pomo pisze:Witam
Kilka dni temu zabrałem się za przycinanie krzaków i drzew owocowych i co do krzaczków jest ok, ale przy jabłoni i śliwie nie jestem pewien czy jeszcze czegoś nie przyciąć.
Tzn. Największą zagwozdkę mam z jabłonią, drzewko ma trzy lata i od początku miało jakby dwa prowadniki.
Powiedzcie proszę, czy jeden z nich mam usunąć? Jeżeli tak to który, mnie się wydaje że ten z lewej strony.
Poniżej podsyłam zdjęcie śliwy. Powycinałem krzyżujące się gałęzie, lecz nie skracałem nic z góry, czy mam coś skracać? Drzewo również ma trzy lata

Jeśli chodzi o jabłoń, to lewy możesz uciąć, a ten prawy, kiedy będzie już miał listki zacznij prostować ( wbij nową tyczkę, a te wyrwij , tak żeby go przywiązać do niej i był on prosty, bo teraz wygląda fatalnie.)
Śliwa bardzo piękna, mocno rozgałęziona. Skrócić musisz co nieco i będzie ok. Najważniejsza jest góra. Tam nie może być kilka przewodników zostawi jeden a inne skróć, aby z nim nie konkurowały. Niżesz gałęzie możesz poprzyginać do ziemi, bo niektóre są bardzo długie i rosną w górę. Lub jak wolisz, możesz je też trochę poskracać. Ogólnie rzecz biorąc, twoja śliwa powinna wyglądać trochę jak taka "choinka" czyli jeden przewodnik, krótkie gałązki u góry i coraz dłuższe ku dołowi.