Śliwa - uprawa z sadzonki,z pestki

Drzewa owocowe
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Śliwa - pozyskanie sadzonki

Post »

Wg mnie 'śliwomorele' mają takie mocno kolczaste łupiny, śliwy wiadomo jakie. Ale to moje spostrzeżenia.
Dziadkiem do orzechów mówisz.. ja na tej pestce dziadka rozwaliłem :lol: dlatego w ruch poszedł młotek, może w imadle byłoby lepiej, ale nie miałem pod ręką. Ale na sztorc, jak Kalo radził, to chyba się nie uda, trzeba jej brzuszek ścisnąć, wtedy pęknie chol.ra :D
Tu jest dobrze pokazana pestka pluot'a
Obrazek
https://backyardfruit.com/flavor-king-pluot
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po zabiegu , pestka właśnie taka z lekkimi kolcami i morelowata , moja śliwka miała żółty miąższ . Traktować je jakoś specjalnie? Tzn. temperatura pokojowo ? Ech aż ślinka cieknie . Potopsinowane jedna była w 70 procentach wypełniona reszta jędrna i pełna , zdrowa [nasionko z pestki ] posiałem w kubkach po jogurcie morelowym to będą śliwomorele na bank ! ;:333
x-p-11
---

Post »

Ja sieję w standardowej mieszance torf i gruby piasek w proporcjach 1:1 w przezroczystym kubku ok 400ml, zwilżam ok 1% roztworem Topsinu, na głowę worek foliowy i temp ok 22-24C, (dobry patent to piekarnik z włączoną lampką)
;:136
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Minęły 2 tygodnie i nic chyba się obejdę smakiem :;230 obejrzałem jedno ziarenko i 'jak wsadziłem tak jest ' a jak u ciebie pelikano 11 ile czasu kiełkowały ? z jabłoniami lepiej mi idzie. :)
x-p-11
---

Post »

Ja chyba też :lol: nie grzebałem w kubku, na wierzchu nic. Te z zeszłego roku kiełkowały coś ok 2 tygodni, ale śliwki dłuzej w chłodni były, bo w końcówce kwietnia kiełkowały.
Jabłonki dorodne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”