Mam nadzieję zrobić OGRÓD MARZEŃ.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
janinka-n
200p
200p
Od: 20 lut 2013, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mam nadzieję zrobić OGRÓD MARZEŃ.

Post »

Madziu ,od domu do działki mamy 110 km.Mieści się ona za Pułtuskiem ,kierunek Różan.Nie jest tak daleko,chociaż na początku czasami 3,5 godziny jechaliśmy
w jedną stronę ,to był koszmar.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Janeczko, miło mi, że zainspirowałam Cię do podzielenia się z nami Twoją fotogalerią powstawania Waszego cudownego miejsca na ziemi ;:80 Pracy włożyliście z mężem masę, aż trudno uwierzyć, że kiedyś taki mieliście "surowy" teren"
Chylę czoło przed Waszym wkładem pracy ;:180 , tak pięknie Wam wszystko porosło, stworzyliście śliczną działeczkę z fajnym domkiem , brawo ! ;:63

Janeczko, tyle odmian pomidorków ? ;:oj szok ! A zbiory z jednego dnia - smakowite ;:224
Co to się będzie działo w tym sezonie :tan
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
janinka-n
200p
200p

Post »

Witaj Asiu.Pomidorów już nazbierałam ponad 33 odmiany,parę odmian papryk ,no i dochodzą i arbuzy i melony.Mam zamiar nawet pobawić się w szczepienie
ogórków ,melonów i arbuza na dyni.Plany mam szerokie,zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. :;230 Miło mi ,że podoba Ci się to nasze królestwo.Roślinek mam trochę na nowy sezon,ale bardziej idę w rolnictwo w tym roku.W domu pomału ,już zaczynam mały ogródek.Rozsady papryki i pomidorków rozpocznę po 15 marca.Aby do wiosny.Wsadziłam cebulki Liatry i Frezji ,tak na dobry początek.

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Wow, no to chylę czoła i przestaję narzekać na swoje 80 km.. No dobra, nie przestanę. Ale naprawdę podziwiam, że tak wygląda Wasza działeczka przy takiej odległości. ;:180
janinka-n
200p
200p

Post »

Madziu ,teraz to nie ma już problemu ,bo spędzam na działce bardzo dużo czasu ,ponieważ od 4 lat nie pracuję zawodowo.W sumie od końca marca pakuję swoje
zabawki i jadę z moją najlepszą przyjaciółką na cały sezon.

Obrazek

Mam dużo czasu na ogród ,dlatego robi się taki kolorowy i piękny.Uczę się ogrodnictwa od podstaw.Czytam ,podpatruję i stosuję wspaniałe naturalne mikstury
u siebie. Staram się nie używać chemii ,a jak ktoś na forum określił szamańskie sposoby ochrony roślin. :;230 .
Fajnie jest ,jak przechodzący ludzie ,ostro zapuszczają do nas żurawia,jak się to mówi i podziwiają ogród.W tym roku ,postanowiłam zaszaleć z warzywkami.
Zamiast kwiatków ,będą ostre i słodkie papryki w różnych kolorach ,oraz kolorowe ,od białych do czarnych pomidorów.Różne wielkości ,smaki i rodzaje .
A co mi tam.Jak nie spróbuję i się sama nie przekonam ,trudno byłoby komuś uwierzyć.Mamy sporo przepisów i rad ,jak zdrowo prowadzić uprawy,to skupuję
składniki ,będę robić miksturki ,rozmawiać z roślinkami i będzie super.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janinko, zazdroszczę Ci mieć tak dużo czasu na działeczkę ;:111 to i ogród wyglada pięknie ! Miłe to, że sąsiedzi zaglądają i podizwiają ogrom pracy, jaką włożyliście razem z mężem. Psiak słodki, niezłą ma grzywkę , wymiziaj go ode mnie ;:168
Janinko, a jakieś nowe nasadzenia się szykują w tym sezonie ?
janinka-n
200p
200p

Post »

Witaj Asiu .Kwiatów już sporo na wysiewałam ,ale to bardziej jednoroczne (oczywiście jak uda mi się je wyhodować :roll: ).Jak pisałam wcześniej ,
nastawiam się na warzywka.Pewnie róż trochę dojdzie ,ale nie szaleję z odmianami ,raczej kupuję co wpadnie w rękę .Powiem Ci w sekrecie ,że
zaszalałam z pomidorkami i paprykami i na to się głównie nastawiam.Oczywiście ogórki ,dynie i cukinie obowiązkowo,a do tego będę próbowała arbuzy i melony.
Już w myślach planuję ,gdzie to wszystko posadzić .Relacje będę robiła na bieżąco .Jutro zamieszczę trochę zdjęć z moich upraw.Strasznie ten ogród
człowieka ciągnie . Którejś nocy śniły mi się truskawki ,bo posadziłam ,zakupione w markecie sadzonki.Mam jednak przeczucie ,że nic z nich nie będzie.
Kupiłam nasiona gigantycznej truskawki i będę próbowała sama je od podstaw uprawiać.Uwielbiam je i mam nadzieję ,że dochowam się giganta. :tan
A sunię na pewno wymiziam ,bo z niej jest straszna pieszczocha.
Pozdrawiam Ciebie Asiu serdecznie.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo, to super ! Pisałaś o pomidorkach, pamiętam. Wiesz, przy warzywkach to tylko trzeba być na miejscu, woda czyni cuda :wink: i wtedy wszystko rośnie. A te cukinie itp. to masz już posadzone ? Pytam, bo mimo, że nie jestem tak na działce jak Ty, to jednak kupiłam nasionka cukini, dyni, kabaczków... Posadzic to już do doniczki w domu ?
janinka-n
200p
200p

Post »

Asiu ,chyba jeszcze na dynie i cukinie za wcześnie.One szybko rosną i powyciągają się za mocno.Ja myślę ,że ich rozsadę będę robiła pod koniec kwietnia.One nie
mogą być za duże do wysadzania ,bo ciężko się wtedy przyjmują.W połowie marca wysiewa się papryki i pomidorki .
janinka-n
200p
200p

Post »

Zgodnie z obietnicą ,wstawiam zdjęcia moich rozsad .Na razie wykiełkowało niewiele nasion .Najbardziej cieszy mnie Pelargonia i Bazylia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec ,dla porównania ,Liatra i Frezje.

