Żywopłot - z czego?Co polecacie?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Żywopłot - z czego?
Jak wszystko jest dla Ciebie problemem to kup ogrodzenie betonowe
samo nic nie będzie rosło....

Nie oczekuję, że samo coś będzie rosło ale wymagania przedstawiłem powyżej jasno.
Nie jestem na działce codziennie więc nie mam możliwości ciągłej pielęgnacji jak Wy, poza tym się na tym nie znam - a kto pytanie nie błądzi.
Przeczytałem wiele tematów na forum i chciałbym jeszcze wiedzieć czy buk czy grab , co będzie lepszym rozwiązaniem.
Oraz czy istnieje alternatywa w postaci krzewu, która nadaje się na moją glebę, nie jest droga i będzie zielonym murem antywzrokowym.
Nie jestem na działce codziennie więc nie mam możliwości ciągłej pielęgnacji jak Wy, poza tym się na tym nie znam - a kto pytanie nie błądzi.

Przeczytałem wiele tematów na forum i chciałbym jeszcze wiedzieć czy buk czy grab , co będzie lepszym rozwiązaniem.
Oraz czy istnieje alternatywa w postaci krzewu, która nadaje się na moją glebę, nie jest droga i będzie zielonym murem antywzrokowym.
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grab czy buk moim zdaniem nie ma znaczenia. Jak Ci się lepiej podoba. Buk nienawidzi zmian poziomu wód gruntowych, grab zniesie okresowe zalewanie. Grab zniesie tez lepiej cień od buka.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 mar 2016, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Podoba się mi nieformowany żywopłot z iglaków. Chciałbym posadzić iglaki o pokroju wąskostożkowym lub kolumnowym których docelowa wysokość będzie pomiędzy 2 a 3m. Na razie znalazłem w sieci tylko żywotnik zachodni 'Brobeck's Tower', nie wiem tylko czy jest on dostępny w pobliskich szkółkach dlatego bardzo proszę o podanie innych żywotników (bądź innych iglaków) dorastających maksymalnie do 2-3m.
Pozdrawiam.
Podoba się mi nieformowany żywopłot z iglaków. Chciałbym posadzić iglaki o pokroju wąskostożkowym lub kolumnowym których docelowa wysokość będzie pomiędzy 2 a 3m. Na razie znalazłem w sieci tylko żywotnik zachodni 'Brobeck's Tower', nie wiem tylko czy jest on dostępny w pobliskich szkółkach dlatego bardzo proszę o podanie innych żywotników (bądź innych iglaków) dorastających maksymalnie do 2-3m.
Pozdrawiam.
W sumie to nie chciało mi się nawet odpisywać na ten post, ale...
Bez przygotowania dobrego podłoża nic nie urośnie. Oczekujesz od rośliny, że wsadzisz ją w byle jaką ziemie, nie będziesz o nią dbał od małego i życzysz sobie, żeby stworzyła solidną, gęstą i ładną formę. No i najlepiej jak najszybciej i w ogóle za darmo. Takie podejście do tematu jest nieco irytujące. Każdy chciałby jak najmniejszym kosztem finansowym i włożoną pracą osiągnąć wyśmienite efekty. A tak się niestety nie da.
Z takim podejściem to może faktycznie betonowy płot nie jest takim złym wyjściem.
Niestety zakładanie żywopłotu to konsekwencja. Początek jest najważniejszy. Przygotowanie dobrego podłoża i regularne cięcie. Żeby stworzyć gęstą i zwartą ścianę potrzeba kilku lat. Więc albo zmień nastawienie i podejdź rzeczowo do tematu albo posadź co chcesz i trzymaj mocno kciuki żeby się udało.
Nie stworzysz solidnego żywopłotu w okapie brzóz - masa korzeni w ziemi, cień, skutecznie wysusza i wyjaławia podłoże w zasięgu korzeni. Więc zapomnij o żywopłocie przy takim sąsiedztwie. Może jakieś liche patyczki tam się utrzymają, ale gęsty i solidny żywopłot w żadnym wypadku.
PS. Pobieranie sadzonek drzew z lasu jest nielegalne. Chyba, że to las prywatny i masz pozwolenie właściciela.
Bez przygotowania dobrego podłoża nic nie urośnie. Oczekujesz od rośliny, że wsadzisz ją w byle jaką ziemie, nie będziesz o nią dbał od małego i życzysz sobie, żeby stworzyła solidną, gęstą i ładną formę. No i najlepiej jak najszybciej i w ogóle za darmo. Takie podejście do tematu jest nieco irytujące. Każdy chciałby jak najmniejszym kosztem finansowym i włożoną pracą osiągnąć wyśmienite efekty. A tak się niestety nie da.
Z takim podejściem to może faktycznie betonowy płot nie jest takim złym wyjściem.
Niestety zakładanie żywopłotu to konsekwencja. Początek jest najważniejszy. Przygotowanie dobrego podłoża i regularne cięcie. Żeby stworzyć gęstą i zwartą ścianę potrzeba kilku lat. Więc albo zmień nastawienie i podejdź rzeczowo do tematu albo posadź co chcesz i trzymaj mocno kciuki żeby się udało.
