Pomidory pod folią cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3

Post »

Jeśli w nocy pomidory będą dogrzewane, można sadzić i nie jest to kwestia odwagi, roślinom nie ma prawa się nic stać :)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wierzba75 pisze:Zależy, jaka moc farelki i jaka wielkość szklarni.
Ja sadzę zwykle po weekendzie majowym, a mimo tego są dni, gdy grzeję dwoma farelkami, a temperatura w nocy, gdy na dworze jest w okolicach zera, wynosi tylko ok 3-4 st C :?
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obniż sufit :wit
mk1a
100p
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Kontakt:

Post »

Dokładnie.
Nieważne, czym i jak mocnym grzejesz, tylko co, a w tym przypadku, ile metrów sześciennych powietrza podgrzewasz.
Im mniej, tym mniejsze straty.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

Moim zdaniem koszty ogrzewania termowentylatorem i farelką nie będą porównywalne.
Grzejąc farelką ciepło unosi się do góry, termowentylatorem możemy ukierunkować powiew ciepłego powietrza na rośliny bądź w linii ścieżki, oczywiście to ciepło też zaraz później uniesie się do góry. Jednak w tym przypadku ważniejsza jest temperatura przy gruncie, a nie na górze tunelu.

Można by przemyśleć zakup farelki, ale olejowej, gdzie grzałka ogrzewa znajdujący się w grzejniku olej, i to olej oddaje ciepło do tunelu foliowego, mniejsze straty i mniejsza bezwładność - chyba? A co za tym idzie, mniejszy koszt energii elektrycznej.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

marcinbb pisze: Można by przemyśleć zakup farelki ale olejowej gdzie grzałka ogrzewa znajdujący się w grzejniku olej i to olej oddaje ciepło do tunelu foliowego, mniejsze straty i mniejsza bezwładność - chyba? A co za tym idzie mniejszy koszt energii elektrycznej.
Taki grzejnik ogrzewa w inny sposób, w mniejszym stopniu nagrzewa powietrze (jak to robią termowentylatory) w większym promieniuje i nagrzewa przedmioty stałe, to chyba dobre do domu, gdzie masz ściany podłogę, meble, ale chyba nie do tunelu ;:185 Może ktoś ma sprawdzone i jednak Ci doradzi takie rozwiązanie, ale tak na logikę jakby trochę chybione.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

marcinbb pisze:Moim zdaniem koszty ogrzewania termowentylatorem i farelką nie będą porównywalne.
Grzejąc farelką ciepło unosi się do góry, termowentylatorem możemy ukierunkować powiew ciepłego powietrza na rośliny bądź w linii ścieżki, oczywiście to ciepło też zaraz później uniesie się do góry.
Szczerze mówiąc to farelka jest właśnie termowentylatorem, więc nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź .
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie farelka = zwykły grzejnik bez elementów ruchomych tj. wiatraki/wentylatory, itd.
A termowentylator, jak sama nazwa wskazuje, zawiera wentylator.

Aguss85, a jakie elementy stałe chciała byś nagrzać w tunelu foliowym? Metalowe rurki, jeśli takie są w tunelu, czy może kilka ton ziemi - ale w tym przypadku ogrzewanie podłogowe, ale nie grzejnik elektryczny, pomidorom to lotto czy do tunelu wrzucisz kilka wiader gorących cegieł, które tak czy siak, grzeją powietrze, czy termowentylator który grzeje powietrze.
Dla mnie temat jest jasny, muszę grzać prądem, a czy to grzejnik elektryczny czy termowentylator, nie ma absolutnie żadnego znaczenia. I jedno i drugie mam gdzieś w gospodarczym. Może jak rozłożę tunel, zrobię testa wsadzając jedno i drugie urządzenie, podłączając pod miernik energii elektrycznej, ale oczywiście temperatura zewnętrzna może być różna.

Jeszcze jeden pomysł wpadł mi do głowy, za dnia nagrzać 120 l beczkę do podlewania (grzałką 2 kW) , aby w nocy oddawała ciepło (oczywiście ją przykryć, aby nie było mowy o parowaniu. Pomidory można później podlać ciepłą wodą :)
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

marcinbb pisze: Aguss85 a jakie elementy stałe chciała byś nagrzać w tunelu foliowym? Metalowe rurki, jeśli takie są w tunelu, czy może kilka ton ziemi - ale w tym przypadku ogrzewanie podłogowe, ale nie grzejnik elektryczny, pomidorom to lotto czy do tunelu wrzucisz kilka wiader gorących cegieł, które tak czy siak grzeją powietrze, czy termowentylator który grzeje powietrze.
Właśnie w tunelu nie bardzo jest co tak nagrzać. Dlatego mi się wydawało że to gorszy pomysł, niż termowentylator, ale jak masz możliwość posprawdzać i wybrać najlepszy sposób, to daj znać jaki będzie wynik ;:108 Powodzenia w uprawie :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Tak czy siak, ja poczekam jeszcze trochę, bo i tak są za małe do sadzenia, a gdyby miały mi stanąć ze wzrostem z powodu za niskiej temp., to wolę te paręnaście dni zaczekać .
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Awatar użytkownika
malowanalala
100p
100p
Od: 5 lut 2016, o 19:50

Post »

Polecam promiennik podczerwieni powieszony pod sufitem i skierowany w stronę gruntu.
W ogóle nie ogrzewa powietrza, tylko przedmioty - czyli w szklarni grunt i rośliny.
Powietrze jest dla promiennika przeźroczyste.
Koszt eksploatacji kilka razy mniejszy niż farelki, czy też nagrzewnicy.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Moje siane 14.03, pikowane 30.03. Marne, ale moja wina ;:224 . Parę nocy spędziły w tunelu ;:131 . Dziś już nocują w domu.

31.03.
Obrazek

09.04.
Obrazek
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malowanalala pisze:Polecam promiennik podczerwieni powieszony pod sufitem i skierowany w stronę gruntu.
W ogóle nie ogrzewa powietrza, tylko przedmioty - czyli w szklarni grunt i rośliny.
Powietrze jest dla promiennika przeźroczyste.
Koszt eksploatacji kilka razy mniejszy niż farelki, czy też nagrzewnicy.
Znam lepsze pomysły niż wydanie 800 PLN za promiennik podczerwieni o mocy 500 W.
kokoryczka007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2016, o 10:26

Post »

A ja mam tunel z rurami. Palę w piecu gałęziami z przycinki i w ten sposób mam podwójną korzyść :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”