Ania Zuzia i Chłopaki cz.5
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ania Zuzia i Chłopaki cz.5
Ja wysiałam ponad dwadzieścia odmian, ale tylko po kilka nasionek, ba miałam odmiany od Marysi po 3-5 nasionek.
Wiem, że mogę posadzić tylko 104 krzaczki w tunelu, a w tym muszę zmieścić żółte pomidory mojego taty...
Kilka zaplanowałam do donic. Nawet moja działka ma swoją ograniczoną pojemność.
Twoje sadzonki wyglądają pierwsza klasa! Ja muszę wysadzać do większych pojemników, bo wysadzę je do tunelu dopiero w drugiej połowie maja albo jeszcze później...
Wiem, że mogę posadzić tylko 104 krzaczki w tunelu, a w tym muszę zmieścić żółte pomidory mojego taty...
Kilka zaplanowałam do donic. Nawet moja działka ma swoją ograniczoną pojemność.
Twoje sadzonki wyglądają pierwsza klasa! Ja muszę wysadzać do większych pojemników, bo wysadzę je do tunelu dopiero w drugiej połowie maja albo jeszcze później...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ale sporo masz tych pomidorów! 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Aniu ale siewek pomidorów
super
moje dopiero wychodzą .
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Ja mam koło 500 sztuk, ale kilka mi padło. Pomidorki ładne, ale ziemia pleśnieje, niestety.
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ania, u mnie to samo. Pleśnieje ziemia. Odmian mam kilka i do tego mnóstwo sadzonek, gdzie ja to zmieszczę!
Popikować trza!
Popikować trza!
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ło matulu
, Ania gdzie Ty je będziesz sadzić?

- wielkakulka
W takie sklejkowe skrzyneczki po mandarynkach a do nich kubeczki jednorazowe od napojów. Kilkanaście trafi do mamy, kilkanaście do teściowej, kilkanaście obiecałam siostrze. I już setki nie mam. Sieję po 2 z odmiany. Po jednym muszę mieć. Reszta jak przeżyje i urośnie służy do obdarowania rodziców i siostry. Niech jedzą.
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Aniu.Twoje są już z listkami ,moje to maluszki.Twoje odkryte.moje jeszcze w "szklarence"-z pokrywką .
Jakoś się spóźniłam z wysiewem.
Pleśń potraktuj wodą utlenioną
Jakoś się spóźniłam z wysiewem.
Pleśń potraktuj wodą utlenioną

- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
ależ pomidorowo u Ciebie Aniu super sadzoneczki.

- wielkakulka
Wiem Lońka, wiem - dam ci, to zostaną w rodzinie
Beatko, Asiu, Dziewczyny ogrodniczka jest zdziwiona, że mi pleśnieją, bo ona używa tej samej ziemi, żadnej chemii ma ciepłe stoły i wilgotną, pod folią i nie ma pleśni. Ponoc słyszała, że na pleśń dobrze robi plasterek ziemniaka - surowego ziemniaka na wierzchu doniczki. Mówiła, że sie kładzie na 2-3 dni a potem zdejmuje, ale pierwszy raz słyszałam.

Beatko, Asiu, Dziewczyny ogrodniczka jest zdziwiona, że mi pleśnieją, bo ona używa tej samej ziemi, żadnej chemii ma ciepłe stoły i wilgotną, pod folią i nie ma pleśni. Ponoc słyszała, że na pleśń dobrze robi plasterek ziemniaka - surowego ziemniaka na wierzchu doniczki. Mówiła, że sie kładzie na 2-3 dni a potem zdejmuje, ale pierwszy raz słyszałam.
- wielkakulka
Nie znam metody. Zapytałam w wątku niekonwencjonalne metody...
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
To i chętnie się dowiem co z tą pleśnią, bo chwilowo tylko wodę utlenioną stosuję. Pomaga jeszcze olejek goździkowy, ale nie mam, a i zapach ma zbyt intensywny...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu! tak mi przykro z powodu Twoich zmartwień. Jesteś silną kobietką, bądź dobrej myśli. Czasami warto powtórzyć wyniki. Mojemu synowi pomylili wyniki / dali innej osoby/, które wskazywały na straszną chorobę. Na szczęście wszystko szczęśliwie zakończyło się. Od tamtej pory jeśli cokolwiek wskazuje na nieprawidłowości w wynikach, powtarzamy je .
Pleśń pojawiająca się na ziemi w wsiewkach może być skutkiem nadmiernego przelania ziemi i zbyt małej ilości światła/ rozwijają się grzyby/. Ja pozbyłam się tego zjawiska w swoich wysiewach przesuszając minimalnie ziemię./ ograniczyłam podlewanie, przy sprzyjającej pogodzie wystawiałam siewki na zewnątrz w celu hartowania/ . Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo wytrwałości !
Pleśń pojawiająca się na ziemi w wsiewkach może być skutkiem nadmiernego przelania ziemi i zbyt małej ilości światła/ rozwijają się grzyby/. Ja pozbyłam się tego zjawiska w swoich wysiewach przesuszając minimalnie ziemię./ ograniczyłam podlewanie, przy sprzyjającej pogodzie wystawiałam siewki na zewnątrz w celu hartowania/ . Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo wytrwałości !
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki