Ogród Ignis05 część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 7

Post »

Grudnik przepiękny, nie widziałam takiego.
Moje nie powtarzają, ale może są już za stare na to i chyba muszę je odnowić.
Fajne zasiewy, będziesz miała swoje roślinki a to cieszy.
Rhodki w takiej masie pąków, będzie się działo. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja również zachwycam się Twoim grudnikiem, ma taki niespotykany kolorek. ;:138 ;:138
Ranniczek już Ci się rozsiewa i poletko co roku będzie większe, tylko sobie nie skop i nie wyplew. ;:306 Moje maluchy też już na wierzchu. ;:333
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam :wit

W końcu i do nas doszła bardziej wiosenna pogoda.
Temperatura przekroczyła 5 stopni, nawet wyjrzało słonko i pomyślałam , że zrobię oprysk miedzianem.
I zaczęło się... Gdzie ja go schowałam ?
Przeszukałam wszystkie domyślne schowki i nic. Widocznie zdążyłam go wykorzystać w poprzednich sezonach.
Szkoda mi było czasu na wyjazd do OBI więc zabrałam się za inne zajęcia.
I jak od późnego ranka zaczęłam to do zmierzchu do domu wpadałam tylko gdy już musiałam.
Mało co a przegapiłabym "Wspaniałe stulecie".

Tu widać nad czym między innymi pracowałam.
Obrazek

Tak się zmachałam, że dzisiaj zrobiłam głównie zdjęcia. ;:306

Przy okazji odkryłam, że i u mnie już zakwitły pierwsze krokusy. :shock:

Obrazek

Iza ;:196 też nakupowałam róż i nawet już wiem, gdzie posadzę. Myślę, że powędrują do doniczek :;230 ,
bo muszę sprawdzić co to są za róże. Podejrzewam, że niekoniecznie będą wyglądały tak jak na obrazkach.

Obrazek

Ewelinko ;:196 mnie co sezon nachodzi o tej porze ochota na siewy ale niestety, nie zawsze z dobrym skutkiem.
Najlepsze efekty miałam, jak siałam po raz pierwszy , bez pojęcia i udało się.
Ta niby szklarenka trafiła mi się za niewielkie pieniądze na wyprzedaży , już kilka lat temu.

Obrazek

Marysiu ;:196 bardzo mnie cieszy, że znalazłaś coś w moim ogródku, co przypadło Ci do gustu.
Dziękuję Ci za miłe słowa o moich różanych krzaczkach. ;:180

Obrazek

Grażko ;:196 Tylko ten jeden grudnik powtarza mi kwitnienie. Trafiłam na niego kiedyś w Biedr.
Inne nawet nie raczyły mi zakwitnąć. A ten nadrabia za wszystkie. :lol:
Mam bardzo ambitne plany na zasiewy. Ciekawe , co mi z tego wyjdzie.
Widzę, że ten goździk słabo mi rośnie. Za to szałwia daję nadzieję. :lol:

Obrazek

Stasiu ;:196 teraz na pewno będę na te siewki bardzo uważać.
Na szczęście tam niewiele jest innych roślin, bo to nowe "zdobyczne tereny" pod rabatę.
Mam nadzieję, że łatwo odróżnię chwasty od tych siewek.

Obrazek

Odkryłam, że przyjął mi się tojad, którego sadzonkę dostałam od Eli (Elam) jesienią, a już myślałam , że nic z niego nie będzie. :tan

Obrazek

Dopiero ledwo widać niebieskawe pączki przylaszczki.

Obrazek

Słoneczko skusiło nawet moją Misię do pokazania się w ogrodzie.

Obrazek

A to moje zakupy....
Trochę dalii

Obrazek

i jednak róże. Na razie wiem, że posadzę je do doniczek a później, jak się bliżej poznamy to będę się głowić,
gdzie je upchać. :;230 Ale ktoś powiedział, że do każdego ogródka zmieści się jeszcze jedna róża, a trzy ?

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Przepiękne zakupy zrobiłaś ;:333 . Wiosna u Ciebie pełną gęba i już bynajmniej wiem gdzie to słoneczko mi uciekło ;:306 . Fajnie, że mogłaś trochę popracować. Ruch i świeże powietrze dobrze robi ;:108 a i ogród będzie piękniejszy. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu!

Widzę, że rzuciłaś wyzwanie angielskim ogrodnikom!
Trawnik przycięty pod żyletkę, niczym nie odbiega od wzoru z Wysp ;:333 Nawet na Misi zrobił wrażenie.
Czym to przycinałaś, masz jakieś specjalne narzędzie?

Zakupy też niczego sobie, zwłaszcza zachwyciła mnie dalia Blue Bayou. Gdzież to można nabyć takie cudo?

