Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Ewuniu, szkoda, że jeszcze nie płacą :;230
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

deysy ja z tą lawendą francuską też próbowałam już dwukrotnie i zawsze ponosiłam porażkę, może będziesz miała lepszą rączkę do przezimowania.
Też szukam krasnoludka do zapłaty za róże które mi chodzą po głowie ;:223
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy, piękne nabytki! ;:138

Lawendę francuską też próbowałam przechować przez zimę... nakrywałam szczelnie, kopcowałam, przekopałam też kiedyś do donicy.
Nic to nie daje. W naszym klimacie nie daje radę, trzeba jako jednoroczną traktować. Przekopanie też nie pomoże, chyba nie znosi uszkodzeń korzeni... u mnie padła w donicy. :evil:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Nie do wiary..o tej porze jeszcze kwitnąca gwiazda , chce być lepsza od wielkanocnika. :;230 . Niemniej brawo jej za to. ;:215 . Różane nowości super. ;:215 . Ja na ten rok z zakupami różanymi skończyłam, no chyba że ktoś mi sponsoruje. ;:306 . Pozdrawiam serdecznie. :D
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Daysy
Piękna lawenda i ciemierniki i pozostałe nabytki. :wit
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy no proszę ,a nie mówiłam w twoich zielonych rączkach to nawet gwiazda betlejemska zakwitła ;:138
Ciemierniki kupiłam chyba nawet te same co ty ,był taki wybór że nie wiedziałam które wziąć ;:oj Lawenda śliczna ,ale ja już nie chcę lawendy ,wystarczy mi ta co ją mam...mam ją wszędzie ,to jakieś wyjątkowo plenne egzemplarze ;:219
Ty to masz dobrze z tą szklarenką możesz tam sobie pędzić roślinki do woli ;:224
To ty jeszcze nie miałaś Louisa O? ;:oj Ja się dzielnie trzymam i nie dokupuję już żadnych róż :heja choć markety kuszą oj kuszą ;:173
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich ;:167

Wiosna kalendarzowa zawitała, ale pogoda nadal bardziej jesienna niż wiosenna. Chociaż dzisiaj rano, mimo pochmurnego nieba po raz pierwszy poczułam zapach wiosny, może po tym porannym deszczyku, sama nie wiem. Mam wrażenie, że przyroda już naprawdę zaczyna się budzić ze snu. Wszystko ciekawie wychyla główki z ziemi i rozgląda się za słonkiem. U mnie coraz śmielej poczynają sobie posadzone w zeszłym roku maki wschodnie. Czekam niecierpliwie na kolorki, bo wysiałam mieszankę nie wiem czego się spodziewać ;:224
Rano wyniosłam calle pod folie, bo w domu bardzo wybujały, oczywiście przed wystawieniem obcięłam kwiaty do wazonu ;:oj Zastanawiam się, dlaczego większość jest biała, chociaż kupowałam różne, większość miała być zdecydowanie ciemna ;:224 .
Na taras powędrowały bratki i hortensje. Pierwiosnki jeszcze czekają, może dołączą do bratków?

Krysiu, Basiu zdaję sobie sprawę, że one tylko na jeden sezon, ale były takie piękne sadzonki i raptem po 9,99, że nie mogłam sobie odmówić, nawet jeśli tylko będą zdobiły taras jeden sezon. Warto je mieć nawet dla samego zapachu w tak wczesnym okresie :)
Krysiu z tymi sponsorami coraz bardziej krucho, więc trzeba liczyć tylko na siebie ;:131 , niestety :D

Zeniu to jest moja pierwsza Gwiazda, która pożyła dłużej niż tydzień po Bożym Narodzeniu. Kilka razy kupowałam i zawsze padały. Teraz też bym nie kupiła, ale były w Aldi po 6,99, sadzonki całkiem ładne, więc stwierdziłam, że to nie 20 czy 30zł i nawet jak nie przeżyją, to niewielka szkoda. Tymczasem efekt zaskoczył mnie totalnie. Nie dość, że wygląda nadal pięknie to jeszcze zaczęła kwitnąć. Wiem, że to pojedyncze kwiatuszki i nie skojarzyłam z pękami kwiatuszków na szczytach liści, ale moje nigdy nie kwitły. aż do tej.... wiosny ;:306 .
Ja to sobie powtarzam za każdym razem, kiedy wchodzę do sklepu, ale chyba powinnam chodzić z młotkiem ;:124 , może bym wreszcie dotrzymała słowa. ;:306

Michasiu,
dziękuję ;:196

Tolinko, chyba więcej w tym zasługi sadzonki, niż moja, ale dziękuję ;:196 . U nas było dużo ale białych, kolorowych były tylko te dwa rodzaje, ale może lepiej bo skończyłoby się to dla mojej kieszeni katastrofą :wink:
U mnie lawenda nie rozsiewa się, bo ja po prostu obcinam na wrzecionka;:224 , więc jeżeli, to tylko rozmnażam z sadzonek
zielnych ;:108
Tolinko taka folia, choćby mała, to jednak przydaje się w każdym ogrodzie, można wiele więcej i wcześniej zrobić oraz przechować na czas niewielkich przymrozków.
Parapety w domu mam małe, więc dużo tam roślinek nie zmieszczę a tych chciałoby się mieć więcej i tańszym kosztem, dlatego też cieszę się, że mam gdzie się bawić :;230
Różyczek historycznych mam mało, ale chcę troszkę dokupić, bym mogła sobie coś przyrządzić z różanych deserów własnymi łapkami, we własnym zakresie :wink: Jednak w tym roku to już wszystko..... chociaż mam jeszcze urodziny :;230
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to ja jednak jestem stanowcza :) żadnej róży nie kupiłam nawet jednego badylka nie zaprosiłam do ogródka .To mi sie chwali bo zawsze wymiękałam jak dziewczyny coś pokazywały .Koniec miejsca skutecznie mnie otrzeźwiło i sprowadziło na ziemię :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Hilling i Nevada piękny duet ;:138
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich

