ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: ABC- cebula z rozsady
10 marca posiałam cebule i do tej pory nie skiełkowała....jest jeszcze szansa, że wyjdzie?
Asia
Asia
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu oczywiście że powinna Ci jeszcze wzejść.Drugą partię swojej Exhibition siałem 8 marca i powędrowała na kaloryfer,który był ciepły popołudniami(między 16 a 21)Po dziewięciu dniach zaczęła wschodzić.Obecnie wygląda tak i dziś powędruje do szklarenki gdzie będzie mieć widniej a głównie chłodniej bo teraz tego potrzebuje.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Witam, tę cebulę, co wystawiasz do szklarni to tylko na dzień czy już na stałe ?
I czy masz ogrzewaną szklarnię?
Bo mam folię i tez bym wystawił swoją cebulę
I czy masz ogrzewaną szklarnię?
Bo mam folię i tez bym wystawił swoją cebulę

- Faworyt
Wystawiam ją już na stałe do czasu, aż będzie sadzona w grunt. Szklarenkę-mnożarkę 12/4 metry przeznaczoną do wyprodukowania rozsad warzyw i kwiatów, mam oczywiście ogrzewaną, bo inaczej być nie może w razie nocnych przymrozków.
Możesz oczywiście wynieść cebulę, a nawet trzeba to zrobić, a jak nie ogrzewasz, to w razie minusowych temperatur zawsze możesz przyrzucić włókniną.
Możesz oczywiście wynieść cebulę, a nawet trzeba to zrobić, a jak nie ogrzewasz, to w razie minusowych temperatur zawsze możesz przyrzucić włókniną.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 100p
Zrobiłem folie 2 w jednym.
Podobnie jak w zeszłym roku w razie chłodniejszych nocy, jak już tam są pomidory papryki, to narzucam koc
Cebula jest chyba dosyć wytrzymała na chłód, nie mówię o mrozie, bo na pewno przestanie rosnąć.
Chyba już pójdzie cebulka razem z porem do foliaka, w razie przymrozków ewakuacja.
A tu mój por i cebula:

Podobnie jak w zeszłym roku w razie chłodniejszych nocy, jak już tam są pomidory papryki, to narzucam koc

Cebula jest chyba dosyć wytrzymała na chłód, nie mówię o mrozie, bo na pewno przestanie rosnąć.
Chyba już pójdzie cebulka razem z porem do foliaka, w razie przymrozków ewakuacja.
A tu mój por i cebula:

-
- Kontakt:
No to może i moja wykiełkuję
. Nasiona miały termin do 2017 roku. Paleta, zakryta folią, stoi na akwarium z wodą, która jest podgrzewana grzałką do 20 stopni, to chyba mają ciepełko 

- Faworyt
miczu007
Cebulę i pora daj już koniecznie do folii, (obydwa lubią i dobrze znoszą chłodniejsze klimaty), skoro jeszcze masz takie zabezpieczenie, to tym bardziej nie musisz się obawiać.
Asiu
Wykiełkuje trochę wykaż cierpliwości, warunki ma dobre. Jak już Ci wzejdzie dobrze i wyprostuje kolanko przenieś w chłodniejsze miejsce koniecznie, bo zacznie Ci się pokładać.
Cebulę i pora daj już koniecznie do folii, (obydwa lubią i dobrze znoszą chłodniejsze klimaty), skoro jeszcze masz takie zabezpieczenie, to tym bardziej nie musisz się obawiać.

Asiu
Wykiełkuje trochę wykaż cierpliwości, warunki ma dobre. Jak już Ci wzejdzie dobrze i wyprostuje kolanko przenieś w chłodniejsze miejsce koniecznie, bo zacznie Ci się pokładać.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Kontakt:
No to czekam, podlałam ją i przeniosłam do łazienki, bliżej rury grzewczej, tam wszystkie wysiane nasiona pomidorów i papryk wykiełkowały mi, więc i te powinny
Asia

Asia
- Faworyt
Myślę, że za głęboko jej nie wsiałaś, bo nasiona masz świeżutkie.
Ja przykrywam 0,5 cm ziemi. Daj znać za kilka dni, jak postępy. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Kontakt:

-
- 100p
Faworyt
Jak myślisz, przepikować pory i selery do wielodoniczki, czy jeszcze poczekać z tydzień?
Jak myślisz, przepikować pory i selery do wielodoniczki, czy jeszcze poczekać z tydzień?
- Faworyt
miczu007
Twoja cebula, pory i selery, jeśli też trzymasz je w domu, jedynie co w tej chwili potrzebują, to ochłodzenia klimatu i wyniesienia do tunelu. A co do pikowania, to nie uznaję tej metody. Zawsze te warzywa sieję do skrzynek i rosną tam do czasu docelowego wysadzenia do gruntu. Zgrywam tylko odpowiednio termin wysiewu i sadzenia.
Twoja cebula, pory i selery, jeśli też trzymasz je w domu, jedynie co w tej chwili potrzebują, to ochłodzenia klimatu i wyniesienia do tunelu. A co do pikowania, to nie uznaję tej metody. Zawsze te warzywa sieję do skrzynek i rosną tam do czasu docelowego wysadzenia do gruntu. Zgrywam tylko odpowiednio termin wysiewu i sadzenia.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Moje cebulki też dostały eksmisję na balkon, niech się hartują przed wsadzeniem do gruntu 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja posiałam cebulę Wolską w połowie marca. Ponieważ jest dość chłodno w domu, ona dopiero kiełkuje.
Mam nadzieję, że coś z niej będzie.
Dwa lata temu posadziłam nie licząc na jakieś plony i byłam mile zaskoczona, jaka piękna urosła.
Mam nadzieję, że coś z niej będzie.

Dwa lata temu posadziłam nie licząc na jakieś plony i byłam mile zaskoczona, jaka piękna urosła.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie