Ogród Anny 2015
Re: Ogród Anny 2015
Ale ładnie u Ciebie, prawdziwa wiosna.

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
-
Janusz100
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anno skąd wzięłaś taką wiosnę. Piękne prymulki.
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Bajeczne kolory
U mnie pierwiosnki mają póki co tylko listki.
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prymulkowe pole
Czy to są w tym roku sadzone, czy masz tam też zeszłoroczne sadzonki?
Są takie dorodne i okazałe że wyglądają jak tegoroczne.
Czy to są w tym roku sadzone, czy masz tam też zeszłoroczne sadzonki?
Są takie dorodne i okazałe że wyglądają jak tegoroczne.
- Annar13
- 1000p

- Od: 4 maja 2012, o 12:31
kogra - Dziś już miałam przedsmak wiosny, choc tylko na godzinkę po pracy. Ale było tak cudownie i przyjemnie gdy słońce grzało!
No i kwiaty pięknie rozkwitły!
dorcia7 - dostałam ;) Ale z wiadomego sklepu... Mam nadzieję, że przetrwa, bo jest piękna. Ja coś nie mogłam jej upolować. Chętnie przyjęłabym drugą.... Muszę częściej jeździć.
Alania - Dziękuję bardzo! To tegoroczne prymule, ale nie mogę się powstrzymać i ciągle dosadzam.
rafik5678 - Bo tej prawdziwej nie mogę się juz doczekać ;)
Janusz100 - sztucznie wytworzona
Trzeba się jakoś pocieszać :)A najlepszy umilacz to prymule!
Bufo-bufo - u mnie większość odmianowych też ma tylko małe listki, ale jest częśc takich co kwitnie i jest w pakach. Do szczęścia tylko słońca brakuje.
sweetdaisy - Mam i takie i takie
Te mocno kwitnące to tegoroczne, ale już sporo zaczyna kwitnąć tych posadzonych we wcześniejszych sezonach. Myślę, że lada dzień jak zrobi się cieplej to będzie wysyp kwiatów!
Nowa Primula ?Ken Dearman?

I nowa Sue Jerwis, mam jedną starą sadzonkę sprzed lat, która nie chce mi rosnąć

Widoczki z ogrodu:
Helleborus niger

Helleborus Party Dress

Eranthis hyemalis

Iris bucharica

Anemone blanda 'White Splendour'

Anemone blanda 'Charmer'

Przylaszczki

Prymulki

No i kwiaty pięknie rozkwitły!
dorcia7 - dostałam ;) Ale z wiadomego sklepu... Mam nadzieję, że przetrwa, bo jest piękna. Ja coś nie mogłam jej upolować. Chętnie przyjęłabym drugą.... Muszę częściej jeździć.
Alania - Dziękuję bardzo! To tegoroczne prymule, ale nie mogę się powstrzymać i ciągle dosadzam.
rafik5678 - Bo tej prawdziwej nie mogę się juz doczekać ;)
Janusz100 - sztucznie wytworzona
Bufo-bufo - u mnie większość odmianowych też ma tylko małe listki, ale jest częśc takich co kwitnie i jest w pakach. Do szczęścia tylko słońca brakuje.
sweetdaisy - Mam i takie i takie
Nowa Primula ?Ken Dearman?

I nowa Sue Jerwis, mam jedną starą sadzonkę sprzed lat, która nie chce mi rosnąć

Widoczki z ogrodu:
Helleborus niger

Helleborus Party Dress

Eranthis hyemalis

Iris bucharica

Anemone blanda 'White Splendour'

Anemone blanda 'Charmer'

Przylaszczki

Prymulki

- Annar13
- 1000p

Chyba ta sama, były już takie z pomarańczowymi kwiatkami, ale ja wzięłam z pąkami
I zdjęcie juz po południu robione tez trochę przekłamuje kolory. Ale jak się rozwinie to porównam 
- ktoś

- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Wszystko piękne , ale pierwiosnki wymiatają 
-
evastyl
- 1000p

- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Na pewno 'Ken Dearman' jest w zwiniętych pąkach dlatego jeszcze nie widać koloru , Sue Jerwis podobna do belarinny "pink Champange" nieraz się zastanowiłam jak je odróżnić ... te pełne takie podobno do siebie . W zeszłym roku miałam 4 niebieskie pełne i każda inaczej się nazywała a bardzo podobne do siebie 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Oby takich widoków jak najwięcej i jak najdłużej.
Zachwyca mnie twoja kolekcja prymulek.
Są przepiękne i widać jak im w tym miejscu dobrze.
Zachwyca mnie twoja kolekcja prymulek.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Aniu a gdzie kupiłaś przylaszczkę białą z różowymi pręcikami? Śliczna.
Irys bucharski to nowy nabytek? Mój dopiero się pokazał a do kwitnienia jeszcze daleka droga.
Pierwiosnki już chwaliłam.
Irys bucharski to nowy nabytek? Mój dopiero się pokazał a do kwitnienia jeszcze daleka droga.
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Bardzo ladne te anemony blanda
ja mam tylko niebieskie 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jesteś niesamowita! Te zawilce i prymule! To prawdziwa, ciesząca oko kolekcja!
Ciemiernik czarny piękny! Zawsze sobie obiecuję, ze pokupuje ich trochę. Niestety zawsze mam inne wydatki w tym czasie i nici z tego wychodzą!
Ciemiernik czarny piękny! Zawsze sobie obiecuję, ze pokupuje ich trochę. Niestety zawsze mam inne wydatki w tym czasie i nici z tego wychodzą!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Annar13
- 1000p

Oczywiście - jak co roku!!!! Bo ciągle je dosadzam!!!ktoś pisze:Wszystko piękne , ale pierwiosnki wymiatają
Masz rację, ja tez mam niektóre odmiany pełnych tak podobne do siebie,że na prawdę nie wiem czym one się różnią. Teraz zawsze sprawdzam ich synonimy, bo często to te same prymule, tylko pod innymi nazwami.evastyl pisze:Na pewno 'Ken Dearman' jest w zwiniętych pąkach dlatego jeszcze nie widać koloru , Sue Jerwis podobna do belarinny "pink Champange" nieraz się zastanowiłam jak je odróżnić ... te pełne takie podobno do siebie . W zeszłym roku miałam 4 niebieskie pełne i każda inaczej się nazywała a bardzo podobne do siebie
np. Quakers Bonnet to to samo co Ladies' Delight, Lilacina Plena, a Sadzawka w tym roku ma pod nazwą Purple Plena
Dziękuję bardzo! Jednym jest dobrze, innym gorzej i wcale nie rosną. Ale takie problemy ma chyba większość ogrodników!kogra pisze:Oby takich widoków jak najwięcej i jak najdłużej.Zachwyca mnie twoja kolekcja prymulek.
Irys bucharski jest nowy, kupiłam go w doniczce, dlatego już kwitnie. Właśnie jak dotąd nie miałam irysów cebulowych u siebie.... Musze to zmienić. Ale za to nadrabiam Pumilami bo tych, to mam pewnie ze 100 ;)Biedronka641 pisze:Aniu a gdzie kupiłaś przylaszczkę białą z różowymi pręcikami? Śliczna.
Przylaszczki kupuję u formumowiczów, albo przywożę z zagranicy (Czechy, Niemcy i Holandia)
Nie mam ich dużo, ale obiecałam sobie, że co roku kilka kupię, niekoniecznie tych drogich japońskich, tylko odmiany europejskie. Niedługo zlot maniaków roślin skalnych w Poznaniu, więc może tam coś upoluję. Teraz szukam Rubry Pleny!
A w pąkach już kolejne.

W zeszłym roku kupiłam niebieskie Blanda i tak się nimi zachwyciłam, je w tym roku kupiłam białe i różowe.izabella1004 pisze:Bardzo ladne te anemony blandaja mam tylko niebieskie
Pierwszy niebieski kwiatek zaczyna się otwierać.

Zawsze się muszę ograniczać mocno z zakupami roślin... czasem przeginam, niestety. A na wiosnę zawsze jest mnóstwo wydatków... bo człowiek dostaję zastrzyk energii i ma sto tysiące planów na zmiany i remonty!takasobie pisze:Jesteś niesamowita! Te zawilce i prymule! To prawdziwa, ciesząca oko kolekcja!
Ciemierniki Niger mają przemarznięte płatki w tym roku i kwitną niespecjalnie.

Kolejne prymule

Cyklameny Coum

Krokusy

Pąki szafirków

Pierwszy kiełek Trillium cuneatum

No i czekam na słońce