Nie stworzysz solidnego żywopłotu w okapie brzóz - masa korzeni w ziemi, cień, skutecznie wysusza i wyjaławia podłoże w zasięgu korzeni. Więc zapomnij o żywopłocie przy takim sąsiedztwie. Może jakieś liche patyczki tam się utrzymają, ale gęsty i solidny żywopłot w żadnym wypadku.
PS. Pobieranie sadzonek drzew z lasu jest nielegalne. Chyba, że to las prywatny i masz pozwolenie właściciela.
Wreszcie jakaś rzeczowa informacja.
Skoro mówisz, że przez brzozy nic tam nie urośnie to szkoda tych roślin by próbować.
Dzięki ;)
Skoro mówisz, że przez brzozy nic tam nie urośnie to szkoda tych roślin by próbować.
Dzięki ;)
SiwV wkleiłem Twoją 'siatkę', nie zawracaj sobie głowy z jakimś ulepszaniem ziemi itp, sadź grab jeśli on Ci się podoba, podlej tylko od serca po posadzeniu.
Popełniłem straszny błąd, który niczym nie jestem w stanie usprawiedliwić ;)
Wzdłuż siatki rosną SOSNY a nie brzozy jak napisałem... Czy to coś zmienia ?
Polecacie Grab i Buk pospolity. Z tego co mówicie Buk ma większe wymagania ale wygląda ładniej, natomiast Grab jesienią i zimą ma brązowe uschłe liście. Czy tak ?
Wzdłuż siatki rosną SOSNY a nie brzozy jak napisałem... Czy to coś zmienia ?
Polecacie Grab i Buk pospolity. Z tego co mówicie Buk ma większe wymagania ale wygląda ładniej, natomiast Grab jesienią i zimą ma brązowe uschłe liście. Czy tak ?
Nic to nie zmienia. Tylko tyle, że i tak nic tam ładnego i solidnego nie wyrośnie.
Żeby w tych warunkach cokolwiek wyrosło konieczne jest wzbogacenie ziemi i regularne podlewanie (aczkolwiek patrząc na zdjęcie to nawet to niewiele da). Skoro piszesz, że nie masz na to czasu ani możliwości częstej obecności na działce wywalisz masę pracy w sadzenie czegoś co i tak padnie. Jest masa cienia, gleba wyjałowiona i sucha, pomijając plątaninę korzeni przy powierzchni. Poza tym jest zakwaszona od igliwia. Ale jeśli tam wyrośnie gęsty żywopłot bez uprzedniego przygotowania i regularnej pielęgnacji to osobiście przyjadę i Ci pogratuluje.
Z resztą zrób co chcesz. Twoja sprawa, Twoje pieniądz, Twój czas. To tyle ode mnie. Bez odbioru
PS. Kup sobie matę wiklinową i przyczep do siatki.
Pozdrawiam
Żeby w tych warunkach cokolwiek wyrosło konieczne jest wzbogacenie ziemi i regularne podlewanie (aczkolwiek patrząc na zdjęcie to nawet to niewiele da). Skoro piszesz, że nie masz na to czasu ani możliwości częstej obecności na działce wywalisz masę pracy w sadzenie czegoś co i tak padnie. Jest masa cienia, gleba wyjałowiona i sucha, pomijając plątaninę korzeni przy powierzchni. Poza tym jest zakwaszona od igliwia. Ale jeśli tam wyrośnie gęsty żywopłot bez uprzedniego przygotowania i regularnej pielęgnacji to osobiście przyjadę i Ci pogratuluje.
Z resztą zrób co chcesz. Twoja sprawa, Twoje pieniądz, Twój czas. To tyle ode mnie. Bez odbioru
PS. Kup sobie matę wiklinową i przyczep do siatki.
Pozdrawiam
Trochę obrazków co zniosą graby https://www.google.pl/search?q=Giant+oa ... 6klemIM%3A
Ja bym zrobił z nich taki trochę nieformowany 'żywopłot'
Ja bym zrobił z nich taki trochę nieformowany 'żywopłot'
Nie chce mi się toczyć jałowej dyskusji bo swoje argumenty już przedstawiłem.
Pokazujesz zdjęcia starych drzew. Widziałeś kiedyś podszyt w lesie? Łyse, chude, wyciągnięte do światła tyczki. Tak samo będą wyglądały te, które będą posadzone pod tymi sosnami. O ile wcześniej nie padną z braku wody. Sosny błyskawicznie osuszą teren.
To tyle ode mnie. Z mojej strony temat uważam za wyczerpany.
Miłego wieczoru.
Pokazujesz zdjęcia starych drzew. Widziałeś kiedyś podszyt w lesie? Łyse, chude, wyciągnięte do światła tyczki. Tak samo będą wyglądały te, które będą posadzone pod tymi sosnami. O ile wcześniej nie padną z braku wody. Sosny błyskawicznie osuszą teren.
To tyle ode mnie. Z mojej strony temat uważam za wyczerpany.
Miłego wieczoru.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Piotrze, czytam Twoje wpisy i nie znałem Cię od tej strony. Wszystkiemu stawiasz opórPiotrekP pisze:Sadzonka kosztuje 20 groszy... jest sens okradać las ?annodomini pisze: - Sadzonki buka znajdziesz w lesie bukowym, lub pod pojedynczymi drzewami, gdzie nie jest koszona trawa.

