Jest już wiosna!
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jest już wiosna!
Jadziu ale będzie maluśka
bo go rozsadzałam. Jednak szybko się rozrośnie 
-
justysia138
- 50p

- Od: 19 wrz 2015, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Marysiu. Czytam że pracujesz pełna parą w ogrodzie i widać efekty.
Mam pytanie czy Ty ściągasz folie z tunelu na zimę?
Może pomożesz mi rozpoznać co to rośnie kwiaty czy chwasty?

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.
Mam pytanie czy Ty ściągasz folie z tunelu na zimę?
Może pomożesz mi rozpoznać co to rośnie kwiaty czy chwasty?

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.
Pozdrawiam Justyna
Marysiu dziękuję
Masz rację.......może mój mąż też się kiedyś usamodzielni-oby nie za bardzo.
A jak pomidorki?
Mi wszystkie od Ciebie pięknie wykiełkowały...nawet Polcie. Malinówka ta pyszna jest gruba jak małe drzewko.
Amerykanki też pięknie rosną, będzie ciekawy sezon.
Masz rację.......może mój mąż też się kiedyś usamodzielni-oby nie za bardzo.
A jak pomidorki?
Mi wszystkie od Ciebie pięknie wykiełkowały...nawet Polcie. Malinówka ta pyszna jest gruba jak małe drzewko.
Amerykanki też pięknie rosną, będzie ciekawy sezon.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,świetnie wygląda ten różeniec górski,przydał by się na moją kaskadę
,pogoda była u mnie super ,ale ja oczywiście musiałam wyjechać
,robota się piętrzy ,chyba nigdy nie doprowadzę mojego ogrodu do porządku ,dzisiaj przyjechały następne rośliny ,i miedzy innymi Kalmie ,uwielbiam te krzewy zupełnie bezproblemowe i cudownie kwitnące,mam swoje stare 2 szt i nawet mogę dać ci sadzoneczkę ,a na następny rok zamówię sobie jeszcze inne ,pozdrawiam i pięknych snów o wymarzonym ogrodzie 
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Wiesz Marysiu i ja dziś stwierdziłam, skoro nie pracuję, to powinnam mieć dużo czasu wolnego dla siebie, dla ogrodu, a ja ciągle gdzieś gnam, no i za chwilę wyruszam
ale Tobie miłego dnia, nie przemęczaj się 
- Maska

- Kontakt:
Witam z podlanego ogrodu, aż miło patrzeć !
Justysiu nie zdejmuję folii z tunelu, bo jak mi panowie wykonali tunel łącznie z perfekcyjnie naciągniętą folią tak stoi do dzisiaj i dopiero za rok zmienię folię
Z roślinami kiepsko może inni pomogą
na moje kiepskie oko na II zdj. może być rudbekia, a na przedostatnim floks. Nie usuwaj, bo na to zawsze jest czas
Elu M usamodzielnił się na tyle ile trzeba
Nie wiem jak to zrobiłaś ale ani malinówka ani Polcie nie wykiełkowały
cóż to Twoja pomidorowa łapka! Pierwszy rzut siewu pomidorów to była klęska i jeszcze nigdy nie miałam takiej masakry. Posiałam drugi raz kupując ziemią zwykła tam gdzie zawsze (Polan) i dopiero wszystko ładnie wzeszło, ale jest dopiero do pikowania. Gdzieś nawet pisałam u Ciebie, a potem już przestałam się w ogóle odzywać bo nie było się czym chwalić
Cieszę się że wypróbujesz nowości i liczę że będzie warto zbierać z nich nasiona
Martusiu różeniec będziesz miała, a na kalmię już się cieszę
Zapisujesz gdzieś te nasze chciejstwa swoje lub moje?
ogród świetnie podlany więc chociaż nie ma słońca spróbuje coś podziałać chyba że M wyciągnie mnie do Krakowa
Pisałaś że sobota niedziela Twoja więc ciesz się ogrodem i zatrać się w nim na weekend
Iwonko nie wystarczy nie pracować trzeba mieć spokojną głowę i jako takie zdrowie, więc jeszcze trochę i dojdziesz do tego czego z serca Ci życzę
Dzięki i postaram się pamiętać
Dobrego piątku!
Justysiu nie zdejmuję folii z tunelu, bo jak mi panowie wykonali tunel łącznie z perfekcyjnie naciągniętą folią tak stoi do dzisiaj i dopiero za rok zmienię folię
Z roślinami kiepsko może inni pomogą
Elu M usamodzielnił się na tyle ile trzeba
Martusiu różeniec będziesz miała, a na kalmię już się cieszę
Pisałaś że sobota niedziela Twoja więc ciesz się ogrodem i zatrać się w nim na weekend
Iwonko nie wystarczy nie pracować trzeba mieć spokojną głowę i jako takie zdrowie, więc jeszcze trochę i dojdziesz do tego czego z serca Ci życzę
Dobrego piątku!
- Maska

