masz blisko, obejrzyj w roku
przyszłym inne lilie i zostaw regale jako zabytek.Zresztą jest wielu kolekcjonerów
którzy zbierają same botaniczne.
Rybnik 2008

Wszystko co piszę,to jest moim zdaniem.Nie jestem żadnym ministrem, aby mógł
powiedzieć,że moim zdaniem Unia jest do d.,ale za państwową ministerską pensję,
jest zachwycająca.
człwieka.Nic na to nie poradzę,ze twory przyrody są bardziej prymitywne od
wyników pracy człowieka.Na wystawę do Rybnika masz blisko, obejrzyj w roku
przyszłym inne lilie i zostaw regale jako zabytek.Zresztą jest wielu kolekcjonerów
którzy zbierają same botaniczne.
Rybnik 2008

Wszystko co piszę,to jest moim zdaniem.Nie jestem żadnym ministrem, aby mógł
powiedzieć,że moim zdaniem Unia jest do d.,ale za państwową ministerską pensję,
jest zachwycająca.
- chatte
- Przyjaciel Forum
Byłam na tej wystawie. Większości z tych lilii nie będę miała, a nawet jak którąś uda mi sie zdobyć, to nie wyrzucę lilii królewskich.
Mamy bardzo odmienne gusty. Ja uwielbiam to co stworzyła przyroda. Nie twierdzę, ze nie zachwycam się odmianami, wyhodowanymi przez człowieka, najczęściej jednak formy pierwotne wzbudzają mój entuzjazm na równni z tymi "mutantami".
Jeżeli piszesz coś, bez podkreślenia, ze to Twoje zdanie, brzmi to jak pewnik, coś, co nie podlega dyskusji. Dlatego tylko się wtrąciłam
Mamy bardzo odmienne gusty. Ja uwielbiam to co stworzyła przyroda. Nie twierdzę, ze nie zachwycam się odmianami, wyhodowanymi przez człowieka, najczęściej jednak formy pierwotne wzbudzają mój entuzjazm na równni z tymi "mutantami".
Jeżeli piszesz coś, bez podkreślenia, ze to Twoje zdanie, brzmi to jak pewnik, coś, co nie podlega dyskusji. Dlatego tylko się wtrąciłam

Byłoby całkowicie nierozsądne wyrzucać krolewskie.Rozsądne będzie dosadzenie
odmian,dla porównania i urody,jeśli masz miejsce.Botaniczne odmiany mają swój
urok,czesto są trudne w uprawie.
Jeszcze jedna sprawa.Nie ma gwarancji,że piękna lilia królewska, nie jest
przypadkiem Olimpic hybr.czy jakimś aurelianem.Aby nie wyszło,jak kiedyś
Wałbrzychu-stary Niemiec zachwycał się emaliowanymi garnkami które dostał z faterlandu,a syn mu pokazał na dnie,made in poland.
odmian,dla porównania i urody,jeśli masz miejsce.Botaniczne odmiany mają swój
urok,czesto są trudne w uprawie.
Jeszcze jedna sprawa.Nie ma gwarancji,że piękna lilia królewska, nie jest
przypadkiem Olimpic hybr.czy jakimś aurelianem.Aby nie wyszło,jak kiedyś
Wałbrzychu-stary Niemiec zachwycał się emaliowanymi garnkami które dostał z faterlandu,a syn mu pokazał na dnie,made in poland.
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43