Porównując z fotografiami powyżej z "Sad przy domu", moja brzoskwinia jest jakaś krzywa, za krótko przycięłam przewodnik?
Nie wiem dlaczego uważasz, że przewodnik jest zepsuty.
Tylko że po gałęziach drugiego piętra zostały tylko kikuty (oznaczone na czerwono). Jeszcze wyżej jest zeszłoroczny przewodnik i boczne gałęzie piętra "trzeciego". Czy piętro drugie wyrośnie jeszcze raz z jakichś paków uśpionych?ewacampanula pisze:Nie wiem dlaczego uważasz, że przewodnik jest zepsuty.![]()
![]()
Na twojej brzoskwini widzę pierwsze piętro gałęzi. Oznaczyłeś je jako 1, 2, 3 i 4. Każda z gałęzi wyrasta z przewodnika w odległości około 10 cm od siebie. I one właśnie składają się na pierwsze piętro. Potem jest dosyć ładny przewodnik, oznaczony przez ciebie kolorem czerwonym, który chcesz usunąć. Lepiej tego nie robić. Powinieneś go po prostu skrócić tzn. uciąć (0,5 - 1 cm nad oczkiem) na wysokości około 60 - 70 cm powyżej najwyżej rosnącej gałęzi pierwszego piętra (chyba nr 4). Wtedy kolejne gałęzie pojawią się około 10 - 20 cm poniżej miejsca przycięcia przewodnika. Stworzą one drugie piętro. Z oczka na samej górze wyrośnie również pęd, który należy formować (pionizować) na przewodnik. W kolejnych latach można tak stworzyć trzecie piętro gałęzi.
To tyle teorii.
Z praktyką u mnie trochę gorzej, bo jak mówiłam dopiero się uczę. Sposób wyżej opisany działa na innych drzewkach owocowych. Brzoskwinię mam od niedawna i sama ją próbuję opanować.