- Kontakt:
Dla Iwonki o siewach, o których pisałam u Ciebie !
Agatko wybacz cytowanie u mnie ale chciałam żeby nie zginęło, bo już zapomniałam gdzie pisałaś i przekopałam swój i Twój wątek
Posiałam w kilku pojemnikach w marcu czyli trochę późno, ale większość wykiełkowała i koniecznie muszę wypróbować metodę za rok!
Agatko wybacz cytowanie u mnie ale chciałam żeby nie zginęło, bo już zapomniałam gdzie pisałaś i przekopałam swój i Twój wątek
carterka pisze:Marysiu nie dokładnie, ale opisałam tą metodę u mnie http://blogroom61.blogspot.com/2016/03/ ... iewie.html
Ale powiem Ci, że nie pisałam szczegółowej instrukcji, bo nauczyłam się tej metody z innej strony i przekierowuję na nią
http://www.agardenforthehouse.com/2010/ ... owing-101/
tu jest krok po kroczku, co prawda po angielsku, ale nawet jak ktoś nie zna, to tyle zdjęć, że łatwo się połapać
http://www.agardenforthehouse.com/2012/ ... -and-when/
a tu jest lista kwiatów i warzyw, które pan wysiewa i kiedy. Tylko on mieszka w strefie 5b, więc my możemy wszystko przesunąć spokojnie o miesiąc
W razie co to chętnie odpowiem, lub przetłumaczę co będę umieć ;)
Szybka jesteś
Jeden miesiąc jeden wątek
Zaglądam i podziwiam.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
- krystyna2201
- 500p

- Od: 9 lut 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu zaglądam od czasu do czasu do twojego ogrodu i jestem pod wielki wrażeniem,jak bardzo jesteś zaangażowana w ogród. Roślinki cię kochają a ty je i to jest piękne.
Fajnie napisałaś że nie tylko trzeba nie pracować ale jeszcze trzeba mieć spokojną głowę żeby mieć dużo czasu.
Ja niestety nie mam spokojnej głowy i coś mi się zdaje że jeszcze długo mieć nie będę
/nie wiem czy to śmieszne/
Tak jakoś ładnie pisałaś o siewach że postanowiłam w tym roku za namową M posiać do tunelu trochę pomidorów,W tamtym roku te kupne szału nie zdziałały.Słabo rosły a jeszcze słabiej owocowały.Posiałam na próbę 3 rodzaje w tym koktajlowe bo bardzo je uwielbiam prosto z krzaczka.
Fajnie napisałaś że nie tylko trzeba nie pracować ale jeszcze trzeba mieć spokojną głowę żeby mieć dużo czasu.
Ja niestety nie mam spokojnej głowy i coś mi się zdaje że jeszcze długo mieć nie będę
Tak jakoś ładnie pisałaś o siewach że postanowiłam w tym roku za namową M posiać do tunelu trochę pomidorów,W tamtym roku te kupne szału nie zdziałały.Słabo rosły a jeszcze słabiej owocowały.Posiałam na próbę 3 rodzaje w tym koktajlowe bo bardzo je uwielbiam prosto z krzaczka.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Marysiu ja wolę malutkie rośliny, bo lepiej się przyjmują . Po wczorajszym deszczu rankiem poszłam na obchód i było tych oślizłych stworów około mnóstwo .Zbierałam do doniczki ,a potem wyrzuciłam w odludne miejsce i zapowiedziałam ,ze jeśli znów sie pojawią będzie totalne unicestwienie
Ciekawe czy poskutkuje 
- carterka
- 500p

- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Marysiu . A o mąkę spytaj koniecznie, ale skoro im przywiózł do domu, to pewnie więcej jej trzeba wziąć....ale to dałoby się zrobić, w końcu można namówić sąsiadów, żeby wzięli ze mną ;D
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
- Lusia 57
- 1000p

- Od: 8 sty 2011, o 13:42
Witaj Marysiu, spróbuje rozpoznać roślinki Justysi. Pierwsze zdjęcie to może być wiesiołek, drugie rudbekia, na trzecim nie rozpoznałam, czwarte to marcinek a piata roślinka ma ładne listki ale niestety też nie wiem co to jest.
Zaglądam do Ciebie dość systematycznie, uważnie śledzę Twoje poczynania i podglądam Twój wiosenny ogród. Pozdrawiam serdecznie z wiosennego Wybrzeża.
Zaglądam do Ciebie dość systematycznie, uważnie śledzę Twoje poczynania i podglądam Twój wiosenny ogród. Pozdrawiam serdecznie z wiosennego Wybrzeża.
-
Babciabenia

- Od: 10 maja 2012, o 19:16
piąta roślinka to chyba barwinek pnący albo kopytnik?
- Maska

- Kontakt:
Justynko rzadko zaglądasz a ja jestem tu codziennie, zresztą nie tylko ja
Krysiu bardzo mi miło że odwiedzasz mój wiejski ogród
Jestem rzeczywiście zaangażowana, ale to wynika z charakteru że jak już za coś się biorę to z pełnym zaangażowaniem
Ty masz teraz zajęcie przy Wojtusiu a z tego co pisałaś opieka nad wnukami się przedłuży
Jednak zajmujesz się ogrodem, roślinami na tyle na ile pozwalają Ci zajęcia.
Pomidory sieję od dawna, bo kiedyś kupiłam sadzonki i nie byłam zadowolona. Wybór sadzone pomidorów kiedyś a dzisiaj nie ma porównania. Tym bardziej że sieję dużo różnych odmian
W ogóle nie kupuję pomidorów w ciągu roku, bo mi nie smakują
Jadziu podziwiam, bo ja nie darowałabym życie tym paskudom
No to będziesz miała 2 żywokosty i złoć
Agatko jutro wieczorem córka mnie odwiedzi to przepytam ją o mąkę
Tak, trzeba było zamówić więcej i zamawiałam razem z nimi więc chyba nie było jakoś bardzo dużo
Lusiu właśnie wczoraj myślałam że jakiś czas się nie odzywasz i proszę wywołałam Cię
Myślałam o wiesiołku ale zasugerowałam się inną odmianą a to może jest missouryjski
Faktycznie nie floks tylko michałek, a ostatni liść nie wiadomo jaki jest duży bo liść trochę przypomina bergenię. Pozdrawiam Cię serdecznie
i jeszcze mi brakuje Irminki, bo w ogóle się nie odzywa
Bożenko coś nie widzę barwinka a kopytnika chyba też nie
Elu nawet nie wiesz jak się cieszę bo martwiłam się, że posłałam nasiona nic nie warte. Jeżeli jeszcze znajdziesz w nich poszukiwaną malinówkę to będzie to dla Ciebie nagroda za zaangażowanie w uprawę pomidorów. Roślinki godne Ciebie Elu
Krysiu bardzo mi miło że odwiedzasz mój wiejski ogród
Pomidory sieję od dawna, bo kiedyś kupiłam sadzonki i nie byłam zadowolona. Wybór sadzone pomidorów kiedyś a dzisiaj nie ma porównania. Tym bardziej że sieję dużo różnych odmian
Jadziu podziwiam, bo ja nie darowałabym życie tym paskudom
Agatko jutro wieczorem córka mnie odwiedzi to przepytam ją o mąkę
Lusiu właśnie wczoraj myślałam że jakiś czas się nie odzywasz i proszę wywołałam Cię
Bożenko coś nie widzę barwinka a kopytnika chyba też nie
Elu nawet nie wiesz jak się cieszę bo martwiłam się, że posłałam nasiona nic nie warte. Jeżeli jeszcze znajdziesz w nich poszukiwaną malinówkę to będzie to dla Ciebie nagroda za zaangażowanie w uprawę pomidorów. Roślinki godne Ciebie Elu