Wszystko masz ładnie rozpisane na pierwszej stronie.
ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: ABC- cebula z rozsady
Te 20st będzie ok. 
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy to możliwe, że nasionka inkrustowane wschodzą dłużej, niż pozostałe? Wysiałam cebulę Wolską, pory i siedmiolatkę do jednej wielodoniczki, pory i siedmiolatka wzeszły elegancko po 3 nasionka w okienku. Cebulę siałam identycznie po 3 nasiona, w 24 okienka i wzeszło 5
Dosiewać, czy warto poczekać? Przydałoby się już chłodniejsze miejsce, ale wciąż oczekuję na tą cebulę, datę miała do 2018.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Chyba trzeba poczekać. Może się okazać że lada dzień wyjdą wszystkie. U mnie pory tak długo się gramoliły że miałam zamiar wysiać drugi raz, dobrze że poczekałam.
- Aguss85

Dziękuję, to poczekam jeszcze na te spóźnione cebule, w sumie szkoda dosiewać, a potem wyrywać siewki.
Pozdrawiam miło!
Pozdrawiam miło!
Agnieszka
Agnieszka
Dziękuję za rady. Dzisiaj przygotuję ten inspekt. Szkoda, że nie mam słomy, to bym wyścieliła od spodu... bo dobrze byłoby te pojemniczki chyba czymś odizolować od zimnej gleby?
Karolina
Mój ogródek
Mój ogródek
W temperaturze poniżej 10 stopni C cebula przestanie rosnąć, po co więc robić rozsadę, lepiej posiać nasiona do gruntu, też urośnie przecież
Wystarczy zerknąć na pierwszą stronę wątku, Przemek dokładnie opisał zakres temperatur dla przygotowania rozsady.
Ja wystawię rozsadę do hartowania pod balkonowy tunelik, jak zawsze, na tydzień przed sadzeniem do gruntu
Ja wystawię rozsadę do hartowania pod balkonowy tunelik, jak zawsze, na tydzień przed sadzeniem do gruntu
- aniag78
- 200p

- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Piękne te Wasze cebule
Mam Wolską z AWN i muszę ją popikować, ale jestem przerażona, że ją połamę. Toć to takie cieniutkie
Wysiałam w tym samym czasie białą Ala i pupa, nie wzeszła ani jedna. Dziś wysiałam ponownie, nasiona niby do 2017r. Zobaczymy, może coś urośnie. Pierwszy raz bawię się w cebulę z nasion i jestem pełna obaw. Światła mają sporo, bo są na południowym parapecie, a temperaturę do 17 w dzień i do 15 w nocy. Może nie będzie tak źle.
Wysiałam w tym samym czasie białą Ala i pupa, nie wzeszła ani jedna. Dziś wysiałam ponownie, nasiona niby do 2017r. Zobaczymy, może coś urośnie. Pierwszy raz bawię się w cebulę z nasion i jestem pełna obaw. Światła mają sporo, bo są na południowym parapecie, a temperaturę do 17 w dzień i do 15 w nocy. Może nie będzie tak źle.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Asia
- andzia458
- 500p

- Od: 19 sty 2014, o 18:20

To moja Exhibition. Pokładła się i jest pomieszanie z poplątaniem
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
- Basia21071
- 50p

- Od: 11 mar 2016, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To mój trzeci rok z cebulą z rozsady. Jestem dużo bardziej zadowolona niż z cebuli z dymki. W tym roku wysiałam Irkę, Wolską, Carmen, Exhibition i Ailsa Craig. Na razie ta ostatnia wschodzi najgorzej, może dlatego, że Ailsa była otoczkowana i potrzebuje przez to więcej czasu? Cebulkę wysiewam do jednego "zbiorczego" pojemnika (oczywiście każdą odmianę oddzielnie
) i nigdy nie pikuję.
Basia
- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Moja cebula, siana 8 marca, dziś zauważyłam pierwsze wykiełkowane roślinki.
Szybko jej poszło

Szybko jej poszło
Pozdrawiam Kaśka
- Ebabka

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Moje cebulki wschodzą bardzo nierówno. Ailsa Craig najlepiej, a najsłabiej nasiona Globo z ubiegłego roku, mimo, że termin miały do 2017 r. Wniosek - nie warto zostawiać nasion cebuli na zapas i trzeba być świadomym, że wzejdzie może jedna trzecia. Jest mało słońca, a praktycznie ma
więc żeby nie wybiegły, muszą mieć chłodno. Chociaż są małe i młode, a niektóre dopiero się gramolą na powierzchnię, to w ciągu dnia wynoszę na balkon a na noc zabieram do domu. Zwichrowane czubki przycięłam. Mam mało cebulki, więc mogę się tak bawić. Które wytrzymają te zabiegi to i w gruncie dadzą radę

Pozdrawiam Eugenia
- Aguss85

Wysiewałam 28 lutego, wschody tej cebuli to jakieś 30-40%
Ale przynajmniej po jednej w okienku mam, a z resztą nasion Wolskiej nie wiem, co zrobić, może sypnę je na pustą grządkę w maju na dymkę, niech wyrośnie choćby kilka, bo wyrzucić szkoda. Najwyżej będą wymieszane odmiany, bo taką na dymkę miałam kupioną inną.
W porównaniu z rządkiem siedmiolatki i porami, cebula wypada słabo:

W porównaniu z rządkiem siedmiolatki i porami, cebula wypada słabo:

Agnieszka
Agnieszka
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
miczu007
- 100p

- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Planuję przepikować cebulę za parę dni, w jakich minimalnych temp. ją przetrzymywać?
Jutro zakładam folię w dzień, na pewno będzie ok, a co z nocą, do domu? Czy da radę?
Dodam jeszcze, że w folii jeszcze robię drugą mniejszą osłonę, którą w późniejszym czasie przykrywam resztę rozsad.
Jutro zakładam folię w dzień, na pewno będzie ok, a co z nocą, do domu? Czy da radę?
Dodam jeszcze, że w folii jeszcze robię drugą mniejszą osłonę, którą w późniejszym czasie przykrywam resztę rozsad.