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ale zaszalałaś nasionkowo. Jestem pod wrażeniem. Ja dopiero przekopałam ogródek. Przy następnej wizycie zleję Rosahumusem. Zastanawiam się, czy nie rozsypać trochę kupnej ziemi. Czy może poczekać aż Rosahumus zrobi swoje i ulepszy ziemię za jakiś czas? Co radzisz?
janinka-n
200p
200p

Post »

Madziu ,ja dosypuję kupną ziemię do każdej sadzonej rośliny.Moja działkowa jest bardzo uboga i w całości same piachy .Gleba dobra dla iglaczków.
Zakładając rabaty ,robiąc warzywniak ,czy sadząc truskawki ,zasilam obornikami i sypię czarną ziemię ,dlatego wszystko na naszych nieużytkach rośnie
i plonuje.Nie sypię ziemi na trawniki ,bo trzeba byłoby parę ciężarówek zakupić ,ale daję przy nasadzeniach dobrej i odpowiedniej ziemi ,dla danego gatunku
roślin.A co do wysiewania i rozsady ,to pokazałam na zdjęciach może 1/20 tego ,co wysiałam. :;230 ,reszta czeka na kiełkowanie,no i główne sianie
pomidorków po 15 marca.Jeszcze parę rodzai ziół.Zobaczymy jak uda mi się w tym roku ta moja rozsada.
janinka-n
200p
200p

Post »

Witam w niedzielny poranek.Całkowicie uzależniłam się od tego ogrodnictwa .Od rana muszę porozmawiać z moimi maluszkami ( a jest ich coraz więcej). :;230

Obrazek
Obrazek

Posadziłam już ,papryki,pomidorki,różnego rodzaju kwiatki i wciąż mam chęć sadzenia dalej,Bardzo dobrze ,że nie można na razie siać dyń,cukinii i ogórków,
bo ani nie mam już miejsca i na pewno będzie kłopot z przetransportowaniem mnie z sunią na działkę ,z taką ilością sadzonek.
Jak mówią jednak ,od przybytku głowa nie boli ,nie ma się więc co martwić na zapas.Przyznam się wam w sekrecie ,że trochę nasionek zmarnowałam ,
ale bez prób i błędów ,człowiek nic nie osiągnie,a nauczyć się może .Wiosenka idzie do nas żwawo .Ja już pomalutku skupuję nawozy,odżywki i składniki
na naturalną ochronę moich roślinek.Oczywiście ,stosować będę sprawdzone preparaty OW I HT ,HB.oraz gnojówki do zasilania roślin.
Dokumentację będę robiła sumiennie i dzieliła się moim doświadczeniem ,którego wciąż nabywam.
Miłego dnia życzę i dużo ;:3 poproszę dla moich maluszków.
janinka-n
200p
200p

Post »

Cześć Beatko.Prawdę mówiąc zaszalałam i szaleję dalej. :tan .
Foliaka na razie nie posiadam,może z czasem o nim pomyślę ,a pomidorki i papryki będą w gruncie.Pewnie część sadzonek do maja odpadnie a resztę
zamiast kwiatków będę wsadzała gdzie się da.Liczę na wspaniałe lato i wielkie uprawy .Zobaczymy co z tych planów wyjdzie .
janinka-n
200p
200p

Post »

Witam bardzo serdecznie w piękną słoneczną sobotę.Po pierwsze ,bardzo jestem szczęśliwa,bo widzę ,że jednak ktoś do mnie zagląda .
Mam 20000, wejść do mojego ogrodu. Super . :tan ;:138 .Walczę ostro z moimi roślinkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na moje usprawiedliwienie ,że tak mało tu bywam ,jest praca ,którą włożyłam w moje roślinki.Ten rok przeznaczam na ogród warzywny.
Moje maleństwa już rozsadzone ,czekają na transport na działkę .Myślę ,że tydzień ,dwa,będziemy się pakować i ruszać w drogę.
Wysiałam w tym roku ;
pomidorki
papryki
pelargonie
dalie
lewkonie
astry.
Zamierzam uprawiać jeszcze ;ogórki,dynie ,cukinie,melony i arbuzy.
Ups.
Teraz ,jak to zapisałam czarno na białym ,to widzę przed sobą ogrom pracy,ale co tam ,dam radę .Strasznie mnie już ciągnie na działkę ,
dlatego tak szaleję z uprawami i rozsadami. Zaopatrzyłam się nawet w dynię figolistną ,bo mam zamiar szczepić ogórki ,melony i arbuzy na owej dyni.
Jak to mówią ,jak nie spróbujesz ,to się nie nauczysz,ale to w póżniejszym terminie.No i zapomniałam o tykwie.Kupiłam dwa rodzaje i też będę sadzić.
No to tyle na razie o moich planach .Relacje będą na bieżąco z działki.Serdecznie zapraszam do odwiedzania mojego ogrodu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”