Przedświąteczne porządki zajmują coraz więcej czasu, więc dzisiaj króciutko ;:108

Jadziu problem mój tkwi w tym, że mam jeszcze duuużo miejsca, wiele bym jeszcze różyczek chętnie zaprosiła do ogrodu.
Ograniczają mnie tylko w tej chwili finanse i oczywiście brak czasu na pielęgnowanie, bądź co bądź, bardzo pracochłonnych krzaczków.
Trzeba się liczyć z tym, że sił z każdym rokiem ubywa a nie przybywa, kręgosłup coraz słabszy, a pragnienia coraz większe ;:306 . Niestety nikt w rodzinie nie przejawia miłości do pracy w ogrodzie, więc wszystkie prace spadają na moje barki, a ja z kolei cięższe prace zrzucam na męża, który też jak ja zaczyna odczuwać przybywające z roku na rok dolegliwości.
Na razie daję radę i mam nadzieję, że jeszcze długo będę w stanie pielęgnować to co kocham, ale jakiś skrzat od czasu do czasu szepcze mi do ucha -mierz siły na zamiary a ja sobie powtarzam Panie Boże zabrałeś możliwości, zabierz i chęci ;:306

Ślimaczku, miło mi Ciebie powitać w moim ogrodzie, cieszę się, że Tobie też podoba się duecik dwóch "pustaczków", szkoda, że taki festiwal nie trwa dłużej ;:224

Nie wiem, czy jeszcze będę miała czas aby się jeszcze z Wami spotkać na forum przed świętami więc

Życzę wszystkim zdrowych, pogodnych Świąt Wielkiej Nocy spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół, smacznego jajka, mokrego Dyngusa i samych radości w tak cudownym okresie :D :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Daysy Tobie również zdrowych i radosnych Świąt. ;:196 Mnie bardziej brak terenu ogranicza niż kasy .Sił owszem trochę brakuje lecz jak wejdę do ogródka to nowe siły we mnie wstępują
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x-ja-a

Post »

Daysy, Tobie również życzę Wesołych, Zdrowych Świąt!
Piszesz, że jeszcze masz miejsce, zazdroszczę Ci. Ja chciałabym posadzić jeszcze parę drzewek czy dużych krzewów, taki oliwnik na przykład, ale nie mam już na takie pomysły miejsca :( Róże jeszcze jakoś wciskam, ale to też już ostatnie centymetry kwadratowe na rabatach, które staram się wygospodarować. Jedyne co pozostaje w tej sytuacji to czekać na taką zimę jak ta z 2012r i mieć nadzieję, że część wypadnie, wtedy zrobi się miejsce na nowe ;:224 Ja się czasami zastanawiam kto się zajmie moimi królewnami jak ja już nie będę w stanie nic robić, albo jak mnie zabraknie. Do trumny nijak się ze mną nie zmieszczą ;:173 Hmm... Mało to świąteczne przemyślenia, ale jakoś tak mnie naszło.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Spóznione Wesołych Świąt ! :oops: ;:196
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi mili goście :wit

Za życzenia dziękuję z całego ;:167

Jadziu, Jagna, Mati ;:196

Ostatnio narzekałam, że zimno i zimno, a wystarczyły 2 słoneczne, ciepłe dni i w ogrodzie zazieleniła się trawa, rozkwitły krokusy, irysy i ciemierniki, wreszcie zawitała wiosna :heja . Wraca ochota do życia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś może mi podpowiedzieć co to za "cudo" wychyla swój nosek do słonka? Nie pamiętam co tam sadziłam ;:131

Obrazek

Jadziu, ja też póki jestem w ogrodzie wpadam w amok, dopiero jak kończę robotę to czuję, gdzie mam kręgosłup :wink: a pozycja w której wracam do domu przypomina mi, że pochodzimy od naczelnych :;230

Jagna w trumnie to już nam nic nie będzie potrzebne, nawet róże ;:306 , ale mam nadzieję, że powrócę jako ogrodnik albo będę uprawiała caaaałe poletka róż w innym, lepszym świecie :;230 . Tam będę spełniać swoje ogrodnicze marzenia bez ograniczeń, czego i Tobie życzę ;:215 Póki co, cieszmy się tym co mamy i nie sprowadzajmy żadnych katastrof na nasze panienki, bo te z tego roku zupełnie wystarczyły by wypadło kilka krzaczków, przynajmniej tak wyglądają ;:131 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Daysy, kwietna wiosna u Ciebie rozpoczęta! ;:138 ;:138 ;:138
A na ostatnim zdjęciu nie jest to przypadkiem serduszka biała?
bo moja tak bardzo podobnie wygląda i osiągnęła już imponujący rozmiar :D
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”