Nawodnienie. Problem z żelazem.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Xhwast
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2016, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nawodnienie. Problem z żelazem.

Post »

Witam,

Do rzeczy - przepływ wody na sekcji to 2 m3/h. Dziennie na wszystkich sekcjach leci ok. 40 m3 wody. Żelastwo zbiera się i stanowi problem. Jaka instalacja odżelaźniania? Jak do tego się zabrać? Piszcie wszystkie rady.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nawodnienie. Problem z żelazem.

Post »

Instalacja odżelaziania jest droga. Poczytaj o rudach darniowych. Może jakieś odstojniki z napowietrzaniem i chemią strącającą związki żelaza?
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22

Post »

Ja mam przekroczone żelazo 12krotnie, po rozmowie z wieloma ogrodnikami postanowiłem nie eksperymentować i zainstalować odżelaziacze, pobór wody 10 m3/h, najpierw pompuję wodę do zbiornika w celu ogrzania i wytrącenia żelaza, potem przez odżelaziacz do instalacji, wpuszczam kolor rudy wypuszczam przeźroczysty, u mnie koszt odżelaziaczy wyszedł 8 000 zł.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli wystarczy napowietrzyć wodę, a potem na złożu odfiltrować powstałą zawiesinę. Ważne jest również, jakie związki są w wodzie. Jeśli to kwaśny węglan żelaza, to po napowietrzeniu i strąceniu wodorotlenku w wodzie pozostaje rozpuszczony CO2. Jeżeli w wodzie jest siarczan żelaza, to pozostałością jest H2SO4, kwas siarkowy, który może znacząco obniżyć odczyn gleby. Trzeba na to zwrócić uwagę.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

2 m3/h to sporo wody. Bez odżelaziacza przemysłowego się nie obejdzie. Wszelkie samoróbki raczej nie wchodzą w grę. Zresztą istotne jest też, ile jest żelaza w wodzie, i jaki poziom czystości chcesz mieć na wyjściu. Koszt instalacji przemysłowej jest sprawą względną, zależy przecież do czego to ma być.
Xhwast
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2016, o 21:25

Post »

Pracujemy u milionerów na ogrodach, więc 8 tys. to nie problem na taką instalacje. Wg was ile wyjdzie koszt instalacji przemysłowej na takich parametrach?
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22

Post »

Zadzwoń zapytaj,polecam firmę Otago Władysław Mazur.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”