Gratuluję pięknych krokusów. Ciekawe, że na Kaszubach ledwo wyściubiają zielone szczypiorki. Jest może zimniej niż u Ciebie, ale żeby aż tak?!!!
Pozdrawiam serdecznie :twisted: :twisted:
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Krysiu tak bardzo potrzeba nam ładnej pogody,ale niestety nad ranem znów przymrozek,chyba nieprędko wyruszę do ogrodu...
Wczoraj kupiłam w Auchan sobie na Dzień Kobiet kartonik z różą taki sam jak Twoja,ale żółta.Miałam chęć na pomarańczową,ale zaglądałam do środka i wszystkie miały cieniutkie pędy i były zbyt wyciągnięte.Ciekawa jestem co wyrośnie?
Dwa lata temu właśnie z tych kartoników mam dwie róże,jedna to prawdopodobnie William S,a druga to wygląda mi na Claire Austin.
Ranniki jak mnogo Ci się wysiały,moje coś małe...
Moje wysiewy dają radę,choć lobelia to porażka ;:222 Za to będę miała kilka siewek traw i kobea w ilości 8 szt ;:333

Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko ;:196

Chyba jednak przesadziłam z tym ogródkowaniem tego dnia, bo do dzisiaj najbardziej bolą mnie ręce od wyrywania darni.
Normalnie mam zakwasy. :;230 Wczoraj kupiłam już miedzian ale nie miałam już sił na jego użycie. Później doczytałam
w kalendarzu ogrodnika, że na ten dzień polecali zrobienie takiego oprysku właśnie. ;:14

Witaj Lisiczko ;:196

Mam takie narzędzie w kształcie półksiężyca do przycinania trawnika.
Dobrze się tym robi ale o tej porze, kiedy jeszcze darń słabowita a ziemia nasączona po zimie.
Później, jak już wszystko się osuszy to już trudniej wbić cokolwiek w tą moją glinianą skorupę.
Tę dalię i wszystkie pozostałe zakupy nabyłam w pobliskim Auchan. Oby tylko to co na obrazku z tego wyrosło. :lol:
Te krokusy akurat maja więcej słońca o tej porze. Pozostałe też tylko w szczypiorkach. :lol:

Aniu ;:196
to moje gratulacje. ;:138 ;:138 ;:138
Kiedyś też posiałam kobeę to tylko dwie mi wzeszły i do końca sezonu żadna nie zakwitła. :roll:
Z lobelią to trzeba ją szybko pikować i najlepiej pęczkami.
Nawet coś mi się udało chyba 2 lata temu. Kiedy już zwątpiłam , że coś z tego wyrośnie , po wsadzeniu do ziemi
i podlaniu odżywką do kwiatków nagle zaczęła rosnąć i nawet długo kwitła.
Z różami w kartonikach to zawsze jest loteria. Kiedyś nabyłam tak osławioną różę Avalon, która okazała się Grahamem Thomasem. :;230
Zobaczymy, co nam wyrośnie. ;:65

Miłego dzionka i słonka ;:3
:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ładne zakupy! ;:oj Szczególnie te różyczki zapowiadają się ciekawie. Dalię kupiłam jedną i chyba mi wystarczy. Liczę, że te zeszłoroczne przeżyły zimę w piwnicy. Słoneczka to Ci zazdraszczam, bo u mnie pojawia się bardzo rzadko i to przeważnie gdy jestem w pracy :twisted: Krokusy fantastyczne! Moje się lenią z braku słońca.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. No czasem człowiek chce dobrze i przesadzi ;:306 . A ja nie wiem czy opryskam róże :( . Pogoda byle jaka, ciągle pada z przerwami a moje róże już puszczają listki. Tzn nie wszystkie ale duża ich część . No nic , może nie będzie tak źle. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Krysiu ;:196
He he, widzę, że trawnika nie tylko u mnie ubywa :;230 Jestem ciekawa, co tam posadzisz?
Róże z kartoników, to zawsze loteria, ale ja lubię ten dreszczyk emocji i to oczekiwanie co też z nich wyrośnie ;:65
Podziwiam Twoją wiosnę, która już na dobre się rozgościła. Masz już piękne kolory w ogrodzie.
Ja sprzątałam dzisiaj rabaty i odkryłam pierwszy kwiatuszek iryska. Lada dzień pewnie zakwitnie. Jest maleńki i musiałam pilnie uważać, żeby go nie rozdeptać. Jak się rozwinie, to zrobię zdjęcie, bo to będzie pierwszy kwiat tej wiosny :)
Dalie śliczne wybrałaś i oby okazały się zgodne odmianowo. W zeszłym roku skusiłam się na kilka z OBI i A, ale tylko jedna była faktycznie tą z etykiety. W tym roku zamówiłam w L...lu oprócz lilii także jedną dalię. Skromnie, bo trzeba posadzić te, które wykopałam jesienią, a u mnie jest duży deficyt miejsca :roll:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, ja w zeszłym roku miałam identyczne kartoniki z Auchan. Po dwa kolory z każdego rodzaju. Jeszcze oprócz Twoich dwie różowe.
Wyrosły mi z nich Chopin, Mainzernacht, Venrosa, Double Delight, Ingrid Bergman oraz 3 pnące czerwone, każda inna. Koń by się uśmiał. Ale może to tylko w W-wie takie oszustwa.
Dziękuję za info na temat odcinków na Domo+, ale niestety nie mam tej telewizji. Na razie oglądam polskie odcinki kilku programów ogrodniczych. :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

O nowe różyczki u Krysi :) to chyba można już rozgarnąć kopce przy tych z ogrodu? Na cięcie chyba jeszcze za wcześnie?
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, dużo już u Ciebie kwiatków wiosennych , nie wspomnę grudnika ;:138 A i Misia cudnie się wygrzewa ;:3 Pięknie Ci sie rannik rozsiał ;:63 A powiedz mi gdzie kupuje się przylaszczki, wiem , od niedawna ,że to nie cebule. Czy wiosną dostanę ?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Regularnie tropię ślady wiosny w ogrodzie z marnym dość skutkiem.
Pokażę kilka zdjęć, które to potwierdzą.

