Ja naprawdę odkąd mieszkam na wsi (8 rok) z przerażeniem patrzę jak rolnicy robią na wszystko opryski i jak często,nie przestrzegając karencji , czy godzin w których nie ma oblotu pszczół . A potem dziwimy się że tyle ludzi ma raka .

Zdecydowanie tak!Budda pisze:Może to czyjeś dzieci?Ubijać je?Siedzą głęboko w ziemi.

Orientuje się ktoś może co to i jak to zwalczyć? Czy dołki, w których to znalazłam (po wyciągnięciu z nich żurawek) trzeba jakoś "zdezynfekować" przed posadzeniem kolejnych? Te wyciągnięte, z mieszkańcami w korzeniach, spaliłam, ale nie wiem czy to w ogóle groźne i czy może się jakoś roznieść. Z góry dziękuję za pomoc
 Orientuje się ktoś może co to i jak to zwalczyć? Czy dołki, w których to znalazłam (po wyciągnięciu z nich żurawek) trzeba jakoś "zdezynfekować" przed posadzeniem kolejnych? Te wyciągnięte, z mieszkańcami w korzeniach, spaliłam, ale nie wiem czy to w ogóle groźne i czy może się jakoś roznieść. Z góry dziękuję za pomoc 

Zrobię tak jak piszesz annodomini. Mam nadzieję, że się "nie rozlazło" po ogrodzie.
 Zrobię tak jak piszesz annodomini. Mam nadzieję, że się "nie rozlazło" po ogrodzie.

http://gruparolnik.pl/pdf/Dursban%20480%20EC.pdfZezwolenie MRiRW Nr R - 58/2012 z dnia 20.03.2012 r.
Szkodliwy Niebezpieczny dla środowiska
3. OKRES OD OSTATNIEGO ZASTOSOWANIA ŚRODKA DO DNIA ZBIORU
ROŚLINY UPRAWNEJ (okres karencji).
Rzepak ozimy ? nie dotyczy.
Kapusta głowiasta, kalafior, brokuł ? 21 dni.