- samosiejki w lesie bukowym, występują tysiącami sztuk pod roślinami matecznymi. Nigdy nie urosną, więc pozyskiwanie ich i przenoszenie w inne, dogodne warunki jest ekologiczne. Docelowo dadzą nam O2.
- cis pospolity, jest słabym rozwiązaniem. Długo rośnie, owoce trujące, drewno dość dobre na łuki i kusze. Obecnie taką bronią się nie obronimy

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Ale ja z Tobą nie dyskutujęmw116 pisze:Nie chce mi się toczyć jałowej dyskusji bo swoje argumenty już przedstawiłem.

- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
W tematach żywopłotu, wstawiłem sporo zdjęć tych, które własnoręcznie zrobiłem -posadziłem. Łącznie mam ich jakieś 1000 m.b. do strzyżenia. Nie chcesz toczyć jałowej dyskusji, więc wklej jeden ze swoich żywopłotów. Poczekam cierpliwie.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
Odpowiedziałem na komentarz do linka który zapostował użytkownik pelikano11. Jakoby miało pokazać, że grab sobie poradzi w takich warunkach jakie ma SiwV. Ja napisałem wcześniej, że żadnego żywopłotu w tak trudnych warunkach nie da się stworzyć bez sensownego przygotowania podłoża i regularnej pielęgnacji. Zdaje się, że jasno napisałem argumenty przeciw zakładaniu żywopłotu w takim miejscu.
Zaskoczę Cie, ale mam 20m żywopłot z buka (2 letni). I co to zmienia w temacie? Jaki ma to związek z dyskusją? Jak wkleję zdjęcie będę mógł się wypowiadać czy muszę mieć też 1000mb żywopłotu, żeby zabrać głos w dyskusji?
Zaskoczę Cie, ale mam 20m żywopłot z buka (2 letni). I co to zmienia w temacie? Jaki ma to związek z dyskusją? Jak wkleję zdjęcie będę mógł się wypowiadać czy muszę mieć też 1000mb żywopłotu, żeby zabrać głos w dyskusji?