Na pewno ucieszył mnie widok biedronek, które przytulały się do siebie.
Jednak nie był to chyba jeszcze akt tworzenia nowego pokolenia a raczej pierwsze wygrzewanie się w słonecznym ciepełku.
Obrazek

Przylaszczki w ciągu tygodnia niewiele urosły.
Obrazek

Na pocieszenie zaczęły rozkwitać pierwsze irysy.
Wśród kwitnących już pierwszych krokusów pojawiły się różne bzyki, podobnie wśród przebiśniegów.

Iza :lol:
moje róże z kartoników powędrowały już do doniczek. Bardzo jestem ciekawa , co z nich wyrośnie.
Ze słońcem różnie bywa, raz świeci a zaraz zasłaniają je chmury. Oczywiście , jak tylko świeci to robię zdjęcia.
I dlatego to tak wygląda, jakby cały czas świeciło. :D
Obrazek

Ewelinko :wink:
tak mniej więcej po tygodniu "doszłam do siebie". Może też dalsza praca w ogródku pomogła. Nie ma to jak trening.
Też jeszcze nie robiłam oprysków, bo jeszcze moje wielkie róże leżą pod okrywami na rabatach i najpierw powinnam
je postawić do pionu. Mam nadzieję, że uda mi się to zrobić zaraz po świętach.
Teraz pogoda jest jeszcze nie ustabilizowana, nocami zdarzają się niewielkie przymrozki a w ciągu dnia potrafi przygrzać słońce.
Obawiam się, że takie nagłe odsłonięcie mogłoby zaszkodzić długim pędom.

Obrazek

Dorotko :D
To jeszcze nie jest przygotowywanie do nowych nasadzeń a raczej odzyskiwanie ścieżki, którą trawa zarasta z wielką ochotą.
Myślałam ,że się z tym szybko uwinę ale to ciężka robota, jak się chce zrobić to możliwie dokładnie. Na szczęście te najgorsze fragmenty już zrobiłam.
Teraz będę przycinać brzegi rabat a to powinna być już lżejsza praca. Przy okazji pewnie powiększę co nieco. ;:306

Obrazek

Wandziu ;:196
To miałaś wyjątkowego pecha. Kiedyś zamiast Avalona w kartoniku trafił mi się Graham Thomas. A teraz zobaczymy.
Tak człowiek jest spragniony kwiecia, ze daje się skusić.
Szkoda, że nie masz Domo. To są całkiem nowe odcinki z Montym. Oczywiście w jego stylu.
Ale to właśnie podoba się nam najbardziej.

Obrazek

Olu ;:196
Widzisz, też się skusiłam. :;230 Róż jeszcze nie tnę i nawet jeszcze nie rozgarniałam kopczyków.
Zabiorę się za to po świętach. A z cięciem to chyba trzeba poczekać na kwitnienie forsycji.

Obrazek

Karolinko :lol:
Grudnik już przekwitł ale miał te swoje kwiaty prawie cały miesiąc.
Kwiatki w ogrodzie z trudem się przebijają przez tą moją zimną gliniastą glebę. Dlatego każdy nowy witam z wielką radością.
Przylaszczki można kupić już wiosną. Te pierwsze swoje kupowałam kiedyś w połowie maja na targach wiosennych w Gdańsku.

Obrazek

Ostatnio co raz przyłapuję swoją Misię na podpatrywaniu ptaszków przy karmniku.
Przyjmuje chwilami pozycje , jakby chciała skoczyć ale chyba nie da rady. :;230

Obrazek

A to efekty porządkowania trawnika. Jeszcze mam tam urobek do uprzątnięcia.
Co robicie z taką darnią, która zawiera, jak w tym przypadku, sporo rozłóg perzu ?
Jak dam to na kompost to rozrośnie się na bank od najmniejszego kawałeczka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru i wiosennej pogody :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Krysiu ;:196
Ślicznie uporządkowałaś rabaty i jak równiutko brzegi trawnika wyrównane ;:138
A wiosna mimo chłodu i nocnych przymrozków coraz śmielej sobie poczyna. Kolorów jeszcze niezbyt dużo i dlatego nawet te najmniejsze kwiaty tak bardzo cieszą.
Z rozgarnianiem kopców i cięciem róż też jeszcze czekam, chociaż zaczynają mnie coraz bardziej swędzieć ręce i już macam pólki w szafce w poszukiwaniu sekatora :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”